Kisalföld logö

2019. 01. 18. péntek - Piroska -1°C | 8°C Még több cikk.

Sürgősségi fogamzásgátlás

A módszer jellemzője, hogy egyszeri, nem rendszeres alkalmazásra szolgál, és nem a terhesség megszakítására.

Jelen esetben a nem kívánt terhesség megelőzésének arról a módjáról van szó, amikor a párok a védekezés nélküli közösülést követően alkalmazzák a fogamzásgátló módszereket. Főleg  fiatalok által használt eljárásról van szó, ritkábban erőszakos nemi közösülés után vagy „aktusbaleseteket" (óvszer elszakadása, sikertelen megszakított közösülés) követően kerül sor alkalmazásukra.

A módszer jellemzője, hogy egyszeri, nem rendszeres alkalmazásra szolgál, és nem a terhesség megszakítására, hanem annak megelőzésére. A sürgősségi fogamzásgátlás révén sok nem kívánt terhességnek és a velük szinte törvényszerűen együtt járó terhességmegszakításnak lehet elejét venni.

Méhen belüli eszköz – nem ajánlott

A módszerek többsége hormonális készítmények szedéséből áll, de lehetséges méhen belüli fogamzásgátló eszköz (IUD) felhelyezése is. Az IUD-t a közösülést követő egy héten belül szükséges felhelyezni, azonban nem tartozik a rutineljárások közé. A sürgősségi módszert elsősorban a fiatal, nem szült nők alkalmazzák, és a nulliparitás az eszköz felhelyezésének relatív ellenjavallatát képezi. Arról nem beszélve, hogy IUD mellett gyakrabban fordulhat elő kismedencei gyulladás, amely a petevezetők elzáródása miatt meddőséghez vezethet. Mindezek alapján a módszer alkalmazása nem ajánlott, nem korszerű.

Jelenleg leghatékonyabb a tabletta

A jelenlegi leghatékonyabb módszer a csak egyfajta hormont (progesztogen) tartalmazó tabletta használata. Alkalmazási előírása szerint az együttlét után maximum 72 órán belül egy tablettát kell bevenni, a 2. tablettát az elsőt követően 12 (maximum 16) órán belül. A hatás annál biztosabb, minél korábban alkalmazzák a védekezés nélküli közösülés után.

Hatékonysága 80%

A tabletták hatásmechanizmusa még nem tisztázott, valószínű, gátolják vagy késleltetik  a petekilökődést, és ha már ez megtörtént, a petesejt megtermékenyülését, vándorlását, illetve a beágyazódását. Hatékonysága kb. 80%-osnak  mondható, ötből négy nem kívánt terhesség ezen az úton megelőzhető. Jól tolerálható, minimális arányban enyhe hányingerről, pár esetben hányásról számolnak be a páciensek. 
Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy a sürgősségi fogamzásgátlás nem tekinthető abortuszt kiváltó módszernek. Ha a petesejt kilökődésének gátlása révén hat, eleve nem tekinthető vetélést okozónak. Ha az együttlét után 72 órán belül alkalmazzák, akkor sem tekinthető abortív szernek, mivel a beágyazódás még nem következhetett be (az ún. beágyazódási ablak a kilökődést követő 120–144 óra). A legtöbb egészségügyi ellátó és sok potenciális alkalmazó számára igen hasznos lenne a módszer elfogadásában, ha ismereteik pontosak lennének a fentiekről.

Hogyan szerezhető be?

Komoly problémát jelent a gyógyszerhez történő hozzájutás. Hazánkban csak receptre lehet felírni, a készítmény vény nélküli kiadására tett javaslatot eleddig elutasították. A védekezés nélküli közösülés a fiatalok körében leggyakrabban a hétvégeken fordul elő, amikor a rendelők zárva vannak.  A gyógyszer kiváltásához szükséges recept munkana-
pokon a nőgyógyászati szakrendelésen, hétvégéken a kórházak ügyeletén íratható fel.  
    
Dr. Kőrösi Tamás
szülész-nőgyógyász főorvos

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fél külföldön turistaként?

Tovább olvasom