Kisalföld logö

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Szijjártó: ˝Eszünk ágában sincs visszatérni a többkulcsos adórendszerhez˝

A kormánynak esze ágában sincs visszatérni a többkulcsos, progresszív adórendszerhez - közölte a miniszterelnök szóvivője
A kormánynak esze ágában sincs visszatérni a többkulcsos, progresszív adórendszerhez - közölte a miniszterelnök szóvivője, hangsúlyozva: a kabinet az egykulcsos, arányos adórendszer kiteljesítésének útján megy tovább.

Szijjártó Péter szerdán újságírók előtt kifejtette: 2012-ben kivezetik a korábbi, "torz" adórendszer megmaradt elemeit, "mementóit", így az adózónak kedvezményt jelentő adójóváírást és a többlet-adófizetési kötelezettséget jelentő félszuperbruttót.

Azok esetében, akik havi bruttó 202 ezer forint alatt keresnek, mindkettőt kivezetik, azoknál pedig, akiknek 202 ezer forint feletti a havi jövedelmük, a félszuperbruttó kivezetése két lépésben - 2012-ben, majd 2013-ban - történik meg. A 202 ezer forint alatt keresők egy részével előfordulhatna, hogy veszteséget szenvednének el, ám - mivel "senki nem kereshet kevesebbet" az arányos adórendszerre való átállás miatt - őket kompenzálni fogják, mégpedig abból a forrásból, ami a 202 ezer forint felett keresők félszuperbruttójának két lépcsőben történő kivezetéséből marad a rendszerben - ismertette, hozzátéve, hogy 202 ezer forint felett mindenki többet fog keresni.

Ebben a kategóriában mindenkinek két lépcsőben növekszik majd a keresete, mivel a félszuperbruttót két lépésben vezetik ki - mutatott rá. A pontos részleteket tartalmazó megoldási javaslatot jövő szerdán terjeszti a kormány elé Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter - közölte a szóvivő. Szijjártó Péter azt mondta, a többkulcsos, progresszív adórendszer volt az egyik okozója annak, hogy Magyarország gazdaságilag rendkívül nehéz helyzetbe került.

A többkulcsos, progresszív adórendszer bonyolult volt, munka-, család- és vállalkozásellenes, adóelkerülésre adott lehetőséget, büntette a munkát - tette hozzá. Ezzel szemben - folytatta - az egy, 16 százalékos kulccsal dolgozó, arányos adórendszer támogatja a munkát, a családokat és a vállalkozásokat. Kijelentette, az arányos adórendszer kialakítása folyamatának végére senki nem fog rosszabbul járni a szisztémával - "mindenfajta kiegészítő elem nélkül". A minimálbér tervezett emelésével kapcsolatos kérdésre a kormányfő szóvivője azt mondta: két ügyben is konzultál a kormányzat a munkaadókkal. Egyrészt a minimálbér növelésével, másrészt a béremelési ajánlással összefüggő tehermegosztásról.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) kedden közölte: a tárca a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanácsnak a minimálbér 92 ezer forintra, valamint a garantált bérminimum 108 ezer forintra emelését javasolja, emellett a versenyszférára vonatkozóan 5 százalékos béremelési ajánlást tesz. Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára az MTI-nek rámutatott: a nyilvánosságra hozott adatok szerint az NGM a minimálbérnél 18 százalékos, a garantált bérminimumnál 15 százalékos emelésre tesz javaslatot a versenyszféra általános 5 százalékos béremelése mellett, miközben a gazdaság jövőre maximum 1,5 százalékkal nő. Ezt a bérterhet a versenyszféra csak akkor tudja vállalni, ha állami kompenzációt kap - jelentette ki a VOSZ-főtitkár. Szerdán minden ellenzéki párt bírálta a kormány adópolitikáját.

Az MSZP és az LMP egyaránt úgy vélekedett, hogy megbukott az egykulcsos adórendszer, és ezt a kabinet is beismerte. A Jobbik azt közölte, a párt számára átmenetileg sem elfogadható a kormány által tervezett kompenzációs szisztéma a személyi jövedelemadó rendszerén belül. A nemzetgazdasági tárca kedden tudatta: a kormány tisztában van azzal, hogy a béremeléseket követően is lehetnek olyan munkavállalók, akik rövid távon nettó keresetcsökkenést szenvedhetnek el az adórendszer átalakítása miatt. Ezért létrehoz egy olyan célzott kompenzációs rendszert, amely azokat a munkavállalókat segítené, akik ténylegesen alacsony jövedelemmel rendelkeznek, és nem kapnak "jövedelemkiegészítést" a fekete- és szürkegazdaságból - ismertetette a minisztériumi közlemény, kifejtve, hogy a kompenzációs rendszer működéséhez a kormány a bevételi erőforrásokat a személyi jövedelemadó rendszerén belül kívánja biztosítani.

