Kisalföld logö

2018. 12. 15. szombat - Valér -2°C | 1°C Még több cikk.

Szécsényben találkozik Bajnai és Fico

A Nógrád megyei Szécsényben találkozik majd szeptember 10-én Bajnai Gordon magyar és Robert Fico szlovák miniszterelnök - közölte a finn fővárosban Szollár Domokos kormányszóvivő csütörtökön az MTI-vel.
A szóvivő szeptember elsején az MTI-nek elmondta, hogy a magyar miniszterelnök szerint a problémákról és az együttműködésről egyaránt beszélni kell az egyeztetésen. A nyelvtörvény ügye megkerülhetetlenül fontos, csakúgy, mint a két ország közötti gazdasági kapcsolatok fejlesztése.

Mint hangsúlyozta: a párbeszéd célja, hogy érdemben csökkentsék a két ország közötti feszültséget. Ezt csak úgy lehet elérni, ha a szlovákiai magyarságot és más kisebbségeket sújtó nyelvtörvény visszásságai megszűnnek, valamint nem lehet szó nélkül hagyni a magyar köztársasági elnök jogellenes kitiltását sem - idézte Bajnai Gordon szavait akkor a kormányszóvivő.

Bajnai Gordon augusztus 28-án kezdeményezte az egyeztetést Robert Ficóval, mert a kormányfő szerint a két ország minden állampolgárának érdeke, hogy enyhüljön a feszültség, amelyet a szlovákiai nyelvtörvény módosítása és a köztársasági elnök európai alapnormákba ütköző, elfogadhatatlan kitiltása okozott.

Sólyom László példátlannak és a két szövetséges állam viszonyában megmagyarázhatatlan és kimenthetetlen lépésnek nevezte, hogy augusztus 21-én megtagadták tőle a belépést a szlovákiai Komáromba, ahol részt vett volna Szent István szobrának leleplezésén.

A szlovák parlament által június 30-án elfogadott államnyelvtörvény súlyosan árt a szlovákiai magyaroknak és a szlovák-magyar kapcsolatoknak is, több helyen ütközik a két ország közötti alapszerződéssel és több nemzetközi szerződéssel - mondta a magyar kormányfő július 1-jén, miután megszavazta a szlovák parlament a jogszabályt.

Szécsény szocialista polgármestere azért is örül, hogy a városukban  tartják a magyar-szlovák kormányfői találkozót, mert külön  jelentőséget tulajdonít annak, hogy térségükben jövőre két híd is  megépülhet az Ipoly-folyón.   

Az Ipoly-folyón épülő hidak megépülése érdekében 2002-ben, az  Ipoly-hidak Újjáépítésért Polgári Társulás két társelnökének  (szlovák részről Molnár Katalinnak, magyar oldalról pedig Serfőző  Andrásnak) köszönhetően indult meg az érdemi együttműködés - hívta  fel a figyelmet, jelezve, hogy ehhez a beruházáshoz a kormányok  közötti megállapodásra volt szükség, és további Ipoly-hidakra is  készültek már tervek.  

A politikus - mint kifejtette - "nagy eredménynek" tartja a  tárgyalást.  

"A szomszédoknak illik jóban lenniük, mert ha elfogy otthon a só  vagy a bors, a szomszédhoz megyünk kérni, nem a rokonokhoz" - tette  hozzá.   

Az Ipoly 120 kilométeres határszakaszán valaha 47 híd kötötte  össze a két ország településeit, ma csupán négy hídon lehet  közlekedni. A hidak újjáépítése 350 ezer lakost érint a térségben.

Olvasóink írták

  • 2. pamplona 2009. szeptember 03. 22:41
    „Addig amíg ilyen sulytalan, nemzetközileg nem értékelt posztbolsevikok vezetik az országot,semmi értelme az ilyen találkozóknak mivel a mi posztkommunista vezetőinknek semmi érzékük ahhoz, hogy közelítsenek a területeinket megkaparintó kis-antant államokhoz! Fico, ennek a 20.században alakult államnak a vezére ugyan úgy leiskolázza a libatolvaj Gordonkát, ahogy az öszödi böszmét!”
  • 1. Kikelet 2009. szeptember 03. 18:18
    „"valaha 47 híd kötötte a két ország településeit" !!!!!! Milyen két országról van szó a cikkben?
    helyesen: észak Magyarországot az Ipoly szakaszán 47 db. híd kötötte össze a középső országrésszel...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kolompár Orbán: le akarnak járatni

Kolompár Orbán szerint a politikai ellendrukkerei minden elkövetnek a lejáratása érdekében, amikor… Tovább olvasom