Kisalföld logö

2019. 03. 20. szerda - Klaudia -1°C | 10°C Még több cikk.

Száz éve született Friedrich Károly

Augusztus 4-én lenne százesztendős dr. Friedrich Károly, az az ember, aki mindent tudott szülővárosáról, és akinek köszönhető, hogy megismerték Sopront a hazai és a külföldi turisták. Színház utcai szülőházánál tegnap tartottak megemlékezést.
Dr. Friedrich Károly, korunk polihisztora 1906. augusztus

4- én született Sopronban. Színház utcai szülőházának falán emléktábla őrzi emlékét, a Pro Kultúra Kht. idegenforgalmi igazgatósága pedig megalapította a Dr. Friedrich Károly-díjat, melyet minden évben az a soproni idegenvezető vehet át, aki a turisztikai szakma döntése alapján a legtöbbet tett a városért. A tegnapi megemlékezésen Walter Dezső polgármester méltatta érdemeit a jelen lévő családtagok, barátok, ismerősök és az idegenvezetők előtt.
Dr. Friedrich Károly élete Sopron volt. Kiváló érzékkel örökítette meg a város minden zugát, rezzenését. Hírnevét a hajdani Városi Mozi igazgatójaként alapozta meg, ahol 1930-ban kezdte munkásságát. Három egymást követő évben is elnyerte a Metro–Goldwin–Mayer reklámverseny fődíját. A második világháború után, 1949-ben elbocsátották, 1957-ig a hirdetővállalatnál volt üzletkötő és plakátragasztó. Bár mindez nagy törést jelentett számára, hatalmas lelkesedéssel, jó humorral és mosollyal már az ötvenes években véglegesen eljegyezte magát az idegenforgalommal. Később a városi tanács idegenforgalmi főelőadója lett. Életében 2430 előadáson mutatta fel Sopron örök értékeit vetített diaképekkel kísért előadásain. Egyik úttörője volt a külföldi turizmus előmozdításának. Az ország legismertebb és legkedveltebb idegenvezetője volt.
Dr. Friedrich Károlynak, vagy ahogy barátai és szerettei ismerték, Kari bácsinak elégtételt szolgáltatott az élet. Számos elismerést kapott, szeretett városa pedig Pro Urbe kitüntetéssel és Sopron Város Díszpolgára címmel hálálta meg mindazt, amit a városért tett. 1995. január 30-án hunyt el.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bízik az egészségügy átalakításában?

Tovább olvasom