Kisalföld logö

2019. 03. 26. kedd - Emánuel 3°C | 11°C Még több cikk.

Szaúdi fogolyokat engedtek haza a guantánamói börtöntáborból

Tizenöt szaúdi fogoly érkezett haza pénteken a guantánamói börtöntáborból - közölte az arab királyság belügyminisztere, Najef bin Abdel-Aziz herceg, aki elmondta, hogy a szabadultakkal szemben az ország törvényei alapján fognak eljárni.
A Pentagon márciusban jelentette be, hogy a terrorizmus elleni háború keretében elfogott, Guantánamón őrzött 500 fogoly mintegy egyharmadát hazájuk börtöneibe szállítják át.

Najef bin Abdel-Aziz pénteken közölte: Rijád a többi szaúdi fogoly elengedését és hazaszállítását is kérni fogja Washingtontól. Guantánamón több mint száz szaúdi állampolgárt tartanak fogva.

Négy fogoly öngyilkosságot kísérelt meg a guantánamói börtöntáborban - közölte Robert Duran, az amerikai haditengerészeti támaszponton működtetett intézmény szóvivője.

Három őrizetes titokban felhalmozott gyógyszerekkel adagolta túl magát, a negyedik arra tett kísérletet csütörtökön, hogy felakassza magát.

A gyógyszerrel túladagolt foglyokat aktív szénnel kezelik, közülük kettőt még egészségügyi megfigyelés alatt tartanak. A negyedik rabnak sem sikerült az öngyilkosság, de a foglyok közül többen megtámadták az őröket, akik a rabok közé rohanva akadályozták meg az önakasztást. Az őrök legyűrték a használati és berendezési tárgyakból összetákolt fegyverekkel rájuk törő foglyok ellenállását.

Duran azt mondta, fogalma sincs, hogy a foglyok miért akartak öngyilkosok lenni.

A Kuba szigetén, a Guantánamo haditengerészeti támaszponton működtetett börtöntáborban túlnyomórészt Afganisztánban vagy Pakisztánban elfogott, fanatikus muzulmán tálibnak vagy terroristagyanúsnak tekintett személyeket tartanak fogva. A foglyok többségét vádemelés nélkül tartják az amerikai támaszponton, némelyiküket már több mint három éve.

A börtön bezárására egyre több felhívás hangzik el, és vizsgálatok indultak a támaszponton uralkodó állapotok, kínzások és egyéb emberi jogsértések ügyében.

Az Egyesült Államok elleni 2001. szeptember 11-i terrortámadást végrehajtó 19 repülőgép-eltérítő közül 15 szaúdi volt, köztük Oszama bin Laden, a támadás kitervelője, az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat vezetője.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mit vár az új országgyűléstől?

Tovább olvasom