Kisalföld logö

2019. 03. 23. szombat - Emőke 2°C | 18°C Még több cikk.

Szigorú ellenőrzések Csornán

Egy esztendeje dolgozik Csornán a „környezetvédelmi kommandó”. Közterület-felügyelők, rendőrök és polgárőrök közösen lépnek fel az illegális szemetelők ellen, eddig eredményesen.
Egy évvel ezelőtt alakult meg Csornán az úgynevezett környezetvédelmi kommandó. A munkacsoport célul tűzte ki az illegális szemétlerakó helyek felszámolását, a szemetelések visszaszorítását. A munkában a polgármesteri hivatal, a Csornai Rendőrkapitányság és a helyi Rábaköz Polgárőr Egyesület vesz részt.
A napokban a polgármesteri hivatalban értékelték az elmúlt tizenkét hónap eredményeit. Berzlánovichné Nagy Eszter, a vagyonkezelési osztály vezetője elöljáróban elmondta: sikeresen vették fel a harcot az illegális hulladéklerakók ellen. A közterület-felügyelők, illetve a rendőrség munkatársai számos esetben értek tetten szemetelőket, ellenük szabálysértési eljárást indítottak. Az önkormányzat pályázati támogatással jelenleg is közmunkásokat foglalkoztat, akiknek feladatuk a közterületek tisztán tartása. Pár hónappal ezelőtt megkezdték a nagytakarítást is, aminek eredményeként 300 köbméter hulladékot szállíttattak el. „Még mindig van azonban mit tennünk, hiszen a megtisztított területek továbbra is veszélyeztetettek és a magántulajdonban lévő ingatlanokon is folyamatos a szemétlerakás” – jegyezte meg az osztályvezető.
A megbeszélés résztvevői abban egyeztek meg, hogy a továbbiakban is szigorúan ellenőrzik a veszélyeztetett területeket. A munkához szeméttérképet is készítenek, ami alapján szervezhetik a járőrszolgálatot és a megfigyeléseket. Mint kiderült, nem csak az önkormányzati területek a célpontjai a hulladéklerakóknak. A város több magánterületén is rengeteg szemét gyűlt már össze, amelyekre a polgármesteri hivatal szintén odafigyel. A közterület-felügyelők ilyen esetekben is eljárhatnak, szabálysértési feljelentést tesznek, az elkövető pedig százezer forintig terjedő pénzbüntetéssel sújtható. Konkoly Béla közterület-felügyelő úgy tájékoztatott, hogy az elmúlt évben tizenhárom esetben jártak el, háromszor pedig tetten is érték a szemetelőket.
Németh Andrea, a polgármesteri hivatal környezetvédelmi főmunkatársa szerint sok gondot okoz az építési törmelék illegális elhelyezése. Annak ellenére, hogy a csornaiaknak lehetősége van a Gyöngyösimajorban a háztartási hulladékon túl két köbméternyi törmelék ingyenes elhelyezésére is. Megoldás lehet a településen a rendszeres lomtalanítás is, amit a Rekultív kft. végez. A cég tájékoztatása szerint azonban idén erre legelőbb szeptemberben kerülhet sor.
Csornán helyi rendelet írja elő minden lakóháznak és üzletnek a hulladéktároló használatát. A jövőben a polgármesteri hivatal munkatársai a szemetesedények meglétét is ellenőrzik, sőt, az üzlettulajdonosoktól a szintén kötelező csikktartókat is számon kérik.
A közterület-felügyelők, a rendőrök és a polgárőrök ezután is fokozottan ellenőriznek. Az illegális szemetelők bármikor, munkaidőn túl és hétvégén is számíthatnak megjelenésükre.
„ Sajnos Csorna területén még mindig 2–3000 köbméter szemét vár elszállításra.

Hiába teszünk meg mindent a visszaszorítására, a lakosság egy része még mindig

szemétlerakónak nézi a zöldterületeket.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Torlódások várhatók

Sopronban a Pozsonyi úti, a Híd utcai és a Storno Ferenc utcai körforgalmaknál elkezdődnek a… Tovább olvasom