Kisalföld logö

2019. 05. 24. péntek - Eszter, Eliza Még több cikk.

Szankcionálja az APEH a közzétételi kötelezettség elmulasztását

Az adóhatóság immár mérlegelés nélkül, automatikusan szankciókat alkalmaz a közzétételi kötelezettségüket elmulasztó cégekkel szemben - hívja fel a figyelmet a Deloitte hírlevele.
Szarvas Júlia, a Deloitte-tal együttműködő Ember, Drabos és Szarvas Ügyvédi iroda ügyvédje elmondta: minden kettős könyvvitelt vezető vállalkozó köteles a Számviteli törvény szerint készített beszámolóját (ideértve a kötelező könyvvizsgálat esetén készülő könyvvizsgálói záradékot és a beszámoló elfogadásával egyidejűleg meghozott, az adózott eredmény felhasználásáról szóló határozatot is) éves, egyszerűsített éves beszámoló esetén az adott üzleti év mérleg-fordulónapjától számított 150 napon belül, míg éves konszolidált beszámoló esetén az üzleti év mérleg-fordulónapjától számított 180 napon belül letétbe helyezni és közzétenni. A vállalkozások május 1-jét követően beszámolóikat már csak a kormányzati portálon (ügyfélkapun) keresztül, elektronikus úton nyújthatják be a Céginformációs Szolgálat (CSz) részére.

A CSz a beszámoló megérkezését haladéktalanul visszaigazolja a vállalkozásnak, és továbbítja a kapcsolódó űrlapot az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatalnak (APEH). Az adóhatóság így azonnal értesül arról, ha valamely vállalkozás nem tesz eleget a letétbe helyezési, közzétételi kötelezettségének. A beszámoló letétbe helyezésének elmulasztása esetén az előírt határidőt követő 30 napon belül - 15 napos határidő tűzésével - az APEH felszólítja a vállalkozást, hogy tegyen eleget a törvényi előírásoknak.

A múlt évben csak azon eltérő üzleti éves cégeket szólította fel az APEH a kötelezettség teljesítésére, amelyek esetében a mérleg-fordulónap 2009. április 30-át követő napra esett. Mivel a többségében naptári évvel megegyező üzleti év szerint működő cégek mérlegének fordulónapja december 31., ezek a vállalkozások először 2010-ben találkozhatnak majd ilyen felszólítással, és a meglehetősen szigorú szankciók lehetőségével. Ha a mulasztó vállalkozás a felszólításban megjelölt határidőn belül nem tesz eleget közzétételi kötelezettségének, az APEH mérlegelés nélkül, 60 napos határozott időtartamra megfellebbezhetetlenül felfüggeszti a vállalkozás adószámát (közösségi adószámát), és határozatáról hirdetményt tesz közzé honlapján - ismerteti a hírlevél. Döntéséről - gazdasági társaságok esetén - az adóhivatal haladéktalanul értesíti az illetékes cégbíróságot, amely bejegyzi a cégjegyzékadatok közé az adószám felfüggesztésének tényét, illetve a kapcsolódó határozat jogerőre emelkedésének időpontját is. A felfüggesztés ideje alatt a cég számos adójogosultságtól elesik (például adó-visszaigénylési, adó-visszatérítési, költségvetési támogatás-igénylési jog), míg adókötelezettségeit ez idő alatt is ugyanúgy köteles teljesíteni. Amint a vállalkozás orvosolja mulasztását, az APEH megszünteti az eljárást. A 60 napos határidő lejártát követően, amennyiben a vállalkozás továbbra sem pótolta mulasztását, az APEH automatikusan kezdeményezi a cég megszűntnek nyilvánítását, illetve a társaság cégjegyzékből való törlését a cégbíróságnál.

A cégbíróság 15 munkanap alatt intézkedik a cég törléséről. Ha ez idő alatt a vállalkozó teljesíti közzétételi kötelezettségét, és az APEH még időben értesíti erről a cégbíróságot, a vállalkozás megmenekülhet attól, hogy véglegesen töröljék a cégnyilvántartásból és megszűnjön. Ellenkező esetben az ismertetett eljárás végén, a mulasztástól számított 4-6 hónapon belül a beszámoló letétbe helyezésének elmulasztása a cég törléséhez vezethet.

A fentieken túl a csődtörvény is megfogalmaz szankciót a felszámolás alá került társaságok vezető tisztségviselőivel szemben a beszámolási kötelezettség elmulasztása esetére. A csődtörvény szerint ugyanis azon társaságok esetében, ahol a felszámolás kezdő időpontja előtt a vezető tisztségviselők nem tettek eleget a beszámoló letétbe helyezési és közzétételi kötelezettségnek, a hitelezői érdekek sérelmét vélelmezni kell. Következésképpen a közzétételi kötelezettséget elmulasztó vezető tisztségviselőnek kell bizonyítania, hogy a felszámolással fenyegető helyzet bekövetkezését követően a hitelezők érdekeinek megfelelően látta el ügyvezetési feladatait. Amennyiben ezt nem sikerül bizonyítania, végső esetben a hitelezők ki nem elégített követeléseinek a megtérítésére is kötelezhető. Olyan vezető tisztségviselő pedig, aki nem teljesíti fizetési kötelezettségét, nem lehet más társaság vezető tisztségviselője sem, a vele szemben lefolytatott végrehajtási eljárás eredménytelenségétől számított 5 évig.

Így tehát a beszámoló letétbe helyezési és közzétételi kötelezettség elmulasztása nemcsak a cég gazdasági tevékenységét akadályozhatja, hanem akár a vezető tisztségviselő személyes felelősségének és helytállási kötelezettségének megállapításához, illetve hosszú távon hasonló tisztségtől való eltiltásához is vezethet.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hamufelhő: vasárnapig marad a légtérzár

Szombaton sem javul a helyzet a légi közlekedésben, több európai országhoz hasonlóan Magyarországon… Tovább olvasom