Kisalföld logö

2019. 02. 17. vasárnap - Donát -1°C | 12°C Még több cikk.

Szélessávú robbanás

Egy év alatt csaknem 50 százalékkal, 700 ezer fölé nőtt már a hazai internet-előfizetők tábora. A legnagyobb mértékben a szélessávú kapcsolatok száma emelkedett, a szolgáltatók bevétele 40 százalékkal ugrott meg. Győr-Moson-Sopron megyében a legutolsó adatok szerint 100 ezer körül van a rendszeresen internetezők száma.
Mára az otthoni netezők mintegy ötöde szélessávon használja a világhálót, amellyel az uniós viszonylatban is igen előkelő helyen, a májusban csatlakozott országok rangsorában pedig az elsők között van Magyarország. Bár komoly fejlesztéseket végeznek a kábelszolgáltatók, a szélessávú internetelérés elterjedésének fő hajtóereje, legalábbis úgy tűnik, a vezetékes telefonhálózaton kiépített ADSL szolgáltatás.

A kábelesek is beindultak

Hazánkban az immár több mint félmillió egyéni és üzleti világháló-előfizető túlnyomó többsége a néhány nagyobb szolgáltatóval áll kapcsolatban. Ezek közül messze piacvezető az Axelero, miközben számos kis helyi szolgáltató is jelen van a piacon. Ettől az évtől a szélessávú internet-infrastruktúra kiépítésében egyre fontosabb szerepet játszhatnak a kábelszolgáltatók is: a korábban egy helyben toporgó kábelpiacon újbóli fejlesztési kedvet hozhat az új elektronikus hírközlési törvény. Az ugyanis egyharmadosra enyhítette azt a médiatörvényből átemelt korlátozást, amely eddig csak a lakosság egyhatodának elérését engedélyezte egy cég számára.

Szörfözési szokások

A kábeles vállalatokat érintő korlátozás enyhítése mellett az elektronikus hírközlési törvény kötelezi a távközlési szolgáltatókat szélessávú nagykereskedelmi ajánlatok kialakítására is, ami új internetszolgáltatók megjelenését, illetve a piaci verseny erősödését eredményezheti.
Az összes internet-előfizetést tekintve a szélessávú elérések aránya hazánkban a legkedvezőbb, napjainkra elérte a 40 százalékot.

A felmérések szerint a terjedésének megfelelően megváltoznak az „szörfözési" szokások is: ugyanannyi idő alatt a világhálón barangolók több oldalt néznek meg. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy míg 3 évvel ezelőtt egy alkalommal átlagosan 2,5 oldalra látogattak el Magyarországon, addig napjainkban ez 11–12-re emelkedett.
Az internethasználat intenzív emelkedése az e-kereskedelem vonatkozásában is megfigyelhető.

Míg az amerikai gazdaság kiskereskedelmi bevételei 3–5 százalékos évi növekedést mutatnak, addig az e-kereskedelemből származó bevételek évről évre 26 százalékkal bővülnek. Magyarországon a legalább heti vagy havi rendszerességgel on-line vásárlók aránya a 2002-es 2 százalékról 2003-ra 11 százalékra nőtt a világhálót használók között. Az aktív internetezők nagy része visszatérő vendége a www.kisalfold.hu-nak is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Írja meg!

Közérdekű híre vagy jó ötlete, szabadidős programajánlata van? Rangos versenyt, vetélkedőt nyert… Tovább olvasom