Kisalföld logö

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -6°C | 1°C Még több cikk.

Spanyolország


Spanyolország

Magyarország helyi képviselete:
28016 Madrid, C/Angel de Diego Roldan 21, Tel: 34-91-413-7011. Fax: 34-91-413-4138; Avda Diagonal 447, Planta 19b 08036 Barcelona Tel.: 34-93-405-1950, fax: 34-93-419-4608


Képgaléria

Közlekedés
A spanyol határőrizeti szervek adott esetben szigorúan számon kérik a beutazáshoz szükséges feltételek meglétét. Az a (honlapon megjelenő tájékoztatóban szereplő) anyagi fedezet mellett - bankkártya felmutatása általában nem elég - gyakran kérik a szállásfoglalást, visszaútra szóló menetjegyet, spanyolországi referenciát, stb. A spanyol hatóságok időnként megkövetelik, hogy az országban tartózkodó külföldi igazolja, hogy a schengeni területen vízummentesen eltölthető 90 napon belül tartózkodik az országban. Mivel ennek hiányában felszólíthatják a turistát az ország mielőbbi elhagyására, tanácsos, hogy az utazó schengeni területre belépve (pl.: az osztrák-magyar határ átlépése) ragaszkodjon ahhoz, hogy a belépési bélyegzőt minden esetben üssék be az útlevelébe.
Az országban a vonatközlekedés olcsóbb és jobban kiépített, mint a busz. A szigetekre repülővel vagy hajóval, illetve komppal juthatunk el.

Közbiztonság

Az elmúlt években megnőtt a turisták és a kamionforgalomban résztvevők sérelmére elkövetett lopások, rablások, autófeltörések száma, mely cselekmények elkövetésének módozataiban egyre több az erőszakos elem. A tapasztalatok szerint az autósokat ért lopások, rablások jelentős része az autópályák pihenőhelyein történik. Ezek a parkolók nem őrzöttek, a kocsifeltörés veszélye miatt a turisták járműveinek őrizetlenül hagyása kis időre sem tanácsos. Nem szabad egy helyen tárolni az összes készpénzt, útlevelet, igazolványt, hitelkártyát. Az autóstáska és hasonlók használata kerülendő. Az autót - akár öt percre is - csak akkor szabad magára hagyni, ha látható helyen semmit nem hagynak benne. Országúton megállni csak egyenruhás jelzésére szabad, egyébként előfordulhat, hogy műszaki hiba jelzése ürügyén, a bennülők figyelmét elterelve ellopják az elöl található csomagokat.

Ünnepek, rendezvények

Spanyolország minden városa évi 2-3 nagy fesztivált is rendez, de ezek közül is kiemelkedik a La Tamborrada San Sebastiánban. Valenciában márciusban ünneplik a Las Fallast, amikor egy héten keresztül táncolnak, esznek-isznak, és gyönyörködnek az elsőrangú tűzijátékban. Április Sevilla hónapja, ilyenkor tartják a Semana Santát, a Húsvétot megelőző szent hetet és a Feria de Agril ünnepét. Az őrültségre vágyóknak és kalandoroknak két egyedülálló eseményt kínál Spanyolország. Augusztus utolsó szerdáján rendezik Bunol városában a La Tomatina fesztivált, melyen a résztvevők paradicsommal dobálják egymást, óriási buli, de a szemünkre vigyázzunk! Aki még ennél is veszélyesebbre vágyik, az utazzon el júliusban Pamplonába, a Sanferminesre, a híres bikafuttatásra.

Anyagiak

Spanyolország még a magyar turisták számára is megfizethető, a nyári szezonban azonban a tengerparton az árak jelentősen felszöknek. Az utazási csekkek mindenhol beválthatók, hitelkártyánkat bárhol felhasználhatjuk. Lépten-nyomon található bankjegykiadó automata. Az éttermek árában benne van a borravaló, ha mindenképpen adni akarunk, akkor maximum a számla összegének 5%-át adjuk! Piacokon megpróbálkozhatunk az alkudozással.

Sportolási lehetőségek

A Pireneusok és a Sierra Nevada olcsó és meglepően jó sípályákkal várja a vendégeket. A hegyek alkalmasak hegymászásra és túrázásra is. A tengerben az összes vízisport űzhető.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zorán nem ül a babérjain

Zoránnak nincs szüksége sem villódzó fényekre, sem háttértáncosokra a sikerhez: egy szál gitárral is elvarázsolja a közönséget. Dalaival nem céloz meg senkit – talán éppen ezért ér el fiatalhoz, idősebbekhez egyaránt. Mint mondja, maximalista, s a zenében nem köt kompromisszumot, így lehet, hogy még a harmincéves számokon is van mit finomítania. Tovább olvasom