Kisalföld logö

2019. 05. 21. kedd - Konstantin Még több cikk.

Szenthelyi Miklós hegedűművész 60 éves

Január 24-én lesz hatvanéves Szenthelyi Miklós Kossuth-díjas hegedűművész, a Magyar Virtuózok Kamarazenekar alapító vezetője.

17 évesen, korengedéllyel vették fel a Zeneakadémiára, ahol Kovács Dénes tanítványa lett. Tőle tanulta meg, hogy ne csak hegedűsként gondolkodjon, de a szerzőt is tisztelje. Pályájára Szemjon Sznyitkovszkij, David Ojsztrah korábbi asszisztense volt még nagy hatással, akitől a tökéletes hangszeres játék fontosságát sajátította el. 1973-ban a Weiner Leó-szonátaversenyt Schiff Andrással együtt nyerte meg, 1975-ben első lett a Magyar Rádió hegedűversenyén.

A Zeneakadémián évtizedek óta tanít, 1978 óta vezeti a különleges tehetségek osztályát, s a Rajkó művészeti alapítvány által fenntartott Talentum iskola különleges tehetséges osztályát is ő irányítja, s tartott mesterkurzust Európában és Amerikában is. Azt vallja, hogy az igazi művész tapasztalatait másokkal is meg akarja osztani, így egyik példaképe Hubay Jenő, aki kamarazenészként és zenepedagógusként is maradandót alkotott.

Az ifjú tehetségek felkarolását szívügyének tekintő művész 1988-ban megalapította a Magyar Virtuózok Kamarazenekarát, hogy olyan szakmai műhelyt teremtsen, amely ideális körülményeket biztosít a fiatal tehetségek művészi fejlődése számára. A Virtuózoknak szólistája, művészeti vezetője, 1999 óta karmestere is.

A 2008 elejétől három évig a Nemzeti Ifjúsági Zenekar címet viselő Virtuózok az egyik legtöbbet fellépő zenekar, amely a világ számos országában megfordult. Az utóbbi években szerepeltek többek közt a Zsidó Nyári Fesztiválon, a Balaton fesztiválon és a Budafesten - itt a zenekarvezető Edvin Martonnal vívott "hegedűpárbajt". Évek óta szereplői az Országház Kupolatermében rendezett koncertsorozatnak, többször is zenéltek a más műfajban ténykedő Illényi Katicával, ezeken a koncerteken "könnyedebb" darabokat is repertoárra tűztek.

Szenthelyi Miklós nem zárkózik el a populáris eseményekhez kapcsolt fellépésektől sem, mert legfontosabbnak a komolyzene népszerűsítését tekinti. Azt is vallja, hogyha valakiben gyermekkorában nem ébresztik fel a muzsika iránti igényt, később sokkal nehezebb megszerettetni vele ezt művészeti ágat, illetve hogy a "szép zenét hallgató emberek, különösen a fiatalok, jobbak lesznek".

Szenthelyi Miklós számára a hangszeren való gyakorlás ugyanúgy hozzátartozik a mindennapokhoz, mint az evés és az ivás. (1976 óta a magyar államtól kapott, 1723-ban készült Guarnieri hegedűn játszik.) Előadóként Bach és Mozart, zenehallgatóként Verdi a kedvenc zeneszerzője. Tíz szóló- és zenekari lemeze jelent meg, s 2002-ben vele adták ki Bach összes, szóló hegedűre írt szonátáját és partitáját. 1986-ban Liszt Ferenc-díjjal tüntették ki, 2008-ban vehette át a Kossuth-díjat. Hatvanadik születésnapját áprilisban nagyszabású vállalkozással ünnepli: a Művészetek Palotájában egy nap alatt négy koncerten kilenc versenyművet fog eljátszani.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jobbik: nem érződik a kormányváltás hatása a kultúra területén

A Jobbik szerint a kultúra területén is elmaradtak a "forradalmi változások" a kormányváltás óta. Tovább olvasom