Kisalföld logö

2019. 03. 23. szombat - Emőke 2°C | 18°C Még több cikk.

Szinte már tiszta víz kerül a Dunába

Folytatás az 1. oldalról.

Csaknem egy évvel később, 2002 februárjában létrejött a támogatási szerződés Győr és a környe- zetvédelmi minisztérium között.
Ezután a különböző tenderek kiírása, a pályázati eljárások következtek. Ezek eredményeként végül 2003 augusztusában a mérnöki (bonyolítói) szerződést az Eur-

planter konzorciummal, a kivitelezői szerződést pedig szeptemberben a Délviép-Alterra konzorciummal írták alá. (A Délviépből átalakulással mára Betonút zrt. lett.) A szerződés szerinti költségek durván 250 forintos átlag euró/forint árfolyamon számolva nettó 386 ezer, illetve 17,3 millió euró, azaz hozzávetőlegesen 96 millió, illetve 4,3 milliárd forint.
Az építők a munkaterületet 2003. október 27-én kapták meg. Gyakorlatilag innen gyorsulhattak fel az események, kezdődhetett hosszas előkészítő procedúra után a munka.
Az építés során többször volt lakosság fórum, illetve nyílt nap a likócsi komposztálótelepen és a bácsai szennyvíztisztító műnél is.
A környék lakói érthetően arra voltak elsősorban kíváncsiak, vajon a nagy beruházással megszűnik-e a korábbi években – főleg nyaranta – már-már elviselhetetlen bűz. A szakemberek minden alkalommal megnyugtató választ tudtak adni.
(Lapunkban a beruházás minden lényeges mozzanatáról részletesen beszámoltunk.)
A szennyvíztisztító műben a próbaüzem 2005. október 20-án indult. A kitűzött fél év elteltével a próbaüzemet három hónappal meghosszabbították, egyfajta „biztos, ami biztos” alapon, hogy kellő tapasztalatot tudjanak szerezni a működésről. Példaként említjük, hogy a rendkívül hideg télen a biológiai tisztítást végző baktériumok „megfáztak”, jó részük elpusztult – ami igazából nem különleges, hiszen a legnagyobb európai szennyvíztisztítókban sincs másként, csakhogy ott a pótlásukról már többéves rutinnal tudnak gondoskodni. A bácsai telepen erre is jó volt a próbaüzem.
Ez év július 20-án, mint említettük, megkezdődött a műszaki átadás-átvétel, csütörtökön sor kerülhet az ünnepélyes avatásra.
A győri szennyvíztisztító a beruházás előtt 50 százalékos hatásfokú volt. Most innen már 95–98 százalékos tisztítottságú víz kerül a folyóba – a próbaüzem során is bebizonyosodott, hogy a tisztítómű mindenben képes teljesíteni a tervezett értékeket.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Késtek a vonatok

Meghibásodások miatt több menetrendszerű vonat késett tegnap a Győrött is áthaladó… Tovább olvasom