Kisalföld logö

2019. 02. 22. péntek - Gerzson -1°C | 10°C Még több cikk.

Szijjártó: viseljék a következményeket, akik eladósították az országot

Szijjártó Péter szerint viselniük kell a következményeket azoknak az embereknek, akiknek a múltbeli döntései miatt jelentősen megnőtt Magyarország államadóssága.
"Értem persze, hogy ezek a döntések a múltban történtek (...); tehát visszaható hatállyal nem lehet jogszabályt alkotni" - mondta a fideszes politikus az MTV Ma reggel című műsorában hétfőn, ugyanakkor hozzátette: "csak (...) ezeknek a múltban megszületett döntéseknek a jelenben meg a jövőben is nagyon komoly hatásaik és következményeik vannak, és az mégsem megy, hogy mindenki viseli a következményeit, csak azok nem, akik előidézték ezt a helyzetet".

Vasárnap hozták nyilvánosságra az Országgyűlés számvevőszéki és költségvetési bizotttságának a 2002-2010 közötti államadósság növekedésének okait vizsgáló albizottsága jelentését. Az albizottság az Országgyűlés számvevőszéki és költségvetési, valamint az alkotmányügyi bizottságához fordul majd, hogy a 2002-2010 közötti jelentős államadósság-növekedés miatt a politikai felelősség mellett az akkori szocialista-SZDSZ-es kormányok jogi felelősségre vonási lehetőségét is megvizsgálja a két parlamenti bizottság.

Az albizottság jelentését a testület fideszes, KDNP-s képviselői és az albizottság független képviselője egyhangúlag, hét igennel szavazta meg a testület vasárnapi ülésén, az albizottság jobbikos tagja külföldön tartózkodott. Az albizottság munkájában nem vesznek részt sem szocialista, sem LMP-és képviselők.

Szijjártó Péter, az albizottság alelnöke az ülésen kiemelte: a 2002-2010 közötti államadósság-növekedés okait vizsgáló albizottság munkája során bebizonyosodott, hogy az elmúlt nyolc év szocialista-szabad demokrata kormányai politikai bűnt követtek el Magyarországgal szemben. Bebizonyosodott, hogy ezek a kormányok eladósították az országot elhibázott, rossz gazdaságpolitikai döntéseikkel, így az államadósság mértéke a korábbi GDP-arányos 53 százalékról 80 százalékra emelkedett 2010-re - mondta.

Olvasóink írták

35 hozzászólás
12
 • 35. gjozsi88 2011. augusztus 04. 08:36
  „rommel!
  Olvasgasd vissza SZÁMTALANSZOR leírtam, hogy a szocializmusban van mindenért állami felelőség....jogállamban ,demokráciában, mikor mindenki döntéseket hazok összhatása mozgatja az ország gazdaságát sőt külgazdasági folyamatok is erösen befolyásolják, egyszerüen csak dilettantizmus mindent a kormány nyakába varrni!