Mindaddig, amíg az egykulcsos adó bevezetése bárkinek is jövedelemkiesést okoz, addig az eddigi adóterheknél alacsonyabb mértékű, átmeneti jellegű hozzájárulást kell fizetni a havi bruttó 202 ezer forint feletti jövedelemmel rendelkező munkavállalóknak. Az intézkedés csak az értékhatárt meghaladó részt érinti.

Olvasóink írták

 • 15. machers 2011. szeptember 25. 11:27
  „Az miért van, hogy rommel leírhatja, hogy elqrtuk, én meg nem? Ráadásul ő nagy betűvel írja?”
 • 14. machers 2011. szeptember 24. 11:53
  „13. rommel 2011.09.23. 23:07
  Tényleg el..<moderálva>! Nem kicsit, nagyon! Nézd meg az elmúlt másfél év számait! Minden az állításodat igazolja.”
 • 13. rommel 2011. szeptember 23. 23:07
  „DOROMBOLOK
  BALOS DUMÁK :
  PANNON PUMA
  MINKET IRIGYEL A NYUGAT
  NINCS BAJ , CSAK AZ IMF JÖN
  ELQRTUK , NEM KICSIT , NAGYON
  HAZUDTUNK REGGEL , DÉLBEN , ESTE
  EZEKRE GONDOLTÁL ???
  MERT ÉN IGEN !!!”
 • 12. dorombolok 2011. szeptember 23. 19:42
  „pozdorja 9. Ha mindenki ismerné a fidesz -magyar szótárat a közvéleménykutató cégek csak akkor tudnának ilyen eredményekhez jutni , ha tegyük fel , Fidesz gyűlésen szondáznák csak a véleményeket.Egyébként pedig Orbántól tudjuk , hogy csak mondani kell a dolgokat, a zemberek bekajálják a megválasztása érdekében.
  Tehát jobb ( kifizetődőbb)tízszer mondani mint egyszer cselekedni!”
 • 11. miracle 2011. szeptember 22. 19:19
  „pozdorja
  A 202 ezer az úgy jött ki, hogy állítólag ez az átlagfizetés. Ez persze nem jelenti azt, hogy pont egybeesne azzal az értékkel, amely alatt csökkenni fog a nettó, mint ahogy nem is esik egybe ( lásd első hsz-omat.), de annyi eszük már nem volt, hogy a 2 határvonal pont ugyanott legyen.
  Mint máshol már írtam, kitalálnak valami hülyeséget, rájönnek, hogy tényleg az - persze nem vallják be - aztán kompenzálandó kitalálnak rá egy még nagyobb hülyeséget. Így lesz az adószabályokból is a söralátét helyett sörösrekesz méretű.”
 • 10. paci13 2011. szeptember 22. 16:09
  „Kérem, rommel, szépen kérem, ne üvöltsön, megsüketülünk!”
 • 9. pozdorja 2011. szeptember 22. 09:23
  „Köszönjük kedves ´dorombolok´. Most már kívülről tudjuk az általad oly szorgalmasan küldözgetett fidesz-magyar szótárat, úgyhogy többet lécci ne. Továbbá a többség a kisalföld honlapján kívül más honlapokat is olvas, ezért az onnan való másolgatásra sincs szükség. Elég ha belinkeled a forrást. Akit érdekel meg fogja nézni.
  És hogy ne legyek offtopic: Esze ágában sincs? Ahhoz ész kellene. Kíváncsi vagyok hogyan találták ki ezt a bruttó 202 ezer forintot. Olyan tippem van, hogy egy kalapból húzták ki a nyertes számot. A választópolgárok nagy többsége rendkívül egyszerűen működik. Ha nagyobb összeget lát a fizetési szalagon, akkor elégedett és újra választja a kormányt, ha kevesebbet, akkor nem. Ezt még talán Petike is fel tudja fogni és közölni mesterével. Én most kevesebbet kapok - sőt az ismerőseim nagy többsége is - így most csak az biztos kire nem fogok szavazni 2014-ben. Persze ha lesz egyáltalán még választás.”
 • 8. machers 2011. szeptember 22. 07:31
  „moderálva offtopic”
 • 7. machers 2011. szeptember 21. 21:29
  „6. rommel 2011.09.21. 20:28
  Fogalmad sincs, hogy mi folyik az országban.”
 • 6. rommel 2011. szeptember 21. 20:28
  „MI EZ A LÁZADÁS ???
  ENNYIT IGAZÁN MEGTEHETTEK A HAZÁÉRT !!!
  VAGY NEM VAGYTOK HAZAFIAK ???”
 • 5. mozart 2011. szeptember 21. 20:04
  „Nem hát! Nem hülyék, hogy saját pénztárcájukat rövidítsék! Az idióta döntéseik következményeit meg kérném, hogy az ő pénzükből fizessék, ne az enyémből!!!!!!”
 • 4. dorombolok 2011. szeptember 21. 19:31
  „Sajnálattal értesítjük haszonélvezőit és átkozóit, végletekig hű támogatóit és halálos ellenségeit, hogy szerettünk, Egykulcsos Adó gyors születése utáni hosszan tartó betegségben elhunyt. Emlékműve az Orbán Viktor Halva Született Ötletei Mauzóleumban, a főoltár mellett jobbra lesz felállítva, a szertartás időpontjáról később tájékoztatást adunk. Ölelünk mindenkit, Orbán Viktor és a gyászoló pártcsalád.

