Kisalföld logö

2019. 05. 25. szombat - Orbán Még több cikk.

Sólyom Lászlót nem várják a Vajdaságba március 15-én

A VMSZ azért döntött úgy, hogy egyedül ünnepelnek, mert a magyar államfő lerövidítette eredeti programját, és nem tart velük az 1942-es hideg napok és a 44-es események ártatlan áldozatainak újvidéki és csúrogi emlékművénél rendezett koszorúzásra.
A VMSZ elnöksége közleményt adott ki, amelyben jelezték: megdöbbenéssel és keserűséggel fogadták a magyar államfő döntését arról, hogy lerövidíti magánjellegű látogatását, ezért végül úgy döntöttek, egyedül ünnepelnek.

A határon túli magyar szervezet ugyanakkor utalt arra, hogy Sólyom László tervezett látogatását Boris Tadić szerb államfő kabinetje "jelentős mértékű fenntartással" fogadta. A VMSZ elnöksége ezzel összefüggésben úgy fogalmazott: "reméltük, hogy Sólyom elnök úr, mérlegelve mind a Tadić-kabinet fenntartásait, mind az általunk elmondott közösségi prioritásokat, úgy dönt, együtt ünnepelünk, együtt leszünk március 15. és 17. között".

A vajdasági magyar pártok hármas találkozóján Ágoston András és dr. Páll Sándor munkatársaikkal együtt, helyesléssel vették tudomásul Pásztor István bejelentését Sólyom László, köztársasági elnök látogatásának lemondásáról - adja hírül a VajdaságMa hírportál. A pártelnökök szerb közjogi méltóságoknak címzett megválaszolatlan levelük kapcsán egyetértettek abban, hogy a VMSZ képviselőinek tisztázó tájékozódása után, az ügyet nem hagyják annyiban. Megfelelő formában folyatják a 44/45-ös megtorlással összefüggő szerb politikai elégtételért folytatott küzdelmüket.

A VMSZ közleménye - Forrás: VajdaságMa

Hónapokkal ezelőtt nagy örömmel nyugtáztuk, Sólyom László, a Magyar Köztársaság Elnöke elfogadta a VMSZ meghívását és nemzeti ünnepünk, március 15-e alkalmából több napos, magánjellegű látogatás keretében, a vajdasági magyar közösség vendége lesz. Örültünk, hogy nem csak az ünnep napjának egy részét töltjük együtt Elnök úrral, hanem az azt követő kétnapos program keretében alkalmunk lesz közösen beszélgetni jogászokkal, egyházaink elöljáróival, termelőkkel, értelmiségiekkel, vállalkozókkal és kétkezi munkásokkal. Városiakkal és falusiakkal, a tömbben és szórványban élőkkel. Örültünk, hogy az európai összetartozás, a szabadság, a polgári demokrácia eszményét az ünnep napján túllendítve és hirdetve, Elnök úr találkozhat nem csak a közösség bácskossuthfalvi és szabadkai, hanem a bácskertesi, gombosi, doroszlói, zombori, szilágyi, újvidéki, temerini, tiszakálmánfalvi, nagybecskereki, törökkanizsai és magyarkanizsai tagjaival is. Örültünk, hogy épp most, példát mutatva, közösen rakjuk le a kegyelet virágait a 42-es hideg napok és a 44-es események ártatlan áldozatainak újvidéki és csúrogi emlékművénél.

Értetlenséggel és hitetlenséggel fogadtuk Tadić elnök úr kabinetjének, Sólyom elnök úr látogatása kapcsán tanúsított álláspontját. Azt, hogy Sólyom elnök úr látogatását jelentős mértékű fenntartással fogadják, ennek erélyesen hangot is adnak, megkérdőjelezvén Elnök úr jogát, hogy saját döntése alapján, magánjellegű látogatást tegyen nálunk. Megdöbbentett bennünket, hogy Tadić elnök úr kabinetje, a vajdasági statútum és más fontos kérdés megnyugtató rendezésének veszélyeztetéseként bélyegezte meg a kilátásba helyezett, velünk egyeztetett látogatást és annak programját.