  Néhény tétel, ami a fidesznek róható fel és az akkori intézkedéseinek hatása a mai napig tart:
  A 400 000 lakáshitel 2001-ben elinditva, mely még 10-15 évig nyomni fogja a gazdaságot!
  A 2000-ben lehetővé tett devizahitel, melynek hatásai már most érezhetőek!
  A Sólyom László vezette Alkotmány Bíróság, mely lehetővé tette a bankok egyoldalú szerződés módosításait!
  A Fidesz által is támogatott Meggyesi 100 napos program (vagy talán ellenzékben felelőtlenül nyomkodjuk a gombot?????)
  A korkedvezményes nyugdíj létrehozása,mely a fidesz szerint termeli az adósságot ,ezt bizony 2001-ben hozták létre!
  Fideszes önkormányzatok-----melyről Lázár Jani azt mondta, hogy neki a PSZÁF-tól van papirja......hadd hívjam fel a figyelmed, hogy a kormánynak, akit elsősorban ellenőriz az Állami számvevőszék és a PSZÁF ilyen papirral rendelkezik!
  Nem utolsó sorban az elöző parlament közel feles társasága képtelen volt a fidesz elutasítása miatt kiadásokat csökkenteni, melynek akkori helyességét a mostani Széll Kálmán terv igazolja, ez mind adósság növelő tényező, ugyanakkor ha másként nem ment 300 ft-ért népszavaztatott!
  Hadd kérdezzem meg, hogy a gazdasági világválságot miért a szocik nyakába kened, ami a csökkenő GDP miatt ,mely 6%-os volt és elsősorban a német export piacunk visszaesése miatt következett be, a GDP hez viszonyítva 12% os adósság növekedést eredményezett!????
  Ha már itt tartunk az is érdekes, hogy a Fidesz nemes egyszerüséggel a 2010 végén lévő 20 041 milliárdról a 2011 május végére elért 21 116 milliárdos azaz több mint 1000 milliárdos adósságot is az elöző kormány nyakába varrja, miközben a fidesz intézkedései vittek el az egy kulcsos adó miatt 500 milliárdot a költségvetésből és tapsoltak el 500 milliárdot MOL plakettre!”
 • 34. rommel 2011. augusztus 03. 23:20
  „JÓZSI
  MOST MÁR KIVÁNCSI VAGYOK !
  SZERINTED KI A FELELŐS 2002-2010 KÖZÖTTI POLITIKAI-GAZDASÁGI VÁLSÁGÉRT ?
  TALÁN CSAK NEM AZ ELLENZÉK ?
  EZT A VÁLASZT NEM FOGADOM EL !
  VÁROM VÁLASZOD TISZTELETTEL .”
 • 33. gjozsi88 2011. augusztus 03. 09:10
  „rommel!
  Csak most már azt kell megindokolnod, hogy amit a fidesz okozott és amit a fidesz támogatott, azt miért kellene a szociknak, mint felelőséget vállalni????
  Hadd hívjam fel a figyelmed, hogy demokráciában, mikor mindenki önálló döntéseket hozva befolyásolja az ország gazdasági helyzetét nem szabad összetéveszteni azzal a kommunista ideológiával, mely terjed most nálatok, hogy mindenért a kormány felelős!
  Maga a nézet, amit hirdetsz a fenti okok miatt a szocialista ideológia alapja!”
 • 32. rommel 2011. augusztus 02. 22:33
  „A KÖVETKEZMÉNY VÁLLALÁS TERMÉSZETES DOLOG !
  A KÖVRTKEZMÉNY VÁLLALÁS NÉLKÜLI POLITIKA A BALOLDAL SAJÁTJA !”
 • 31. fortuna54 2011. augusztus 02. 15:09
  „moderálva offtopic”
 • 30. öszödiböszme 2011. augusztus 01. 18:49
  „26. fortuna54 2011.08.01. 18:04 .IttHollandiában
  Na látod, az észt ott kell osztani! Végül is megértelek az oranje. Itt meg tájékozódj mielőtt a törpe viktátor összes intézkedésére öröm tűzet gyújtanál a szélmalmok árnyékában.”
 • 29. machers 2011. augusztus 01. 18:38
  „26. fortuna54 2011.08.01. 18:04
  Van igazságod! Egy befektetés mindig kockázattal jár. Ezzel együtt külön kell választani a büntetőjogi felelősségtől. Aki sikkaszt, csal, stb, azt pártállástól függetlenül meg kell büntetni! A mypénztárak problémája nem ez (volt). Ha valaki nem szerette volna, hogy "eltőzsdézzék" a pénzét, az minden további nélkül tehette a pénzét az ún "klasszikus portfólióba", ami mögött biztonságosnak mondott állampapírok voltak. A részvényes befektetések mindig is a kockázatos megítélés alá estek. Éppen ezért lehet velük a banki kamatok fölötti nyereségre szert tenni. Az elmúlt 3-4 év időszaka törvényszerűen hozta azokat az eredményeket, amit pl. a pénztárak produkáltak. Ezek, mivel hosszútávú befektetések már jórészt visszadolgozták magukat.
  Azok a cégek, akik a pénzeket kezelték - Aegon, ING, Generali, stb - megéltek két világháborút, gazdasági válságokat, és még most is léteznek. Sokkal nagyobb a bizalmam bennük, mint az elmúlt húsz év, és a következő száz év kormányaiban. A felosztó-kirovó rendszer a világ legnagyobb pilótajátéka. Fizessek most, viszont nem tudom, hogy mennyi pénzt fogok kapni érte.
  A mnyp egyébként pont a magyar államot mentesítette volna 100%-os nyugdíj fizetéstől, hiszen az állam csak a nyugdíjak 75%-t fizette volna, míg a 25% a mnyp kasszából ment volna. Magyarul nem kellett volna hitelből finanszírozni a nyugdíjakat. Na, ezt vágta haza a Fidesz. A pénz lenyúlása nem csökkentette az adósságot, viszont lehetővé tette, hogy a jövőbeni nyugdíjak jelentősen csökkenni fognak. A kommunikációja viszont gyalázatos és alávaló volt.”
 • 28. gjozsi88 2011. augusztus 01. 18:22
  „még annyit.

