Kisalföld logö

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv 1°C | 8°C Még több cikk.

Sólyom láthatatlan elnökként Schmitt mellett áll

Sólyom László leköszönő köztársasági elnök csütörtök délután, mikor hivatalosan is átadta hivatalát Schmitt Pál új államfőnek kiemelte, "láthatatlan elnökként" mindig mellette áll. Schmitt Pál közölte, igényt tart az együttműködésükre.

A Sándor-palotában Sólyom László sok sikert kívánt az új köztársasági elnöknek munkájához.

Úgy fogalmazott: magától értetődik, hogy minden elnök szeretne új fejezetet kezdeni, "azonban ne felejtse el, hogy mindnyájan ugyanazt a könyvet írjuk".

Kiemelte, hogy "láthatatlan elnökként" mindig Schmitt Pál mellett áll, mint mondta:"amikor csak az Ön lelkiismeretét ébreszteni kell, vagy meg kell erősíteni".

Schmitt Pál fennkölt pillanatnak nevezte, hogy átveheti a nemzet képviseletét és a demokrácia őrzését.

Hangsúlyozta: mindent el fog követni, hogy elődje nyomdokába léphessen, aki, mint fogalmazott, magasra tette a mércét.

A pénteken hivatalba lépő Schmitt Pál azt mondta, hogy igyekszik Sólyom László útmutatásai szerint dolgozni, és "jottányit" sem fog engedni az alkotmány által ráruházott felelősségből.

Beszélt arról is, hogy köztársasági elnökként neki is lesznek külön vállalásai, mint ahogyan Sólyom László szívén viselte a környezet védelmét és a nemzet egységesítését.

Hozzátette: számít Sólyom László személyes tanácsaira és igényt tart az együttműködésükre.

Sólyom László leköszönő köztársasági elnök (j) fogadja Schmitt Pál megválasztott államfőt a Sándor-palota Tükörtermében.MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Sólyom László leköszönő köztársasági elnök (j) fogadja Schmitt Pál megválasztott államfőt a Sándor-palota Tükörtermében.MTI Fotó: Koszticsák Szilárd


Az elnöki hivatal átadás-átvétele azóta zajlik, hogy az Országgyűlés június 29-én megválasztotta a Fidesz-KDNP jelöltjét, Schmitt Pált köztársasági elnöknek.

Kiss Norbert, az elnöki hivatal jövendő társadalmi és kommunikációs hivatalvezetője hétfőn az MTI-nek elmondta: Tari Sándor hivatalvezetőn keresztül Vajna Márton, a KEH jövendő külügyi hivatalvezetője és ő maga intézte a hivatal átadás-átvételét.

Schmitt Pál augusztus hatodikán lép hivatalába ünnepélyes keretek között; az egyórásra tervezett ünnepségen az új államfő is beszédet mond majd.

Sólyom Lászlót a már elfogadott, de még ki nem hirdetett a korábbi államfőket megillető juttatásokról szóló törvény értelmében két fős titkárság illeti meg, akik - az MTI értesülése szerint - az államfő apparátusából kerülnek ki. Emellett Sólyom Lászlót személyes gépkocsi használat illeti meg.

A jogszabály kitér arra, hogy a volt köztársasági elnöknek - kérelmére - ha ötéves hivatali idejét kitöltötte, megfelelő lakáshasználati jog jár, s e jogosultság a volt államfő halála esetén az özvegyét is megilleti.

A tisztséghez méltó lakást és annak fenntartását továbbra a Köztársasági Elnöki Hivatal biztosítaná, de mennyiben a volt köztársasági elnök más közjogi tisztsége megszűnése jogcímén már lakáshasználati jogot szerzett, csak egy lakásra vonatkozó lakáshasználati jog illeti meg.

Olvasóink írták

 • 6. gjozsi88 2010. augusztus 06. 12:58
  „nasi 12!
  Az a bizonyos olimpikon soha nem nyert egyéniben olimpiát!
  Igy könnyű volt neki bátornak lenni!

  Ráadásul ha igazán bátor lett volna és valódi sportoló, akkor nem megy bele abba, hogy bojkottáljuk az amerikai olimpiát, mert tudta volna, hogy mennyi sportemberi munka ment tönkre emiatt a döntés miatt!
  Ha igazán bátor lett volna, akkor nem azonosul a politikai döntéssel és ehhez nem adja a nevét és emeltfővel lemond!
  Hát nem ez történt!
  Kinyalta a komcsirendszer fenekét...!
  Az örök túlélő!”
 • 5. háté 2010. augusztus 05. 22:40
  „Húú,- na a két jómadár, az egyik jelentéktelenebb,-mint a másik.
  Még jó, hogy régebben ettem.”
 • 4. nasi12 2010. augusztus 05. 21:48
  „Egy olyan ember amelyik gyáván megfutamodik a szlovák Magyar határon szégyellhetné magát!
  Egy Igaz Magyar Becsületes ember inkább meghalt volna azon a hídon, ahol Sólyom gyáván visszafordult anno.
  Én az ő helyében csendben maradtam volna, hiszem szégyent hozott egész Magyarságunkra.
  Egy kétszeres olimpikon (Schmitt) aki soha nem volt gyáva, itt sem lett volna gyáva!!”
 • 3. janika 2010. augusztus 05. 20:14
  „Ez a poszt csak is azért van, hogy egyel több legyen a "közjogi méltóság"!”
 • 2. SPS 2010. augusztus 05. 20:11
  „1-nek.

  Sólyom úr valóban láthatatlan, mondhatni jelentéktelen volt, a mostani Schmitt úr meg még jelentéktelenebb, mert egy egyszerű báb...”
 • 1. szeretem-a-hazám 2010. augusztus 05. 19:24
  „Sólyom úr ezek szerint folytatja eddigi munkáját. Eddig is láthatatlan volt folytatva elődei hagyományát.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jobbik: Schmitt Pál kijátssza az alkotmányt

Sólyom László helyett a pénteken hivatalba lépő köztársasági elnöknek, Schmitt Pálnak küldi el az utolsó parlamenti ülésnapon elfogadott jogszabályokat a kormány. Tovább olvasom