Kisalföld logö

2019. 02. 19. kedd - Zsuzsanna -1°C | 11°C Még több cikk.

Szeméttornyok Kapuvár határában

Kapuvár határában lassan állandósulnak az illegálisan le- rakott szeméthegyek. A Szabadság utca vége és az úgy- nevezett „ÉDÁSZ-kapcsolóház” környéke az egyik „leg- népszerűbb” lerakóhely. A városháza a következő évek- ben kiépítendő hulladékudvaroktól reméli a megoldást.
– Szemétügyben két „fájó pontja” van a városnak, a Szabadság utca vége és az úgynevezett „ÉDÁSZ-kapcsolóház” a város északi szélén – kezdte Biró Péter polgármester. Ezekkel az illegális szemétlerakókkal évek óta nem tudnak mit kezdeni. Az elmúlt években a város saját költségén, alkalmanként félmillió forintért, többször elszállíttatta a szemetet, de általában rövid időn belül „feltöltik” az illegális lerakókat. Biró Péter szerint a leglehetetlenebb időpontokban hordják ezekre a helyszínekre a lomot, éjjelente több jármű is megfordul a szeméthegyek mellett. A polgármester hozzátette: a hulladék túlnyomó részét a Nyugatról behozott háztartási gépek és bútorok alkotják, de sűrűn előfordul háztartási szemét, valamint kidobott akkumulátor is, pedig ez utóbbit a szeméttelepen átveszik.

Tettenérés hiányában

– A lakosok fejében kellene rendet tenni, mert napjainkra a városkörnyéki erdősávok is áldozatul esnek a szemetelőknek – mondta a polgármester. Úgy véli, a városiaknak nehéz hozzászokniuk ahhoz, hogy a szemét elszállításáért napjainkban fizetni kell. Hiába szabályozzák a hulladék lerakását, sajnos az illegális szemetelők ellen nehéz hatóságilag fellépni, hiszen általában tettenérés kell a büntetés kiszabásához. A polgármester szerint azonban ehhez több közterület-felügyelőre és mezőőrre lenne szükség. Információnk szerint a polgármesteri hivatal munkatársai találtak azonosítható szemeteszsákot a városban – a hivatal intézkedése nyomán a tulajdonos elszállította azt.

Talán a hulladékudvarok

Biró Péter szerint mielőbb szükség van a jogi feltételek megteremtésére, illetve szigorítására az illegális lerakók megszüntetéséhez. Ehhez a rendőrség bevonása is szükségessé válhat. Vertetics István, a hivatal városfejlesztési irodájának vezetője azonban hozzátette: történtek lépések azért, hogy a város környékének ellenőrzését szigorítsák. Évekkel ezelőtt készült egy felmérés a környékbeli gazdák körében arról, hogy mennyivel járulnának hozzá egy mezőőri hálózat kialakításához. Sajnos a kezdeményezés meghiúsult. Az irodavezető szerint megoldás mindenképpen a következő években felállítandó hulladékudvaroktól várható. Kapuváron három ilyen épül: a Vasút soron, a Bem utcában és a Cseresznye soron. Ezekben az udvarokban tizennégy frakcióban válogatják szét a szemetet az építőanyagtól az elektromos hulladékig. A térségi tervezés idén befejeződik, 2007 második felében az első hulladékudvar megvalósulhat K apuváron. A beruházások ötven százalékát uniós pénzből fedezik, negyven százalékát az állam, a maradékot az önkormányzatok adják.

Nincs több pénzük

A Szabadság utca végén lakó Kolompár János elmondta: bár utcájuk végén évek óta állandósult a szemétlerakás, igyekeznek – lehetőségeikhez mérten – csökkenteni a mennyiségét. – A terület az önkormányzaté, egyszer ők is elvitették, legutóbb mi is elszállítottuk a szemetet – mondta a lakó. Kolompár János hangsúlyozta: nehogy azt gondolja bárki is, hogy az utcabeliek rakják oda a hulladék nagy részét, véleménye szerint éjjelente még traktorokkal is hordják a lomot a Szabadság utca végébe. A lakó szerint lehetőségeik kimerültek, nincs több pénzük, az önkormányzattól várják a helyzet megoldását.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mit vár az új országgyűléstől?

Tovább olvasom