Kisalföld logö

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

Sopronba került százmilliós festmény

Folytatás az 1. oldalról.

Az előzetes vizsgálódás során kiderült, hogy az utóbbi tíz évben mindössze öt Szinyei Merse Pál-alkotást bocsátottak árverésre. Ebből a soproni műgyűjtő és szakértői arra következtettek, hogy az alkotás forgalmi értéke gyorsan fog nőni.
A kilencvenmilliós leütési ár hatalmas összeg, mégsem ez a legértékesebb darabja a soproni üzletember gyűjteményének. Korábban Van Reyksdhal egyik alkotását tíz százalékkal drágábban, vagyis százmillióért ütötték le (ma a Szépművészeti Múzeumban van letétben). Van egy Jan Van Heyden-képe is, amiért az áprilisi maastrichti aukción egymillió eurót (260 millió forint) ajánlottak. Nem adta el. Mint ahogy rendkívül értékes gyűjteményének többi darabjától sem szeretne megválni. A Kisalföldnek elmondta, három-négy éve adott el utoljára festményt.
Nagy álma egy soproni klasszikus galéria létrehozása. Úgy véli, sok gyűjtő szívesen bocsátaná egy színvonalas képtár vagy múzeum rendelkezésére a kollekcióját.
Azt mondja, ő maga rendelkezik körülbelül negyven páratlanul szép alkotással. Ezek közül mintegy húsznak az értéke meghaladja a tízmillió forintot, a másik húsz pedig az egy-két milliós „hobbikép” kategóriájába sorolható. Persze ezek sem akármik: Mednyánszky, Czóbel, Iványi-Grünwald alkotásairól van szó. – A többiben mindig van egy kis üzlet – mondja. A műgyűjtés ma már Magyarországon is jó üzlet. Egy Rippl-Rónai-pasztellképért 1995-ben egymillió forintot kértek, ma 20–30 millióról indulnak az árveréseken.
Amikor a magángyűjtemény legféltettebb darab-

jairól érdeklődtünk, elállt a lélegzetünk a válasz hallatán. – A legújabb mindig a legkedvesebbek közé tartozik – mondja –, de ugyanilyen közel áll hozzám Szinyeinek egy másik festménye, a Sáros út is. Ezen csodálatosan találóak az eső utáni erdő színei. Munkácsy Köpülő asszonya azért fogott meg, mert nagyon szépen megfestette az öregasszony ráncos kezét. Szinte tapintható rajta a fáradtság, a gyötrelem.
– Arról a festményről van szó, amelyiket annak idején az iskolai könyvünkben láthattunk? – kérdezem hitetlenkedve. Igen, arról. Majd mosolyogva tovább sorolja: Pál László, Benczúr Gyula, Székely Bertalan, Csók István. Egy-egy alkotás mindegyikőjüktől a birtokában van.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

SMS 05.26.

Tovább olvasom