Kisalföld logö

2019. 03. 25. hétfő - Irén, Irisz 7°C | 13°C Még több cikk.

Stílust ad a háznak

A vas anyagánál fogva engedelmesebben követi az alkotó fantázia  szárnyalását, mint a kő.

A rendszerváltás óta tapasztalható Magyarországon újra egyre nagyobb fokú érdeklődés a kovácsolt termékek iránt. Divatba jöttek a nagy belterű lakások, az összenyíló szobák, márpedig a kovácsoltvas bútorok, térelválasztók, díszítőelemek térigényesek.

Tűzikovács munkák

Különbséget kell tenni a tűzikovácsolással készített tárgyak, a kovácsoltvas jellegű, valamint az egyszerű lakatostechnikával készített darabok között, mert értéküket alapvetően az alkalmazott technika befolyásolja. A lakatosmunka során csak vágják, szabják, majd hegesztik a vasat, és csak ritkán munkálják el.
A kovácsoltvas jellegű tárgyak esetén már hevítik, és itt-ott kovácsolják az anyagot, használják a bilincselést, szegecselést. Az esztétikai szempontokat figyelembevételével a legtöbb esetben a rögzítést hegesztéssel oldják meg, majd elrejtik az ősi rögzítési formák alá.
A tüzikovács-technikák alkalmazása során az anyagot teljes felületében átkovácsolják, hevítik és megmunkálják. Így veszíti el ridegségét a vas, plasztikus lesz, egyenetlenné válik a felülete, valójában aszimmetrikus anyaggá válik.

Ezzel a technikával persze elgondolkodtató egy negyven négyzetméteres kerítést rendelni, hiszen rendkívül idő-, illetve költségigényes. Ha azonban valaki nem sajnál pénzt és időt, biztos lehet benne, hogy egyedi, megismételhetetlen kézművesmunkát kap, s befektetésnek is tekintheti, mert egy ilyen jellegű kerítés, erkély egyértelműen növeli a ház értékét. A kovácsoltvas kerítés, rács a ház ékszere. Teljesen megváltoztatja egy épület jellegét, karaktert, stílust ad neki.

A fém védelme

A kültéri fémelemeket óvni kell a környezeteti hatásoktól. Ajánlott a lakkozás, főleg tűzikovácsolású elemeknél emeli ki csodálatosan a fém textúráját. Eredményes technika a horganyzás, amely az egyik legjobb módszer felületvédelemre, ráadásul különleges matt-ezüst színt kölcsönöz a vasnak.

A fémkezelési módok között tartják számon az olajozást is, amitől barnás árnyalatot kap az anyag. Beltérben a kovácsoltvas bútorok, tárgyak veszítenek elsődleges funkciójukból, s főként dísztárgyként szolgálnak. A kovácsoltvas ülőgarnitúrák például hosszabb üldögélésre nem alkalmasak, bár nagy párnákkal kényelmesebbé tehetők, s gyakori mozgatásuk is meggondolandó súlyuk miatt. Főként kiegészítőként funkcionálnak, konzolasztalként, tükrök díszítő kereteként, télikertekben ülőgarnitúraként. Térelválasztónak rendkívül alkalmas, nagy átjárók ívelésére, fali futtatásokra, jó megoldás szögletes falrészek, sarkok lágyítására.

Ügyelni kell a kovácsoltvas esetén a mértékletességre – ha túlzsúfoljuk az a lakást ilyen jellegű bútorokkal, kiegészítőkkel, rideg, élettelen hatást kelt.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Olaszország a második számú küldőország lett

A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai alapján 2004-ben az olasz turisták által… Tovább olvasom