Kisalföld logö

2019. 02. 18. hétfő - Bernadett -2°C | 10°C Még több cikk.

Sötét a kép - egyre pesszimistábbak vagyunk

Minden kilencedik ember a munkanélküliség növekedésére számít, a megkérdezettek 92 százaléka szerint a gazdaság állapota rosszabb, mint korábban.

Három hónap alatt 10 százalékpontot zuhant a Fogyasztói Bizalmi Index márciusra, ráadásul ezúttal ennek minden komponense süllyedt vagy stagnált. A megkérdezettek 92 százaléka szerint a gazdaság állapota rosszabb, mint egy éve volt, 80 százalék szerint pedig ez még romlani fog a következő 12 hónapban. Mindkét esetben 50 százalékkal több a borúlátók aránya - derül ki a GfK Hungária és a Corvinus Egyetem felméréséből. A vásárlási hajlandóság indexe minden eddiginél mélyebbre süllyedt a decembertől márciusig terjedő negyedévben.

A lakosság várakozásait is a sötét kép jellemzi. Majdnem minden kilencedik ember a munkanélküliség növekedésére számít, sőt, érdekes módon az inflációban is nagyarányú emelkedésre számítanak, átlagosan 10,2 százalékra, ami teljesen elszakadt a folyamatosan csökkenő, már 3 százalék körüli áremelkedési ütemtől. Saját helyzetüket is nagyon rossznak látják az emberek. Reáljövedelmük szerintük változatlanul esni fog. A hitelfelvételi kedv stagnál, 60 százalék soha nem venne fel kölcsönt, egyharmad pedig az időpontot nem tartja most alkalmasnak, A többség a kamatok emelkedésére számít. Ugyancsak 50 százalékot meghaladó azok aránya, akik szerint most nincs itt az ideje a megtakarítások felhasználásának, minden ötötdik embernek pedig nincs is félretett pénze.

A vásárlási kedvet az jellemzi, hogy tartós fogyasztási cikket jellemzően akkor vesznek, ha muszáj. A lakásvásárlást tartósan 40 százalék változatlanul érdemesnek tartja, elsősorban mert jó befektetés. A tényleges vételt inkább jellemző - tőkeként felhasználható - jelenlegi ingatlan eladásának szándéka azonban egy év alatt negyedével csökkent, 10 százalék alá.

Olvasóink írták

  • 2. antilibsi 2009. március 20. 10:02
    „Egyre pesszimistábbak vagyunk. Nem is értem, miért. Elvégre a lakosság legnagyobb részének igazán nincs rá oka. Vagy tévedek? Ezek a felmérések tipikusak. Mindenki látja, mindenki tudja, aki munkából él, hogy mi a helyzet az országban, a mindennapokban. A felmérések készítői meg naivan rácsodálkoznak a tényekre! Nahát! Hát ilyen is van? Ki gondolta volna?”
  • 1. Becsület 2009. március 19. 12:15
    „Jó napot Mindenkinek!
    Nem tudom, hogy mit várnak az elemzők? Mosoly országot? Szerintem azt kellene felsorolni ami jól működik Magyarországon, az rövidebb lenne! Mit panaszkodnak az emberek! A saját sorsukon nem tudnak segíteni! Megtakarítás! Miből? Minimálbérből!? Nem mindenki bankár, politikus! Jó példa olvasható, hallható Amerikából! ING vezetőinek, vissza kell fizetni a pofátlanul fel vett milliókat! Magyarországon a recesszió alatt is osztogatják a jutalmakat egymásnak! Akkor miről szól a történet? Nincs semmi baj Magyarországon! Ja, hogy egy-két ember hőbörög, meg lehangolt és pénze sincs! Na és!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ünnep utó: Cinikus rendőrfőkapitányi nyilatkozat?

Cinikusnak tartja Tóth Gábor budapesti rendőrfőkapitány kijelentését az a két férfi, akiket amiatt… Tovább olvasom