Kisalföld logö

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -6°C | 2°C Még több cikk.

Sukoró-ügy - Újra másodfokon tárgyalják a kötbér kérdését

A Kúria eljárásjogi szabálysértés miatt hatályon kívül helyezte kedden a Fővárosi Ítélőtábla részítéletét, és a másodfokú bíróságot új eljárásra kötelezte a sukorói kaszinókoncesszió késedelmi kötbér ügyében.
Az ítélőtábla döntése szerint a sukorói befektetők – a perben elsőrendű alperesként részt vevő KC Bidding Kft., a King's City kaszinókomplexum beruházója, illetve a másodrendű alperes Roland S. Lauder –, a beszámolási kötelezettség elmulasztása miatt kötelesek 131 millió forint késedelmi kötbért fizetni.

A Kúria ugyanakkor úgy vélte, eljárási hiba történt, mivel a másodfokú tárgyalásra idéző végzést a magyar képviselőnek kézbesítették, miközben a hatályos jogszabályok alapján a ciprusi ügyvédnek kellett volna.

A felperes magyar állam egyik jogi képviselője a tárgyalás után az MTI-nek kifejtette, akkor sem biztos, hogy be lehet hajtani a kiszabott összegeket, ha érdemben ismételten a kötbér megfizetésére kötelezik a sukorói befektetőket. A felperes magyar állam - az ítélet hatályon kívül helyezése előtt - megindította a KC Biddinggel szembeni - végrehajtási eljárást, amelynek azonban csak 600 ezer forintos tőkéje van, szemben a 131 millió forintos kötbérrel. Ronald S. Laudernek nincs ismert fellelhető vagyona, az Egyesült Államokkal pedig nincs olyan kétoldalú egyezmény, amely alapján végrehajtást lehetne kérni a magánvagyonára.

Hangsúlyozta azt is, hogy a késedelmi kötbérről szóló tárgyalás lezárását követően folytatódhat csak a koncessziós szerződés felmondásával kapcsolatos, több milliárd forintos meghiúsulási kötbér megfizetéséről szóló per.

A magyar állam 2011-ben indított pert a KC Bidding Befektetési, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. elsőrendű és Ronald S. Lauder ellen, a koncessziós szerződés felmondásával kapcsolatos meghiúsulási kötbér, valamint a beszámolási kötelezettség elmulasztása miatti kötbér megfizetése érdekében. Tavaly júliusban a Fővárosi Törvényszék a második ügyben 88 millió forint késedelmi kötbér és annak kamatai megfizetésére kötelezte az alpereseket, az összeget a Fővárosi Ítélőtábla 131 millió forintra emelte. Az ítélőtábla határozata szerint a King’s City kaszinókomplexum beruházója elmulasztotta beszámolási kötelezettségét, valamint kimondta, hogy Ronald S. Laudert készfizető kezesség terheli, tehát amennyiben a társaság nem tud fizetni, az üzletember a vagyonával felel a joghatóság által megállapított összegért. Az alperesek ezért fordultak felülvizsgálati kérelemmel a Kúriához.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ezután is dolgozni fog az ötmilliárdos lottónyertes

Május végén vitték el minden idők második legnagyobb ötöslottó-főnyereményét. A nyertes sem az országot, sem a munkahelyét nem akarja elhagyni. Tovább olvasom