Kisalföld logö

2019. 03. 24. vasárnap - Gábor, Karina 3°C | 19°C Még több cikk.

Szent István szenvedő népe

„ Mindaz pedig, aki hallgatja tanításomat, de tettekre nem váltja, hasonlít a balga emberhez, aki házát homokra építette.” (Mt. 7/26.)

A közismert evangéliumi példázatban a balga ember homokra építette házát, amit az első vihar „rendesen” romba is döntött, hiszen az alap nélküli épület alól könnyen kimosta a homokot. A bölcs viszont kemény sziklaalapra építkezett, így a legnagyobb ár és vihar után is teljesen épségben maradt a háza. (Vö. Mt. 7/24–27.)
Első szent királyunk ünnepének közelségében különösen is szokás keresztény gyökereinkről beszélni. Viszont évről évre egyre inkább szégyenkezve kell megállapítanunk, hogy legalább olyan messze vagyunk a keresztény állam eszméjétől, mint időben Szent István korától. Sajnos. Így aztán azt is szemlesütve vagyunk kénytelenek elfogadni, hogy az egykor sziklára épített országunk másfél évtizeddel ezelőtt kezdődő újjáépítésekor – a régi helyett – bizony új alapot raktunk, melynek építése közben előnyben részesítettük a homokot...
Szép reményekkel indultunk a demokratikus, keresztény jövő felé. A realitás viszont minden képzeletet alulmúlt: a homokból lassan sár lett. Piszkos, szennyes massza, mely módszeresen lep el bennünket – lassan már a torkunkig ér. Mintha valami álnok terv szerint mindenben pontosan az ellenkezőjét tennénk, mint amit Szent István cselekedett volna. S mindennek a nemzet egésze issza a levét. Az oly szégyentelenül darabokra szabdalt nemzet lelki feldarabolása éppen korunkban történt meg. Mindeközben a trianoni határokon túl egyre nő a magyarellenesség. (Lassan oda jutunk, hogy a magyar nemzet sérelmére – a jelenlegi országhatárokon túl – szinte büntetlenül lehet bármit elkövetni…)
A békét szerző, nemzeteket egyesítő nagy király népe szenved, súlyos átokként nehezedik rá istentelensége, s közben a széthúzás férge emészti. „Hol vagy, István király? Téged magyar kíván! Gyászos öltözetben te előtted sírván” – sóhajt a több száz éves templomi népének.
A magunk módján mindannyian építkezünk. Otthonunk fizikai értelemben vett megteremtésén túl sorsunkat, életünket, jellemünket is építjük. E téren is igaz, könnyebb s látványosabb homokra építeni. Aztán a tragédiák, életünk nem várt szomorú eseményei magukkal sodornak mindent, tákolmányunk könyörtelenül omlik össze.
Keresztény ember csak Krisztusban vethet alapot, különben bizonytalanná, értelmetlenné válik minden. A balga homokra épít, a bölcs kemény sziklaalapra – ismerjük, melyiknek mi lesz a sorsa…
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szavazzon Ön is Győr polgármesterére!

Ön kit választana meg Győr polgármesteri székébe? Nézze meg a jelölteket és Tovább olvasom