Kisalföld logö

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -5°C | 0°C Még több cikk.

Sovány modell nem kell

Nem kellenek a túl sovány és túl fiatal modellek. Rómában 15 manökent nem engedtek kifutóra túlzott soványságuk miatt, Londonban pedig korhatárossá tennék a szakmát.

A római Alta Moda divatnapokon ismét robbant a puskaporos hordó, Raffaela Curiel milánói divattervező ugyanis 15 modelltől vált meg, mivel túl csontosnak találta őket az antik csipkéből és nemes anyagokból készített kreációihoz. „Az én ruháim 36-os és 38-as méretűek, de az ügynökségek olyan modelleket küldtek, akik kórosan soványnak tűntek" – mondta a tervezőnő. A fiatal lányok egyike még el is ájult a nyilvánvaló koplalástól. „Mindenekelőtt adtam neki egy sonkás szendvicset" – jegyezte meg Curiel. A divattervező végül nem habozott, és az összes lányt hazaküldte, akinek ruhamérete nem érte el a 36-ost.

Eltérő véleményt fogalmazott meg azonban Lorenzo Riva divattervező, aki szerint nem lehet gömbölyded manökeneket a kifutóra küldeni. A tervező védelmébe vette a sovány lányokat, mondván, legtöbbjük alkatilag ilyen vékony, és nem koplaltatják magukat.

Londonban a modellek kritikus tömege mellett a lányok kora is témává vált. A szeptemberi divatshow közeledtével egyre többen szorgalmazzák, hogy 16 éves kornál húzzák meg a kifutóra lépő lányok esetében a korhatárt. „A legteljesebb mértékben helytelen, ha fiatal lányok felnőtt nőként tűnnek fel" – mondta Baroness Kingsmill, a brit divattanács tagja, aki a korhatár bevezetésének egyik élharcosa.

Londonban vizsgálat is indul a modellek egészsége érdekében, különös tekintettel a 17–18 éves lányokra. „A vizsgálat során nagyon aggasztó jelek érkeztek a modellek rossz munkakörülményeiről. A szabályozatlan és alig ellenőrzött körülmények különösen veszélyesek lehetnek a sérülékeny fiatal lányokra" – jegyezte meg Kingsmill.

Korai szex

A táplálkozási zavarok felé vezető út számos bizonyítéka mellett a brit jelentés felhívta a figyelmet arra is, hogy a fiatal lányok nagyon korán létesítenek szexuális kapcsolatokat. Londonban vizsgálat indult a modellek egészsége érdekében, különös tekintettel a 17–18 éves lányokra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vizsgálják a budapesti betegtragédia körülményeit

Azonnal vizsgálatot indított az Egészségbiztosítási Felügyelet (EBF), amint szerdán a sajtóból… Tovább olvasom