Reméltük, hogy Sólyom elnök úr, mérlegelve mind a Tadić-kabinet imént említett fenntartásait, mind az általunk elmondott közösségi prioritásokat, úgy dönt, együtt ünnepelünk, együtt leszünk március 15-e és 17-e között.
Örömmel nyugtáztuk, hogy pár nappal ezelőtt Elnök úr a VMSZ Elnökével folytatott telefonbeszélgetésben, még egyszer körüljárva a látogatás körül kialakult hullámverés aspektusait, azok várható, kiszámítható esetleges hátrányait és hozadékait, úgy döntött, jönni fog. Örültünk ennek a döntésnek, mert úgy értelmeztük, a közösségi prioritások, a közösségi megerősödés és megerősítés igénye és szándéka nagyobb súllyal nyomnak a latban. Annál is inkább örültünk, mert az elmúlt évtizedekben, hasonló helyzetekben, csak nagyon ritkán volt ez így.
Annál nagyobb volt a megdöbbenés, amikor e hó 4-én Sólyom elnök úr kabinetje közölte, Elnök úr csak a március 15-i bácskossuthfalvi és szabadkai rendezvényen vesz részt, az egyeztetett program második és harmadik napját pedig egy későbbi, júniusi időpontban realizáljuk, a Tadić-kabinettel is egyeztetve.

Megdöbbentünk. Keserűséggel, némileg a megalázottság érzésével, a cserbenhagyottság érzésétől sem mentesen éltük meg a közlést. Tudomásul vettük, de nem értjük és nem tudunk fölötte napirendre térni. Érzéseinket nem tudjuk elhallgatni se, bármennyire is ezt kívánná az írott, vagy íratlan diplomáciai etikett.

A VMSZ Elnökségének nehéz kihívással kellett megbirkóznia. Mérlegelnie kellett, megelégedhetünk-e Elnök úr 15-ei, pár órás látogatásával, a rövid együttlét ugyan ünnepi, felemelő hangulatával, és legyűrjük-e a nagyon fontos programok elmaradása okozta keserűséget és csalódottságot - vagy lemondunk Elnök úr 15-ei látogatásáról is.

Mindent mérlegelve, hosszas megfontolás után, egyhangúlag, a második megoldást választottuk, itteni magyar közösség önbecsülésének mindenek felettisége, a nyomásgyakorlás és a kiszabott alamizsna odavetése gyakorlatának elutasítása okán.
Úgy döntöttünk, egyedül ünnepelünk. Egymásba kapaszkodva. Újra. Mint eddig annyiszor.

A Vajdasági Magyar Szövetség
Elnöksége

Olvasóink írták

 • 6. Primax 2009. március 07. 21:05
  „ASHER #5 !
  Vajdaság nem Romániában van. Te is az USA-ból "szakértesz", mint Elemér ?
  Sólyom Úr meg egy cseppet se csodálkozzon...”
 • 5. ASHER 2009. március 07. 18:58
  „Oda Romaniaba olyan jajde mas MAGYART se nagyon varnak ahogy en ismerem oket!!!!”
 • 4. Totyis 2009. március 07. 13:14
  „Ne menekülj! Itthon lenne a helyed a néped élén!!! Oszlasd fel ezt a kuplerájt és BÉKE lesz!!!!”
 • 3. Löw 2009. március 07. 13:04
  „Képmutató magyar kormánytagok+elnök urak.”
 • 2. aTibi 2009. március 07. 12:37
  „"itteni magyar közösség önbecsülésének mindenek felettisége, a nyomásgyakorlás és a kiszabott alamizsna odavetése gyakorlatának elutasítása okán.
  Úgy döntöttünk, egyedül ünnepelünk. Egymásba kapaszkodva. Újra. Mint eddig annyiszor.

  A Vajdasági Magyar Szövetség
  Elnöksége"
  Gyalázatos,ahogy megakarja alázni az ünneplő Magyarokat!
  Egyetértek Vajdasági nemzettestvéreink döntésével!
  Amit ez a bábu a Magyarság ellen vét az felháborító!”
 • 1. blaze 2009. március 07. 11:59
  „Néha nehéz eldönteni, hogy Magyarország jelen vezetői bohócok, balekok, vagy nemzetárulók . Nyilván van bohóc is, balek is és nemzetáruló is. Sólyom valószínűleg csak az első kettő.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ma dönt az MDF-választmány az EP-listáról

Az MDF országos választmánya szombaton véglegesíti a párt európai parlamenti listáját, melyről… Tovább olvasom