Kisalföld logö

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 9°C Még több cikk.

Százmilliárd forintok a vidék fejlesztésére

Dr. Forgács Barnabás, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) közösségi ügyekért felelős szakállamtitkára sikeresnek ítéli az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) 2009. évi végrehajtását.

Az ÚMVP I., a magyar mezőgazdaság technológiai korszerűsítését, versenyképességének fokozását szolgáló tengelyére benyújtott 45 ezer támogatási kérelem közül eddig mintegy 33 ezer részesült támogatásban. A teljes kötelezettségvállalás összege meghaladja a 415 milliárd forintot, a kifizetések összege eléri a 146 milliárdot.

Az állattartás körülményeinek modernizálását célzó jogcímre – a korábban odaítélt összesen 64 milliárd forinttal együtt, amelyre 2009-ben 23 milliárd beruházási előleget fizettek ki – 2009 decemberéig összesen 2240 támogatási kérelem érkezett be. Ez közel 400 milliárd forint értékű állattenyésztési beruházás megvalósítását teszi lehetővé.

Az önálló, építéssel nem járó gépek beszerzésének támogatása nyáron állt újra nyitva a gazdák előtt. A pályázók közel 5300 kérelmet nyújtottak be, megközelítőleg 40 milliárd forint támogatásra igényt tartva. Az elbírálást követően több mint ötezren örülhettek, az e célra felhasznált uniós forrás meghaladta a 38 milliárd forintot.

A fiatal mezőgazdasági termelők pályakezdését segítő konstrukciónak köszönhetően több mint 2500 új gazda kezdhet agrártevékenységgel foglalkozni, akik egyenként akár 10 millió forintot igényelhettek az ÚMVP keretében. Sok tematikus kiírás többlettámogatást is biztosít számukra.

A környezetterhelés csökkentését és a racionális földhasználatot ösztönző agrár-környezetgazdálkodási program öt vagy tíz évre szóló támogatásait nyáron lehetett igényelni. A területalapú kifizetések a tárgyidőszak alatt 250 milliárd forintot tesznek ki, s a vizes élőhelyektől a kedvezőtlen adottságú területeken át a gyepterületeken történő gazdálkodáshoz nyújtanak úgynevezett kompenzációs támogatást. A gazdálkodók 34.500 támogatási kérelmet nyújtottak be, több mint 2 millió hektárnyi területet lefedve. Nem termelő mezőgazdasági beruházásaikkal idén 700 ügyfél pályázott közel 1,5 milliárd forint értékben. Az erdő-környezetvédelmi programra és az erdő-szerkezetátalakítási intézkedésre csaknem 400 támogatási kérelem érkezett be.

Az ÚMVP III. tengelye a vidéki életminőség javítását, a helyi jövedelemtermelő képesség növelését, a falvak megújítását és a vidéki örökség megőrzését tűzte ki célul, de szintúgy idetartoznak a közösségi és szolgáltatóterek kialakítását, valamint a falu- és tanyabuszok beszerzését támogató intézkedések. Mindezekre 2013-ig több mint 262 milliárd forint uniós forrás fordítható. A négy jogcím esetében az összes kötelezettségvállalás meghaladta az 52 milliárd forintot, ami több mint 3100 kérelmező támogatási igényének felel meg. Ezt újabb 9 milliárddal növeli az 1086 falu- és tanyabusz.

A nagy sikerű LEADER-programba 3023 települést és több mint 12 ezer szervezetet tudtak közvetlenül bevonni. A LEADER-benyújtási időszakban – októbertől november közepéig – csaknem négyezer pályázat érkezett az akciócsoportok munkaszervezeteihez, összesen 15 milliárd forint támogatási igénnyel.

Készült az Európai Unió, a Magyar Köztársaság kormánya és az ÚMVP Irányító Hatósága támogatásával.

Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki területekbe beruházó Európa

Olvasóink írták

  • 1. janika 2010. január 01. 21:39
    „No megint fellendűl a templom felújító építő ipar? Akár csak aTorgyán idején volt.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ittas motoros gázolt el egy részeg asszonyt

Az 50 éves nő súlyosan, a 30 éves férfi könnyebben sérült. Tovább olvasom