Kisalföld logö

2019. 06. 17. hétfő - Laura, Alida 19°C | 28°C Még több cikk.

Szijjártó: a lakáshitelesek éljenek az árfolyamgát lehetőségével

A kormány arra bíztatja az érintett lakáshiteleseket, hogy minél többen éljenek az árfolyamgát lehetőségével.
A mostani helyzet is világosan mutatja, milyen fontos, hogy augusztus 15-től minél többen éljenek az árfolyamgát lehetőségével, hiszen a kormány és a bankszövetség között létrejött megállapodás értelmében a devizahiteles családok 180 forintos árfolyamon rögzíthetik a svájci frank alapú hiteleiket - mondta a miniszterelnök szóvivője a lakáshiteleseket érintően annak kapcsán, hogy kedden rekord szintre erősödött a svájci deviza a forinttal szemben.

Szijjártó Péter közölte, az árfolyamgát révén a családok terhei kiszámíthatóak és alacsonyabbak is lesznek. Nem igaz az a kritika, hogy a gyűjtőszámlán felhalmozódó összeget kiszámíthatatlan módon fizetik majd ki - jegyezte meg, rámutatva: a szabályozás értelmében az árfolyamgát időszakának 2014 végi lejárta után a törlesztőrészlet legfeljebb 15 százalékkal lehet magasabb, mint az árfolyamgát időszakában.

A szóvivő szerint a "felfokozott nemzetközi gazdasági hangulat" is azt bizonyítja, mekkora hiba volt az előző kormányok részéről arra ösztönözni a családokat, hogy devizában adósodjanak el. Felelőtlenség volt a szocialista kormányok részéről az is, hogy az államadósság majdnem fele ma már devizában van - tette hozzá az árfolyam-ingadozás kockázataira utalva.

Rögzítette: a nemzeti ügyek kormánya időben lépett; helyesnek bizonyult az, amikor a kabinet az emberek érdekeit figyelembe véve, "határozottan tárgyalt" a bankszövetséggel, és lehetővé tette az árfolyamgát használatát a devizahitellel rendelkező családok számára.

Nincs napirenden a bankszövetséggel kötött megállapodás kiszélesítése - válaszolta a szabadfelhasználású hitelesek esetleges megsegítését firtató kérdésre a miniszterelnök szóvivője. Arra, hogy van-e olyan árfolyamszint, amelynél újratárgyalhatják az árfolyamgát szintjét, Szijjártó Péter azt mondta, nem tud ilyen szándékról.

Olvasóink írták

 • 6. gjozsi88 2011. augusztus 03. 09:07
  „rommel!
  Talán érdemes lenne figyelembe venni, hogy a 400 000 lakáshitellel elinditott lakossági eladósodást a fidesznek köszönhetjük!
  A devizahitelek létrehozását 2000-ben kezdték meg!
  Az egy oldalú módosítás lehetőségét a bankok részéről a Sólyom László (szintén jobboldali) vezette Alkotmány Bíróság tette lehetővé!
  A 2003-ban Járai (szintén fideszhez köthető) jegybank elnök két lépésben 6,5%-ról 12,5% ra tolta az alapkamatot, amiért mindenki devizahitelek felé fordult!
  Mikor a Gyurcsány szólt, hogy ebbe beledöglünk.....a fidesz a jegybank függetlenségébe történő beavatkozásnak tekintette!!
  Hát csak ennyi ami a fideszhez köthető a probléma keletkezése során......!”
 • 5. gjozsi88 2011. augusztus 03. 09:02
  „rommel!
  Hol a rend...?
  Amit a fidesz csinál az maga a káosz!
  Egyébbként miért is jó az árfolyam plafon??????
  Mi lesz majd 2014 után?????”
 • 4. rommel 2011. augusztus 02. 21:33
  „HÁT EZ IS BAJ A BALOLDALON !
  TI OKOZTÁTOK EZT IS !
  A FIDESZ MAJD RENDET RAK UTÁNATOK !
  VAGY EZ IS BAJ ???”
 • 3. gjozsi88 2011. augusztus 02. 18:02
  „Persze....a különbözetre meg megy rá a 6% kamat......Petike számlájára az érte kapott jutalék(?)
  Persze ez az út akkor lesz járható, ha látnánk a magyar gazdaság növekedési lehetőségeit!
  Ahhoz, hogy 2015-ben rohamosan növekvő gazdaság legyen és lehessen belőle finanszirozni a lakáshitelek megnövelt terheit, hát bizony már lázassan betonozni kellene gyártó üzemek alapjait......(ugyanis az Opel, Mercedes évek óta előkészítve, majd 2010-ben szerződés aláírva, gyártás kezdete, mely a növekedést biztosítja, talán 2013)....aminek nyoma nincs!
  Miközben a kormány tovább csökkentené a reálkereseteket a belengetett adójóváirás kivezetésével, és a munkahely teremtést a GDP növekedésre szinte teljesen hatástalan közmunkaprogramban látja!!!!”
 • 2. Madarász 2011. augusztus 02. 14:45
  „Ez csak elodázza a problémát, meg nem oldja, arra képtelenek.”
 • 1. artie75 2011. augusztus 02. 14:08
  „Hát persze, Petika, aztán addig még tovább erősödik a frank, legalább a tőketartozás értéke is nőni fog, aztán majd lehet mutogatni a következő kormányra, ha duplázódnak a törlesztők.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új járatkeresőt indít a MÁV

A MÁV-START Zrt. elindította Google-térkép alapú szolgáltatását. Tovább olvasom