Kisalföld logö

2018. 12. 11. kedd - Árpád 1°C | 4°C Még több cikk.

Szexuális zaklatás a tűzoltóságnál - Nem ez volt az első eset

Nem a "pálinkakóstoló túrán" történt szexuális zaklatás és megalázás volt az első eset a fővárosi tűzoltóság állományán belül - mondta az MTI-nek hétfőn egy neve elhallgatását kérő tűzoltó, aki szemtanúja volt az autóbuszon történt molesztálásnak, és állítása szerint azt azonnal jelentették feletteseiknek, akik az ügyet megpróbálták elhallgatni.

A tűzoltó azt mondta: két héttel ezelőtt Újszilváson, Bolyhos pálinkakóstoló túrán vettek részt. Közlése szerint ide, és más hasonló jellegű rendezvényekre már évek óta járnak szervezett formában tűzoltók, de az a három társa, akik a most nyilvánosságra került ügyben érintettek, először vettek részt ilyen "csapatépítő" rendezvényen.

A három tűzoltó, akik a Roham 1 állományába tartoztak, már a pálinkafőzdében is botrányosan viselkedett: letolták nadrágjukat és nemi szervüket mutogatták a jelenlévőknek, ezért a vezetők véget is vetettek a kirándulásnak - idézte fel.

(A fővárosban két rohamcsoport áll állandó készültségben: Pesten, a józsefvárosi parancsnokságon a Roham 1, a Roham 2 pedig Budán. A csoport tagjai ugyanolyan gépjárműfecskendővel és felszerelésekkel vonulnak a káresetekhez, mint a kerületi tűzoltóegységek, annyi különbséggel, hogy a rohamszolgálat tagjai alpintechnikai kiképzésben is részesülnek, és ehhez szükséges felszerelés is található autóikon. Őket riasztják szakadékba, vagy hegyoldalba zuhant személyek mentésekor, hídra mászó öngyilkosjelöltek lehozatalára, viharkárok felszámolására a tetőkön, nagy magasságban, avagy akkor, ha tetőről kell emeleti lakásokba ereszkedni, ha oda az ajtón át nem tudnak a tűzoltók bejutni.)

A szemtanú elmondása szerint a botrányos viselkedés után a hazafelé tartó úton kisebb verekedésre figyeltek fel az autóbusz hátuljában. Három Roham 1-es egy VIII. kerületi tűzoltóra támadt: az egyik tűzoltó megpróbálta szexuálisan molesztálni és megalázni társát azzal, hogy a nadrágjába nyúlt.

A neve elhallgatását kérő tűzoltó azt mondta: a "sértettet" ekkor a busz elejébe ültették, ezzel megakadályozták a bűncselekményt, így cáfolta azokat a korábbi parancsnoki kijelentéseket, hogy a buszon utazók mindezt szótlanul végignézték volna.

Állítása szerint az autóbuszon nemcsak vonulós tűzoltók vettek részt, hanem "elöljárók" is. Ő és több társa másnap, szombat reggel jelentette az incidenst. Még az autóbuszon kiderült, hogy a három tűzoltó néhány hónappal korábban, szolgálati időben, "beavatási szertartásként" úgynevezett análfűrész módszerrel szexuálisan megalázta másik társukat, aki emiatt a következő alkalommal már nem lépett szolgálatba, majd családi problémák miatt szabadságra ment és betegállományba került. A megaláztatást elszenvedő tűzoltót később áthelyezték egy másik tűzőrségre.

A rohamos tűzoltók egy másik alkalommal egymás nemi szervét fogdosták, ánuszukat borotválták a zuhanyzóban, és amikor ezt a szolgálatparancsnoknak a többiek jelentették, a vezető "jó poénnak nevezte" az ügyet, nem indított vizsgálatot - mondta a név nélkül nyilatkozó tűzoltó, megjegyezve, ezek a tűzoltók szerinte nem homoszexuálisok, egyiküknek családja, gyermekei vannak.

A "pálinkakóstoló túrát" követő szexuális zaklatás miatt a Fővárosi Tűzoltóparancsnokság (FTP) tűzoltási, mentési és katasztrófa-elhárítási főosztályának vezetője kihallgatta az érintett tűzoltókat, majd intézkedett, hogy a szexuális zaklatást végrehajtó egyik tűzoltót egy évre helyezzék át a búvárszolgálathoz.

