Kisalföld logö

2019. 05. 23. csütörtök - Dezső Még több cikk.

Szállt a nóta

Augusztus 8. és 14. közötti erdélyi utazásunk során – egy próba alkalmával – megismerkedhettünk a Szentegyházi Gyermekfilharmóniával, mely több mint 20 éve alakult. 2004-ben a Magyar Kulturális Örökség Minisztériuma Örökség-díjban részesítette az együttest.

Haáz Sándor, a helyi általános iskola zenetanára által betanított amatőr rézfúvós- és vonósegyüttes, valamint az iskolakórus közösen szólaltatnak meg főleg magyar népdalfeldolgozásokat, történelmi dalokat, s emellett klasszikusokból részleteket és más népek dalait. Az együttest 100 tagú kórus és 40 tagú szimfonikus zenekar alkotja. A hangszeresek amatőr muzsikusok, zeneiskola hiányában a helyi Tanulók Háza zenekörében tanultak meg játszani. Haáz tanár úr gyermek- és zeneszeretete, a kicsik fegyelmezettsége lenyűgözött minket. Amikor megszólalt a zene és az ének („Söprik a pápai utcát...”, „Gábor Áron rézágyúja...”), melegség öntötte el szívünket, s többünk szemébe könnyet csalt.
Egy székely ruhába öltözött kislány konferálta a műsort, aki maga is tagja volt a kórusnak. Ízes beszéde még inkább érdeklődést váltott ki a nézőkből. Elköszönése így hangzott: „Isten magukkal!” A próba utolsó műsorszámát vastaps kísérte.
Számunkra érdekes volt a bemutató befejezése is. A gyerekek a színházterem színpadáról soronként, jobb és bal oldalon vonultak ki a folyosóra énekelve, egyszer csak azt vettük észre, hogy nincs gyerek a színpadon, de az ének és a dallam a teremben maradt.
Az együttes sikere a kis muzsikusok szorgalmában, a kórus káprázatos szépségében rejlik. Méltón választották maguknak mottóként Bach Parasztkantátájának sorait: „...nótánk szálljon, ily szép nap csak ritkán virrad ránk!”
Köszönjük a Székelyföldön nyújtott élményt és szívesen láttuk őket ismét Magyarföldön augusztus 20-án Kapuváron, a Szent Anna-templomban tartott koncertjükön.
Egy turistacsoport Szil és Kapuvár szervezésében
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sorozatos viráglopás az Újteleki utcában

Ismeretlenek rendszeresen ellopják az Újteleki utca hársfái körül a lakók által kiültetett… Tovább olvasom