Kisalföld logö

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Sportcsarnoképítés: új eljárás

A mosonmagyaróvári sportcsarnok építésére a közbeszerzési eljárás végén hozott testületi döntést a Közbeszerzési Döntőbizottság korábban megsemmisítette, emiatt most új eljárást indítottak. Az önkormányzat – tartva a további vétóktól – más alternatívákban, állami és önerős megvalósításban is gondolkozna.
Évek óta „téma” Mosonmagyaróváron egy többfunkciós, korszerű sportcsarnok megépítése a Mosoni-Duna és a Lajta torkolatában. A sportcsarnok PPP-konstrukcióban történő – vagyis a közbeszerzéssel kiválasztott befektető megépíti a csarnokot és 15 éven keresztül üzemelteti azt – megépítéséért négy cég szállt versenybe, de a Wallis–TCW konzorcium kérelmére a Közbeszerzési Döntőbizottság nemrégiben megsemmisítette az önkormányzat jelentkezést lezáró döntését. A határozat a Közbeszerzési Értesítőben jelent meg.

Nem volt következetes

2005 végén indított tárgyalásos közbeszerzési eljárást a mosonmagyaróvári önkormányzat a városi 1100 személyes sportcsarnok PPP-konstrukcióban történő megépítésére és üzemeltetésére. A felhívásra négy cég, illetve konzorcium nyújtott be jelentkezést: a Porr GmbH–Viadom Zrt.– UBM konzorcium, a Kész Kft.– Mi-Be Kft. konzorcium, a Bauunternehmung Granit GmbH, valamint a Wallis Ingatlan Rt.– TCW Ingatlanszolgáltató Rt. konzorcium.
Kovács Gergely alpolgármester néhány hónapja a Kisalföldnek úgy nyilatkozott: az önkormányzat számára szerencsésebb lett volna, ha több pályázó marad versenyben és tesz ajánlatot, hiszen így kedvezőbb feltételeket tudtak volna elérni. Az értékelés során az önkormányzat a „Porr-konzorciumot” tartotta egyedül alkalmasnak arra, hogy ajánlatot adjon be. A második és harmadik helyen szereplő céget alkalmatlannak találta, míg a sorban negyedik konzorcium jelentkezését érvénytelennek nyilvánította.
A Wallis Ingatlan Rt.–TCW Ingatlanszolgáltató Rt. konzorciuma sérelmezte jelentkezésük érvénytelenítését és a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz fordult jogorvoslatért. Azt kifogásolta, hogy az önkormányzat nem volt következetes: az egyetlen alkalmas konzorciummal szemben elnéző volt. A döntőbizottság úgy találta, hogy a Wallis–TCW konzorcium több formai hibát is vétett a jelentkezéshez csatolt dokumentumokban, márpedig egy hiba is elég ahhoz, hogy érvénytelen legyen a jelentkezése. A döntőbizottság azonban megvizsgálta azt is, hogy a nyertes Porr–Viadom–UBM konzorcium jelentkezésében nem volt-e hasonló hiba. Kiderült, hogy az önkormányzat nem vizsgálta, hogy ez a konzorcium becsatolta-e a 10 százalék feletti alvállalkozókkal kapcsolatos valamennyi dokumentumot. Márpedig így ezt a csoportot is ki kellett volna zárnia. A döntőbizottság emiatt megsemmisítette a Porr–Viadom–UBM konzorcium jelentkezésének érvényességére vonatkozó, valamint minden ezt követő önkormányzati döntést.

Állami és önerőből?

Stipkovits Pál polgármestert külföldön értük utol. Elmondta: a döntőbíróság határozata miatt újraindították a közbeszerzési eljárást, erről a legutóbbi testületi ülésen már szó esett. Információi szerint múlt héten már új ajánlatokat is kaptak. Véleménye szerint, hogy „ne legyenek kiszolgáltatva, más alternatívákat is meg kell nézni a jövőben”. Korábban erről úgy nyilatkozott: a PPP-konstrukció helyett állami támogatással, saját erőből kellene megvalósítani a beruházást, így elkerülhetnék a közbeszerzési eljárás utáni vétókat. Már felvették a kapcsolatot másik három város önkormányzatával, ahol szintén hasonlóan PPP-program keretében valósítanák meg a beruházást. Az önkormányzatok tárgyaltak a Belügyminisztériummal arról, hogy az állami támogatás megtartása mellett a települések saját erőből valósítsák meg a csarnokot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kevesebbet tejelne a Parmalatnak

Raktárat építene, létszámot is bővítene az alföldi – köztük Csongrád megyei – termelők… Tovább olvasom