Kisalföld logö

2019. 07. 17. szerda - Endre, Elek 14°C | 27°C Még több cikk.

Szeleczky barátja voltam

A három esztendeje elhunyt Szeleczky Zita élete utolsó hét évét egy mosonmagyaróvári férfivel töltötte, aki felváltva él hazánkban és Amerikában. Vágvölgyi János megfogadta, hogy bosszút áll Újházy Lászlónén, aki állítása szerint kínozta s a halálba kergette Szeleczky Zitát.
A mosoni családi ház egyik szobájába belépve az embernek az az érzése, mintha múzeumba járna. Bekeretezett portrék, fotóalbumok sokasága, lemezek, tekintélyes számú korabeli filmes és magánéletbeli videofelvétel, amely mind arra hivatott, hogy felidézze a ’30-as, ’40-es évek egyik legnagyobb sztárját, Szeleczky Zitát. S hogy e tárgyak hogyan kerültek Vágvölgyi János birtokába, ahhoz több mint hat évtizeddel kell az idő kerekét visszaforgatnunk.

A ma 76 esztendős férfi gyerekfejjel a mosoni moziban csodálta a gyönyörű színésznőt. Akkor még álmodni sem mert volna róla, hogy a sors egyszer összehozza a Rózsafabot, a Gül baba, a Nászinduló, a Zenélő malom és még számos nagy sikerű film sztárjával. A Vágvölgyi családot német származásuk miatt kitelepítették Németországba, ahonnan később Amerikába vezetett az útjuk. Vágvölgyi János 1991-ben detroiti otthonában éppen a torontói magyar újságot olvasta, amikor figyelmes lett egy Szeleczky Zitáról szóló cikkre. Az idős színésznőről kiderült, hogy nagyon kevés a nyugdíja, s hogy a házát fenn tudja tartani, kazettáit árulta és rengeteg fellépést vállalt. Vágvölgyi úr rögtön a telefon után nyúlt, hogy rendeljen a felvételekből.

Többszöri pr óbálkozás után a színésznővel is tudott beszélni, akivel aztán egyre gyakrabban társalgott, majd meglátogatta, s egy évvel később a magányos asszony arra kérte, hogy költözzön hozzá Los Angeles-i otthonába. 1992 januárjában a családtalan Vágvölgyi János öccse gyermekeire íratta detroiti házát s eleget tett a nála tizenegy évvel idősebb Szeleczky Zita óhajának. A férfi mindig is nagy csodálója volt a színésznőnek, de szerelemről szó sem volt. Pk ketten igaz barátként éltek egymás mellett, állítja a napjainkban Amerikában és hazánkban felváltva élő úr.

Menekülés Argentínába

Szeleczky Zita még színinövendék volt, amikor 1936-ban már a Nemzeti Színház tagja lett. Sorra bizonyított a színpadon drámai szerepekben, de az igazi népszerűséget a film hozta meg számára. Felfelé ívelő pályáját az orosz megszállás híre törte keresztbe: 1945-ben szüleivel és két testvérével beszállt az autójába, s Ausztria felé vette az irányt. Útközben kifogyott a kocsiból a benzin, s hogy menekülni tudjanak, a magyar katonáktól kaptak üzemanyagot. A magyar katonáktól, akiknek a háború alatt a művésznő rengeteg szeretetcsomagot adományozott. Ausztriából a család Argentínába ment, mivel akkor már több neves hazai színész élt ott. Szeleczky Zita kint megalakította az Argentínai Magyar Nemzeti Színházat, s egész életében missziósként szolgálta a távolban hazáját. Elsőként 1940-ben még itthon ment férjhez, ez a házassága azonban válással végződött. A második férje amerikai állampolgár volt, s haláláig társa maradt a szí nésznőnek, aki ezután – bár akadt kérője – többé nem mondott igent senkinek. Gyermeke egyik házasságából sem született.

Kínzó honvágy

A ’90-es években egyre erősebben lett úrrá az idős Szeleczky Zitán a honvágy. Gyakran járt haza, s egy budapesti előadóestjén ismerkedett meg egy hölggyel. Újházy Lászlóné hamar a bizalmába férkőzött a színésznőnek. Nem sokkal később az érdi önkormányzat felajánlott számára egy kisebb villát, mondván, haláláig ott élhet gondtalanul. Szeleczky Zita elfogadta az ajánlatot, s itt kezdődött minden baj, mondja Vágvölgyi János, aki szerint ha nem így dönt, még ma is élne a művésznő. Újházyné elintézte azt, hogy a férfi ne költözhessen hozzá a villába, ennek ellenére ő mindennap látogatta. Az asszony azonban szerinte kínozta a színésznőt, aki ugyan soha nem panaszkodott, de egészségügyi állapota látványosan romlani kezdett. Időközben a művésznő eladta kaliforniai otthonát, s az azért kapott pénzről Újházyné „gondoskodott". Szép lassan eltűntek az ékszerek s minden értékes tárgy is.

1999 nyarán Szeleczky Zita járókeretével elesett érdi otthonában, amelynek combnyaktörés lett a következménye. Nem sokkal később, 1999. július 22-én a színésznő 84 évesen örökre lehunyta a szemét. Kívánsága szerint szülőfalujában, az Ózd közeli Nekézsenyben temették el. Vágvölgyi János akkor megfogadta, hogy bosszút áll Újházy Lászlónén, aki állítása szerint kínozta s a halálba kergette Szeleczky Zitát. Két hónappal később megindította a pert ellene a bíróságon, amely még mindig tart.

Addig nem nyugszik, míg a nő méltó büntetését meg nem kapja, teszi hozzá az idős úr. Vágvölgyi János a nála lévő rengeteg személyes tárgyból múzeum létrehozásán is tüsténkedik, amelynek a színésznő szülőfaluja, Nekézseny ad hamarosan otthont. Szeleczky Zitának Argentínában és Amerikában is méltó emléket állítottak, csak éppen hazája feledkezett el róla éltében és holtában is – teszi hozzá keserűen a férfi.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vladiszavlyev András – pályatanácsadó

Tovább olvasom