Kisalföld logö

2018. 12. 15. szombat - Valér -2°C | 0°C Még több cikk.

Szerencsés tizenhármas

Győr-Moson-Sopron - Ötödannyi megyei település hetedannyi pénzhez jutott idén az önhibájukon kívül hátrányos helyzetű önkormányzatoknak kiírt pályázaton, mint 3 éve.

A parlament idén is különített el pénzt az önhibájukon kívül hátrányos helyzetű, azaz működésiforrás-hiányos önkormányzatok támogatására. A cél, hogy a települések el tudják látni kötelező feladataikat, például intézményeik fenntartását. Oszkó Péter pénzügyminiszter döntött a 2009-es pályázatok első köréről, amelyet szerdán hozott nyilvánosságra a szaktárca. Eszerint a kormány az országban 698 helyhatóság gazdálkodását segíti összesen 8 milliárd 577 millió forinttal. A nyertesek száma tizenhárom, 25-tel kevesebb a tavalyinál, a szétosztott pénz ugyanakkor 787 millió forinttal nőtt.

Győr-Moson-Sopron megyében nem egészen így érvényesült a tendencia. Itt 13 település járt sikerrel, szemben a 2008-as 17-tel, miközben a summa is apadt 8 millió forinttal 135 millióra. A csökkenés nagyobb, ha a 2006-os ˝csúcsévet˝ vesszük alapul: akkor minden harmadik önkormányzat kapott támogatást, együttesen csaknem egymilliárd forintot. A tavalyi nyertesek közül idén nem számíthat efféle segítségre Darnózseli, Und, Rábacsanak, Mezőörs, Mecsér, Vének és Hédervár, de három új belépő is akad: Egyed, Kisbabot és Rábaszentmihály.

A visszaesés hátterében részben a feltételek szigorítása, részben a települési intézményhálózat lefaragása áll. Ott, ahol megszüntették vagy tagintézménnyé alakították az iskolát és az óvodát, a működési kiadások is jelentősen csökkentek, s vele párhuzamosan kisebb lett vagy eltűnt a helyi költségvetés hiánya. Ráadásul tavalyhoz hasonlóan most is esélytelen volt a pályázaton az a település, ahol az iskolai osztálylétszámok alatta maradtak az előírtnak.

Az egyik legnagyobb vesztes Darnózseli, amely tavaly 15 millió forintot kapott, idén pedig semmit sem. Fazekas Zoltán polgármester nem lepődött meg, minthogy nem is adtak be pályázatot: nem feleltek meg a kritériumoknak. Az ok: Kisbodakkal és Dunaremetével közoktatási társulást és körjegyzőséget tartanak fenn, így a partnerközségek költségvetésének egy része is náluk szerepel a büdzsében. Így viszont túl magas lett az önkormányzat kiadási szintje.

A legtöbb pénz Pannonhalmának jutott. Dr. Török Péter jegyző lapunknak elmondta: 11 millióval több pénzt kértek, mint amennyit kaptak, de ezt biztosan ki tudják gazdálkodni. A korábbi években esetükben előfordult, hogy 30 millió forintot tett ki a különbség a várt és a megítélt összeg között.


Nyertesek

A támogatást kapó megyei települések (zárójelben az összeg millió forintban): Pannonhalma (45,220), Bősárkány (20,722), Győrsövényház (16,139), Szerecseny (8,830), Gyömöre (8,242), Dunasziget (8,157), Sokorópátka (6,854), Kisbajcs (4,873), Egyed (4,856), Rábaszentmihály (3,893), Nagybajcs (3,757), Répcevis (2,828), Kisbabot (0,378).

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rajtolt az adóhatóság telefonos ügyintézési rendszere

A közvélemény-kutatások szerint az adózók 30%-a telefonon (is) szeretne kapcsolatba lépni az… Tovább olvasom