  "Szerintetek ez Magyarórszágon nem történhet meg?"

  ennek akkor lett volna realitása, ha az állam nem áll helyt a magánpénztári vagyonból vásárolt befektetésekért az állampapirokért, mely egy belső adottságot jelentett eddig árfolyam kockázat nélkül az ország finanszirozása érdekében!
  Mára már nincs belső állampapir forrás ebből, az igy kieső finanszirozást az árfolyamkockázat növelésével a sokkal rosszabb külső eladosodással oldjuk meg!!!!”
 • 27. gjozsi88 2011. augusztus 01. 18:18
  „fortuna54!
  Már nem....tényleg......1300 milliárdot eltapsoltunk belőle a 2010 vége után keletkező adósságra!
  Egyébbként arra senki nem tudott választ adni tőletek, hogy ha a magánnyugdíj nem biztonságos, akkor az ugyanabban a befektetésekben és vagyonkezelésben lévő bank betétek, önkéntes nyugdíjpénztárak, és a tőkésitett életbiztosítások miért azok?????
  Segítek!
  Mert egyelőre csak ez kellett a kormányodnak, hogy a tervezettnél rosszabb gazdasági növekedés, az egy kulcsos adó kidobott 500 milliárdját és a bedöntött és két fokozatú leminősítésből keletkező lyukat betömje, ahogy a 3,5% IMF hitel helyett 6% feletti dollár kötvényt bocsásson ki, mert képtelen volt egy koherens gazdaságpolitikát letenni, és az IMF -el szemben, a dollár kötvény vásárlói nem üzleti tervet, hanem felárat kérnek!”
 • 26. fortuna54 2011. augusztus 01. 18:04
  „Azért a magánypénztári gyugdij sem olyan nagyon biztonságos.IttHollandiában több helyen befagyasztották vagy leépitették a nyugdijakat,mert a külömbözö nyugdijpénztárak,rosszul fektették be a befojó pénzeket.Szoval kapsz egy értesítést,hogy egyenlöre ez van és ezzel be van fejezve a dolog.Szerintetek ez Magyarórszágon nem történhet meg?”
 • 25. gjozsi88 2011. augusztus 01. 17:53
  „pancser!

  "Azt, hogy mit csinált Járai, meg Veres ilyen szempontból nem érdekes, az ilyen méricskélés tévútra vezet."