  Nagyjából ezt az üzenetet küldte tegnap kormányunk a honlapján, ahol gyönyörű nekrológot rittyentettek az egykulcsosnak. Nyolc pontba szedve vázolták születésének körülményeit, méltatták remélt erényeit, majd a kilencedikben megindokolták halálát. De hagytak pontot - a tizediket - a reménynek is: eccer úgyis olyan jó lesz itt, hogy elképzelni sem tudjuk, akkor jön a feltámadás és az örök élet. " Ne ígérjetek nagyobbat, mint mi szátokon kifér" - mondá az Úr - de azért tuti ami fix megteremté az írástudás lehetőségét, mert gyarlók vagytok.”
 • 3. Madarász 2011. szeptember 21. 19:28
  „Szereintem az embereknek lassan eszük ágában sem lesz tűrni a kormány esztelen ámokfutását.”
 • 2. dorombolok 2011. szeptember 21. 19:22
  „Csak azért , hogy mindenki el tudjon igazodni a dolgok között . Ha valaki úgy érzi, hogy Szijjártó Péter mondataiban nem érti a logikát, annak ajánljuk szeretettel a következő interneten terjedő Fidesz-magyar szótárat.

  -Amikor mi kordont bontunk, akkor az népnemzeti ellenállás, ha ti nyitjátok meg a tűzcsapot, szimpla dezertálás.
  -Amikor kivonulunk az ülésteremből, akkor az a hazugság elleni tiltakozás, ha a többiek nincsenek bent, akkor lógnak a munkahelyükről.
  -Amikor helyi lakosként lakhatási támogatást számolunk el, akkor az nekünk jár, ti pedig a piacon kérjetek számlát minden csomag retekről.
  -Amikor mi vásárolunk - hitelből - tőzsdén jegyzett részvényt, akkor az jól átgondolt befektetés, amikor a magánpénztárak tették, akkor eltapsolták a nyugdíjatokat.
  -Amikor módosítunk a nagy elosztó rendszereken, akkor az a ,,nem szokványos magyar út", ha mások próbálták, akkor ez népnyúzó megszorítás, ami nem vezet sehova.
  -Amikor a rend fő őre 48 évesen nyugállományba vonult, csak élt a szabályok adta lehetőséggel, ha a korábbi kollégái is így tennének, akkor élősködnek a nemzet nyakán.
  -Amikor a mi kutyánk kölykét érint hátrányosan egy szabályozás, akkor azt úgy módosítjuk, hogy rá ne vonatkozzon (lex Szász, lex Járai), ti pedig tetszettetek volna többen lenni.
  -Amikor nálunk az értékmérő az, hogy kinek mije van, akkor mindenki szánalmas, aki kevesebbet szerzett.
  -Amikor a Médiatanácsban kizárólag a mi embereink ülnek, akkor az egyensúly biztosított, mert "ők nem olyanok", ha ugyanezen szabályok alapján egyszer majd mások felügyelik a sajtószabadságot, akkor az mindjárt kommunista diktatúra.
  -Amikor népszavazást kezdeményeztünk, akkor a haza nem lehetett ellenzékben, ha mások is élnének ezzel az eszközzel, akkor a nép nem elég érett sorsának eldöntésére.
  -Amikor konzultációra hívjuk az embereket, akkor ,,hallgassuk meg egymást", ha nektek van véleményetek, keressétek a bohócügyi államtitkárt."

  De tényleg beszéljen inkább Szijjártó Péter még 2009-ből :
  "Kiderült, hogy ugyanaz a játék zajlott, mint eddig bármikor - jelentette ki Szijjártó Péter a tegnap nyilvánosságra került kormányzati adóelképzelésekkel kapcsolatban. Ugyanis eddig, amikor olyan csomagokról volt szó, melyről a kormány azt mondta, hogy lesz benne adócsökkentés, meg lesz benne adóemelés, akkor a végére az adócsökkentést mindig elfelejtették, és maradt az adóemelés."

  Ennyit és ne többet Szíjjártó komolyságáról!”
 • 1. miracle 2011. szeptember 21. 19:12
  „202 ezer ja.
  212 ezerig csökken a nettó. A 202 és 212 között keresők nettója is, ezt majd jól kompenzálják saját maguktól levont további adóval ???
  "Ezzel szemben - folytatta - az egy, 16 százalékos kulccsal dolgozó, arányos adórendszer támogatja a munkát, a családokat és a vállalkozásokat."
  Látszik is, virágba borult az ország, minden egy fenékig tejjel mézzel folyó kolbász kerítés.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Meghalt egy búvár a budapesti barlangban

Halálos balesetet szenvedett egy kutatóbúvár a II. kerületi Frankel Leó u. 48. szám alatt található,… Tovább olvasom