Kisalföld logö

2019. 04. 21. vasárnap - Konrád Még több cikk.

Szabad préda a magyar agrárpiac

Magyarországon egyáltalán nem ritka, hogy mezőgazdasági termelőket károsítanak meg felvásárlók.
Év elején számoltunk be arról, hogy egy mosonmagyaróvári, osztrák érdekeltségű zöldségfeldolgozó üzem 8 millió forinttal tartozik hat rábaközi termelőnek (Kisalföld, 2006. január 7.). A külföldi üzletember annak ellenére nem teljesíti fizetési kötelezettségét, hogy elismeri a tartozást. Az eset kapcsán a Kisalföld dr. Bittsánszky Jánost, a Zöldségtermesztési Kutató Intézet Rt. vezérigazgatóját, a Magyar Kertészeti Tanács elnökét kérdezte: mennyire gyakori ez a jelenség Magyarországon?

Nem egyértelmű

– Nem kizárólag a külföldiekre jellemző ez a fajta piaci magatartás, sajnos magyar kereskedőkkel is rendszeresen előfordul – mondta elöljáróban dr. Bittsánszky János. – Egyértelmű okot természetesen nem lehet megjelölni. Van, amelyiknek a pénze fogyott el, de sokan hivatkoznak saját kintlévőségeikre is. A körbetartozás jellemző a mai magyar mezőgazdaságra. A termelők kiszolgáltatottak ezen a téren, az érdekvédelmi szerveknek pedig nincs jogosítványuk arra, hogy intézkedjenek vagy behajtást rendeljenek el. Egyedül a bíróság járhat el a tartozások ügyében.

Megválogatni

– Szomorú egyébként, hogy ilyen Magyarországon megtörténhet, más megoldást magam sem látok, mint azt, hogy nagyon alaposan meg kell válogatni a partnereket. Persze válogatni nehéz, hiszen amikor értékesítési gondok vannak, a termelő örül, hogy akad, aki megvásárolja a terményt. Utána pedig futhat a pénze után.

Sok a kintlévőség

Dr. Bittsánszky János cége, a Zöldségtermesztési Kutató Intézet Rt. is került már hasonló helyzetbe. Ahogy a vezérigazgató fogalmazott, nekik is több tízmillió forintos kintlévőségeik vannak.
– Az összegeket nem tudjuk behajtani, ezért előbb-utóbb kénytelenek vagyunk bírósághoz fordulni. A másik probléma, hogy mire a bíróság dönt, a felvásárlócégnél „eltűnik" a vagyon, így nincs mit behajtani.
A rábaközi gazdák annak idején felvetették: tőlünk nyugatra hasonló esetek nem történhetnek, hiszen az ilyen kereskedőket „se feldolgozóhoz, se termelőhöz nem engednék közel". A Magyar Kertészeti Tanács elnöke szerint, ha nem is a hozzánk hasonló méretekben és gyakorisággal, de odakint is megtörténik, hogy megkárosítják a gazdálkodókat.

Normalizálódik?

– Mindenképpen előfordul az Európai Unió többi országában is hasonló eset, de lényegesen ritkábban. A kereskedelmi erkölcs ugyanis jóval szilárdabb alapokon nyugszik, mint Magyarországon. Persze az is az igazsághoz tartozik, hogy a külföldi felvásárlók, feldolgozók egy kicsit még mindig prédának érzik a magyar piacot, a magyar termelőket. Elég, ha arra gondolunk, hogy a nagy áruházláncok hosszú időn keresztül kizsigerelték a magyar beszállítókat. Szerencsére ma már kezdenek normalizálódni a viszonyok – jellemezte a piaci helyzetet dr. Bittsánszky János.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mez-kupa Dunakilitin

Kézilabda

A Dunakiliti SE Mez-kupa néven női kézilabdatornát rendez január 22-én,… Tovább olvasom