Az állományon belül azért indult el a szóbeszéd a szexuális zaklatásokról, mert a tűzoltók felháborítónak tartották, hogy a vezetők megpróbálják elhallgatni, eltussolni ezt a súlyos ügyet, és ez a tény a vonulós tűzoltók között feszültségeket is gerjesztett - jegyezte meg a legutóbbi zaklatási ügy szemtanúja, hozzáfűzve, a teljes állományt megbélyegző cselekedet már napok óta téma a szolgálatokat teljesítők között, amelyet mélységesen elítélnek.

Bende Péter vezérőrnagy, fővárosi tűzoltóparancsnok hétfőn közölte az MTI-vel, hogy kényszerítés gyanújával feljelentést tett ismeretlen tettes ellen, mert tűzoltók egyik társukat szexuálisan zaklatták, megalázták. Az FTP vezetője három tűzoltó szolgálati viszonyát felfüggesztette, egy főosztályvezető vezetői megbízatását azonnali hatállyal, indoklás nélkül visszavonta, és fegyelmi, illetve méltatlansági eljárást indított.

Olvasóink írták

39 hozzászólás
12
 • 39. bocikriszti 2010. március 03. 16:48
  „kolombela nem is mondtam hogy el ítéled őket.
  SC hát nem is viccnek szántam.”
 • 38. SC 2010. március 02. 22:58
  „29. hozzászólás bocikriszti
  Nem tudtam nevetni a "vicceden"! Lettél volna a megalázott tűzoltó helyében,te sem tudnál.Vagy?”
 • 37. kolombela 2010. március 02. 21:46
  „29. bocikriszti 2010.03.02. 11:13
  Tévedsz, én nem ítélem el ezért a többi tűzoltó, az is igaz, hogy én nem mindenki vagyok.”
 • 36. SC 2010. március 02. 18:56
  „Senki nem ítéli el a többi tűzoltót! Evvel a hárommal ki a testületből és mehet tovább minden a NORMÁLIS kerékvágásban!”
 • 35. TGX 2010. március 02. 17:27
  „A 3 buzi végett nem kéne leírni az egész Tűzoltó társadalmat.Amit műveltek arra nincs mentség ,és az ilyen embereknek nincs helye a testületnél.Egyébként a beavatást normális körülmények között is meg lehet oldani mások megalázása nélkül.A hal mindíg a fejétől bűzlik.Köszönöm azoknak a polgároknak a hozzáállását akik a többi becsületes Tűzoltót nem írja le az ilyen baromarcú emberek végett.

  egy becsületes Tűzoltó”
 • 34. tricse 2010. március 02. 16:19
  „Az egyiknek családja,gyerekei vannak? Ha egy kollégával ezt csinálja vajon mit csinál a családjával?”
 • 33. Hendi 2010. március 02. 15:15
  „Én nem értem az embereket,de most komolyan 3 ember buta viselkedése miatt elítélik a többieket is.
  Nekem tűzoltó a párom,és nagyon büszke vagyok rá!!!!
  Mindenki aki most a sok mocskát szórja a tűzoltókra legyen szíves majd visszagondolni ezekre akkor amikor majd félholtan fekszik a kocsijában és várja a segítséget.Vagy ne adj isten kigyulladjon vmilye.
  Bár akkor majd örülni fog annak hogy önzetlenül és akár életüket is kockáztatva fogják megmenteni,csak úgy mellékesen hozzáteszem nevetségesen kevés pénzért!!!!”
 • 32. Mankapunka 2010. március 02. 13:21
  „Sagi

  Egyből te jutottál az eszembe a cikkről!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 31. bocikriszti 2010. március 02. 12:16
  „Jandex huppsz :)”
 • 30. Jandex 2010. március 02. 11:56
  „29. hozzászólás bocikriszti
  hát elől biztos nem fog, mert ki tudja ki van mögötte:)
  Látom tapasztalt vagy,így is van ez rendjén!:)))))))))”
 • 29. bocikriszti 2010. március 02. 11:13
  „SC Ezek után a sértettnek ez hogy fog menni? hát elől biztos nem fog, mert ki tudja ki van mögötte:)

