Kisalföld logö

2019. 07. 18. csütörtök - Frigyes 16°C | 26°C Még több cikk.

Szabaddá vált a gázpiac

Győr-Moson-Sopron - Az úgynevezett gáztörvénnyel megszűnt a közszolgáltatás fogalma, helyébe az egyetemes szolgáltatás lépett. Jövő év júliusától azonban ezzel már csak a legkisebbek élhetnek, a többiekre – így az önkormányzatokra is – ˝rászabadul a piac˝.

Az Égáz–Dégáz Zrt., a multinacionális GDF Suez cég magyarországi leányvállalata, eddigi észak-dunántúli gázközszolgáltató kedden tájékoztatót tartott az önkormányzatok képviselői számára.

A szakemberek fontosnak tartották ugyanis felhívni az érintettek figyelmét arra, hogy jövő év július elsejétől az önkormányzatoknak és intézményeiknek is kötelezően ki kell lépniük a szabad gázpiacra, megszűnik ugyanis számukra az egyetemes szolgáltatás lehetősége. A cég szakemberei szerint az átállásra nem árt időben felkészülni, ehhez nyújtottak segítséget a tanácskozáson.

A megbeszélést követő sajtótájékoztatón Iváncsics Sándor tömegpiaci kereskedelmi igazgató és Csomortány András kereskedelmi igazgató elmondták: a törvény legnagyobb mértékben az úgynevezett ˝végfelhasználói ármeghatározás˝ módját változtatta meg.

A korábbi közüzemi szolgáltatók árait eddig hatóságilag az állam határozta meg, az egyetemes szolgáltatók viszont egy miniszteri rendeletben meghatározott árképlet alapján maguk szabják meg díjaikat.

Ezzel együtt július elsejétől az egyetemes szolgáltatás igénybevételére jogosult lakosság, illetve kisfogyasztók is beszerezhetik a szabad piacról a gázt, ha találnak a számukra kedvezőbb feltételeket kínáló szolgáltatót.

Olvasóink írták

  • 1. bugriskin 2009. július 08. 10:07
    „Szívjanak gázt azok, akik bezáratták a szénbányákat!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Még mindig duplaannyi a táppénzes

Győr-Moson-Sopron - Az elbocsátás után adható passzív táppénz még mindig az egyik kiskapu, vagy… Tovább olvasom