Kisalföld logö

2019. 07. 19. péntek - Emília 17°C | 27°C Még több cikk.

Szép licitek a Belvedere árverésén

Ha szenzációs eredményeket nem hozott is a Belvedere Galéria szombati művészeti árverése, azért 31 alkalommal egymillió forint feletti leütéseket regisztrálhattak, és a 188 tétel jelentős része vevőre talált, többnyire kikiáltási áron.
Ahogy várni lehetett, Aba Novák Vilmos Kilátás az ablakomból című tájképe kelt el a legtöbbért: 16 millió forinton kezdett és 22 milliónál végzett. Joggal, hiszen ez az 1925-re datált, zebegényi helyszínre valószínűsíthető olajkép igazi különlegesség a festő életművében.

Zebegényi témájú képei közül eddig csak néhány vázlatrajz volt ismert. Az is értéknövelő tényező, hogy Aba Novák a képet Kner Imrének ajándékozta, aki üzlettársa, barátja volt. Az élénk színekkel festett, nagyméretű vászon 1944-ig a Kner család birtokában maradt, és most kerül újra a szakma és a nagyközönség elé.

Rippl-Rónai József mindhárom festménye is jelentős emelkedéssel kelt el. Az 1888-as évszámú, tehát a művész pályakezdő éveiből való olajkép 14 millió forintról indítva 17 millióért lett egy telefonos vevőé.

Telefonon licitálták 1,8 millió forintról 3,2 millióra az Aratás a földemen című pasztellt és 1,2 millióról 1,5 millióra a sokalakos Kaposvári piacot is. Tihanyi Lajostól két olajképet lehetett megvenni, 12-12 millió forintos indítással.

Az egy németországi gyűjteményből most előkerült 1934-es absztrakt kompozíciót 17 millióért vitték el, a korai Vízparti táj pedig kikiáltási áron cserélt gazdát. Megadták a 12 millió forintot Egry József akvarell-pasztell technikájú Balatoni viharáért is.

Egy másik viharos Balaton, Brodszky Sándor képe 4,8 milliót ért meg valakinek. Kikiáltási áron, 6,5 millióért kelt el Szinyei Merse Pál kisméretű tájképe és 3,8 millióért Molnár C. Pál biblikus témájú vászna. Molnár C. utazásai során kis tájképeket, úti jegyzeteket készített. Most ezekből négy finom kis gouache is kalapács alá került: 95-100 ezer forintért a Molnár C. Pál Múzeum vette meg őket. Kisebb-nagyobb verseny alakult ki Scheiber Hugó, Kádár Béla, Vaszary János, Szakmáry László, Perlrott Csaba Vilmos munkáiért.

Két kortárs művész is tarolt: Taubert László carrarai márványból készült Anya című szobra 2,8 millióra négyszerezte kikiáltási árát, Sipos Barbara óriás vászna pedig 480 ezerről 1,6 millióig jutott.

Olvasóink írták

  • 1. Ing.Böck 2010. május 16. 09:20
    „Ha a müvek mint irod kikiáltási áron keltek el az nem egy< nagy aukciós siker - hol vannak az emlitett szép licitek ???? Valaki nem ismeri ki magát !!!!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szivattyúzzák a vizet a budapesti Stadion szálló alagsorából

Tűzoltók szivattyúzzák a vizet a fővárosi Hotel Stadion alagsorából, amelyet elöntött a víz. Tovább olvasom