  Stewe tök igazad van. most tuti minden tűzoltóra úgy fognak nézni, melyik volt meg melyiknek.”
 • 28. Stewe 2010. március 02. 11:01
  „Mint megannyiszor , pár baromarcu miatt egy egész testületet ítélnek meg negatívan most, a sajtó pedig felturbózza az indulatokat, az ilyen főcímekkel, mint ez is...
  Valószínűleg arról lehet szó, hogy fentiek kiszagolták hogy kollégájuk más, és a pálinka hatása alatt nekiálltak az alázásnak. Kérdem én: milyen pszichológiai vizsgálat van a tűzoltóságon, hogy a maximális tolerancia hiánya egyeseknél ilyen egetverő méretekben van jelen ? ( Most erre írhatják sokan, hogy "mások" ne álljanak tűzoltónak. De igen. Miért ne? Ekkora baj lenne hogy életeket akarnak mentenI ?! )
  Remélem az ügy hamarosan rendeződik, a tisztességes tűzoltók, a tűzoltóság nem érdemlik meg a negatív megítélést, életmentő munkájukért !”
 • 27. SC 2010. március 02. 10:02
  „Undorító dolog amit műveltek,ezek az emberek egymás életét is óvják a bevetésekben,vakon meg kell bízniuk egymásban.Ezek után a sértettnek ez hogy fog menni? Nem lett volna elég beavatásnak egy dézsa víz a nyakába? :-)”
 • 26. Sagittarius 2010. március 02. 08:44
  „3. Mankapunka

  :-O
  :-))))))))))))))))))))))”
 • 25. Sagittarius 2010. március 02. 08:36
  „"Buzik, vagy nem buzik, ez itt a kérdés!" Egy biztos, ha ilyenre képesek egyes emberek, akkor ők mindenképpen aberráltak valami szinten. Az ilyeneknek pedig nem hinném hogy helye van pl. a tűzoltókéhoz hasonló zárt közösségben. (teljesen mindegy, hogy homo, vagy hetero) Nem kell vizsgálódni, maszatolni mismásolni!!! - azonnal kirúgni mindhárom <moderálva>! - oszt kész!”
 • 24. Jandex 2010. március 02. 06:28
  „21. hozzászólás Ákos62
  Szerintem egész másról van szó.Mindenhol megvan a "beavatási szertartás" a középiskolától a seregig vagy a gólyatábortól a vadászokig,csak míg egy középiskolában elég répát enni e "kopaszoknak" egy Ffit igénylő hivatásnál az "análfűrész" lehet a beavatás?!A börtönbüntetést mindenképpen irreálisnak tartom/persze a büntit megérdemlik,ha már egy "jóindulatú kolléga" feldobta őket!/de mikor három TŰZOLTÓ fulladt meg a Műegyetem pincéjében senkit nem küldtek börtönbe! Na és azért mert három nagy egójú,piás Roham 1-es túlment a határon Én tisztelem a többi TŰZOLTÓT!!!!!!!!!!!”
 • 23. Csetneky 2010. március 01. 23:07
  „20. fortuna54

  Nem, még abban sem. Nem vagyok egy gyáva gyerek, de mindennek van határa. Ki tudja, mit találnának ki? :)”
 • 22. kolombela 2010. március 01. 22:22
  „Most mit háborog mindenki és miért kell ezért rendőrségi vizsgálat? Hát nem ezt akartátok, ezt a nagy liberalizmust? Nem történt semmi más csak szdsz-esek játszottak egymással. Ennyi!”
 • 21. Ákos62 2010. március 01. 22:20
  „Attól. hogy az egyiknek családja van és gyerekei még lehet biszex!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 20. fortuna54 2010. március 01. 22:18
  „15-ös Csetneky.Még páncélgatyában sem?”
39 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vizsgálat indult a kormányzati portál leállása miatt

Azonnali vizsgálatot indított a kormányzat informatikai biztonsági felügyelő a www.magyarország.hu kormányzati portál hétfői leállása miatt. Tovább olvasom