Kisalföld logö

2019. 04. 22. hétfő - Csilla, Noémi Még több cikk.

Szigeti kiállítás Galántán

Kiemelt érdeklődés mellett, a XXII. Galántai Vásár keretében nyitották meg a minap a szlovákiai Galánta reneszánsz Esterházy-palotájának dísztermében a Győr-Sziget Győrhöz csatolásának 100. évfordulója alkalmából összeállított vándorkiállítást.
A dr. Schmidt Péter, a Győr-szigetiek Baráti Körének elnöke és Alexander Mézes, Galánta polgármestere közötti régi barátság és a két város között évek óta fennálló kiváló kapcsolat eredményeként került a kiállítás Galántára. A meghívást a Győr-szigeti Idősek Klubjának ének- és kultúrcsoportja is elfogadta, fellépéseikkel tették színesebbé a vásár programjait.
– Győr-Sziget Magyarország egyik leggazdagabb falva volt, nem véletlen, hogy a vármegye pontosan 100 évvel ezelőtt egy éven keresztül húzódó egyeztetést követően egyezett csak bele a település Győrhöz csatolásába – mondta el megnyitóbeszédében dr. Schmidt Péter. A tejgyár, olajgyár, gázgyár, ecetgyár és kekszgyár egészen a közelmúltig Győr városának életében is meghatározó szerepet töltött be. A Győr-Sziget 1905–2005 centenáriumi kiállítással a megyeszékhely a helytörténeti kutatómunkát is szerette volna a határon túl bemutatni. Az itthon már 18 helyszínre eljuttatott kiállítás egy újabb kapocs lehet a felvidéki és az anyaországban élő magyarság között.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hagyományőrző lakodalom

Háromnapos lakodalmi vigasságot rendeztek a hétvégén Fertőhomokon. A lakodalomról film is készült,… Tovább olvasom