Kisalföld logö

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

Szent László hite szerint élt, ítélt

Folytatás az 1. oldalról.

A kitüntetettek közül Medveczky Ádám, a Győri Filharmonikus Zenekar Liszt-díjas karmestere élt a szólás lehetőségével. Kiemelte: számára külön érték, hogy díját egy olyan királyról nevezték el, akit először a nép emelt szentté, s a Vatikán ezt „szentesítette”.
A karnagy mintha az esti püspöki szentmise alapgondolatát fogalmazta volna meg. Pápai Lajos Konkoly Istvánt, a Szombathelyi Egyházmegye napokban nyugalomba vonult főpásztorát hívta erre az alkalomra. A két püspök a rendszerváltoztatás megkezdését követően egyaránt szívügyének tekintette a gyermek- és ifjúságnevelést. Szentleckeként az a bibliai idézet hangzott el, mely szerint „a hívőnek az Úr feltárja az igaz utat (...) kimutatja azok álnokságát, akik őt gyalázták, neki pedig örök életet ad.” Az evangéliumban Jézust idézték, az első és a második legfőbb parancsról: „Szeresd a te Uradat, Istenedet...” és „Szeresd felebarátodat”. Konkoly István szentbeszédében a lovagkirály életéből különös tekintettel a vetélytársával, Salamonnal szembeni türelmességére, kegyességére hívta fel a figyelmet. Nem gyengesége jele volt ez, hiszen ugyanakkor „hazánk ellenségeinek elvette a kedvét attól, hogy a magyar föld megszerzésére törekedjenek”. Létrehozta a közigazgatást, a vármegyerendszert, rendbe tette az igazságszolgáltatást, püspökségek, kolostorok alapításával megújította a keresztény hitéletet, kezdeményezte István, Imre és Gellért szentté avatását. Hite szerinti életével olyan tekintélyt vívott ki magának, hogy az 1134. évi nemzeti zsinatot az ő hamvai elé járulva tartották meg...
– Mit üzen a nagy király példájával nekünk, mai magyaroknak? – kérdezte Konkoly István. Elsősorban azt, hogy a kereszténység nélkül az élet nagy kérdéseire nem adható megnyugtató válasz. Minden mai válságtünet – a közömbösség, az ügyeskedés, a harácsolás, a korrupció, az abortusz, az Európában példa nélküli öngyilkossági hullám – a keresztény hit és erkölcs hiányának rovására írható.
Konkoly István ezért az ószövetségi parancs: „Szeresd felebarátodat, mint Te magadat!” helyett Krisztusra emlékeztetett az Újszövetségből: „Úgy szeressétek egymást, ahogy én Titeket!”
Tény, hogy Krisztus az emberekért életét adta a kereszten. Tény, hogy Szent László is kész volt életét adni magyar testvéreiért...
A szentmisét követő idei körmeneten Bernd Vöhringer polgármester vezetésével részt vett a testvérváros, Sindelfingen küldöttsége. A körmenet utáni koncerten a bazilikában Haydn Nelson miséjét adták elő, Medveczky Ádám vezényletével.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Százkettőről hetven kilóra fogyott

Harminckét kilót fogyott öt hónap alatt az idei fogyókúraverseny győztese. Nem volt vészesen kövér… Tovább olvasom