  Nem erről van szó....hanem arról, hogy a fidesz most a Járaiék, az ellenzéki fidesz és az első Orbán kormány által keletkezett adósságnövelésért is a szocikat akarja felelőségre vonni!
  Azaz a szocik nem viszik el más helyett a balhét.....erről szól az összehasonlítás!!!!”
 • 24. gjozsi88 2011. augusztus 01. 17:36
  „pancser!
  Én úgy emlékszem, hogy a szoci kormány idején SENKI nem akarta bíróság elé citálni sem Orbánt, sem Járait......amiről szó van, amitől szóba kerültek ez esetben, pont az a védekezési kényszer, mely az Orbánék és Járaiék által....sőt sok más által elkövetett hibáért is a szocikat kívánják felelőségre vonni, holott a rossz döntéseket és azok következményeit megörökölték, ha csökkenteni akarták hatásait elutasították, lenépszavaztatták!
  Ez egy lényeges különbség, melyről beszéltem!”
 • 23. machers 2011. augusztus 01. 17:28
  „15. Patriot 2011.08.01. 13:14
  Két dologban segíts kérlek! Mennyiben járult hozzá az IMF a mnyp vagyonhoz, illetve a jelenleg eljárás alatt állók, kb. milyen nagyságrendű sikkasztást, stb követtek el. Természetesen meg kell őket büntetni, ez nem kérdés. Viszont, ha a másik oldal dolgait nézzük, Ezüsthajó, Kaja Ibrahim, Joszip Tot, Deutsch-féle beléptetőrendszer, stb, akkor nagyon bánom, hgy a szocik ilyen gyengék voltak, és nem mozdultak rá rendesen. Lett volna mit keresni!
  Egy álamadósság kérdése nem jogi kategória, főleg akkor, amikor azt ezt okozó intézkedéseket két kézzel szavazták meg, illetve nem kis részét ők generálták.”
 • 22. pancser 2011. augusztus 01. 17:09
  „"gjozsi88! Nézeteink különböznek, de ebben a dologban egyetértünk! Az éppen hatalmát vesztett oldal üldözése egy demokráciában nem lehetséges. Ha csinálják az törvénytelenségekhez vezet. Nem élünk a dzsungelben, ahol ma neked holnap nekem és az erősebb elve érvényesül. Azt, hogy mit csinált Járai, meg Veres ilyen szempontból nem érdekes, az ilyen méricskélés tévútra vezet. Ez a tévút a koncepciós perek útja, ez nem fér bele a demokráciába. Ezt a kocsmában is tudomásul kell venni!”
 • 21. gjozsi88 2011. augusztus 01. 15:08
  „még annyit:

  "Ha a Fidesz elbukik, akkor meg OV.-ot akarjuk börtönbe zárni?"

  Viktor 2002-ben elbukott az adósságot a Horntól átvett 6200 milliárdról 9200 milliárdra növelte(AAK adat)........senki nem akarta börtönbe zárni!”
 • 20. gjozsi88 2011. augusztus 01. 15:05
  „pancser!
  Hadd hívjam fel a figyelmet, hogy itt nem két politikai oldal vitatkozik, hanem a normális emberi gondolkodás, aki tudja, hogy piacgazdaságban, jogállamban, demokráciában már nincs olyan, hogy mindenért a kormány felel, ráadásul visszamenőleges törvénykezés alapján felelőségre vonva, mikor szinte mindenki részt vett az adósság növekedésében......illetve a fideszes eszementek, akik nem is értik a jogállamiság, piacgazdaság fogalmát, ahogy nem képesek szembenézni korábbi tetteikkel, amivel hozzájárultak az adóssághoz (polgármestereik, az általuk elinditott állami garancia a lakáshiteleken, a Járai vezette jegybank magas forint kamata, amitől devizahitelek lettek, a megakadályozott kiadáscsökkentések...stb) nem utolsó sorban az a tehetetlen düh, hogy ideje lenne végre alátámasztani a korábbi hazug retorikát, mely szerint a szocik elloptak mindent, közben meg leleplezik saját hazugságaiak, mikor az állitólag ellopott IMF hitelből MOL plakettet vettek!
  Itt a lényeges különbség!”
 • 19. pancser 2011. augusztus 01. 14:52
  „Szerintem kár vitatkozni aszerint, hogy ki hova húz. Itt senkit sem lehet büntetőjogi felelősségre vonásról. Ha megtennék, akkor számos intézményvezetővel és polgármesterrel kéne ugyan ezt tenni. Sőt a devizahitelesekkel sem kéne törődni, viseljék a büntit, mármint azt hogy nem tájékozódtak kellőképpen amikor a hitelt felvették. Honnét tudja a Fidesz, hogy minden döntése hasznot hoz? Ha én ezt tudnám Hawain süttetném a hasamat a nappal.
  Ha a Fidesz elbukik, akkor meg OV.-ot akarjuk börtönbe zárni? Az egész büntetőjogi felelősségre vonásin szándék, nem egyéb mint amit Szíjjártó fröccsözés közben kigondolt a kocsmában. A cimboráknak biztosan tetszik, de egy józan állampolgárnak nem! Holnap már a feleségek is feljelentik tutyi-mutyi férjüket aki nem tudja a családot tisztességesen eltartani, sőt eladósította őket!”
 • 18. miracle 2011. augusztus 01. 14:44
  „fortuna54
  Államadósság csökkentésére, MÁV adósság lebonásra stb költötték.
  A visszalépők meg majd kapnak valamekkora nyugdíjat majd 25 év múlva az aktuális évben az aktuális év befizetéseiből, de hogy előtte 25 évvel ki mennyit vitt át az mnyp-ből a kutyát nem fogja érdekelni és smmilyen módon nem fogják figyelembe venni.
  A döntés természetesen nem szabad akaratból történt, hanem zsarolással és blöfföléssel. Van ki elhitte, van (pl én is) aki nem.”
 • 17. gjozsi88 2011. augusztus 01. 14:37
  „Patriot!

  Az államadósság 2010. évi záró állománya (milliárd forintban 20 041,0
  Az államadósság 2011. május végi állománya (milliárd forintban) 21 116,5
  Hogy van ez??????
  Segítek!
  Az 1300 milliárdos magánpénztári vagyon, ebből következően arra lett jó, hogy a fenti adósságot csökkentsék,.....azaz arra a szintre kerüljön az, ahol a Bajnaitól átvették!!!!

  Azt már sokszor elmondtuk, hogy feljelenteni elég Budai Gyuszika is, aki aztán bíróságon mély hallgatásba menekül, mikor arra az egyszerű kérdésre kellene válaszolnia, hogy mire alapozta a sajtótájékoztatón tett kijelentéseit!
  A vádemeléshez elég egy Poolt Peti, aki oly eredményes, hogy kényszervallatást is lehetővé tevő törvénymódosítást kell végrehajtani és szükség lesz fideszfan bíróságra is!
  Azaz jogállamban a büncselekményhez keresnek bünelkövetőket......most a szocikat kinevezték bünelkövetőknek és keresik hozzá a büncselekményeket!
  Elég szánalmas....közben nem értitek, hogy a néppárti támogatással miért marasztalta el az Európai Tanács Magyarországot a demokrácia felszámolása miatt!”
 • 16. öszödiböszme 2011. augusztus 01. 13:27
  „A szokásos blabla szöveg. Tényeket petyko könyörgök, tényeket. Hiteltelen vagy, mint a kormányod! Elloptátok a mnydíj pénzünket. Egy kérdés. Mi a francból vettétek vissza a Mol-t, ha üres volt a pénztár? Tudom a választ amit mondtok, de te nem érzed a mondataidban a hazugságot.”
35 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Erősödött a forint Obama bejelentésének hatására

Erősödött a forint hétfő reggel, miután Barack Obama amerikai elnök bejelentette, hogy a… Tovább olvasom