Kisalföld logö

2018. 12. 12. szerda - Gabriella -2°C | 4°C Még több cikk.

Sólyom László Szent István sírjánál

A köztársasági elnök Székesfehérvárott mondott ünnepi beszédet az államalapító Szent István király sírjánál. Szólt arról is, hogy az állam fő feladata biztonságot adni népének, megvédeni az ország függetlenségét, belül rendet, igazságot, békét teremteni.
Magyarország függetlensége, biztonsága, jóléte az az alap, amelyben mindenki egyetért, és amely mindenkinek az érdeke. Az ebben való közösségünket különösen fontos tudatosítani ma megosztott állapotunkban - mondta Szent István sírjánál tartott beszédében Sólyom László, majd így folytatta:

- Gondoljunk erre ma, amikor a közélet vitái gyakran az állam szerepéről szólnak. az olcsóbb állam, a parlamenti képviselők létszámának csökkentése, ez terjeng a közbeszédben, meg az, vajon a piacra bízhatjuk-e az állam feladatait ha a javak elosztásában és a gondoskodásban csődöt mondott. Le kell szögezni: az állam fő feladata továbbra is biztonságot adni népének. Ehhez jó törvények kellenek, amelyeket az állam nem csak megkövetel, de maga is betart. Alapvető, hogy az állam működése mérhető és ellenőrizhető legyen. Mindenek előtt azonban bizalomra van szükség. Erős piac és erős állam illik egymáshoz. Viszont a gyenge és korrupt állam és a rablópiac egymás párjai. Ma a globalizált gazdaság korában az állam központi erejére, magas szakképzettségére és korrupciómentességére van szükség.

A köztársasági elnök ezután arról beszélt, hogy a bizalmatlanság a félelemből ered. A rendszerváltás utáni politika bűnének nevezte, hogy bevezette a politikai riválissal szembeni félelemkeltés módszerét.

- Ha a politikai ellenfelet abszolút rosszá nagyítják fel, akitől félni kell, az ugyan összetarthatja a saját tábort, de mérhetetlenül rombolja a közös alapokat. Mivé lesznek a társadalmat összetartó normák, ha az ellenség legyőzésére minden eszközt, bármekkora árat megengedettnek tartanak. Nem bomlasztja-e a társadalom alapszövetét az általános bizalmatlanság? Legelőször tehát a félelemmel való manipulációnak kell véget vetni.

Sólyom László beszédét azzal zárta, hogy első királyunk szentként is az egységet jelképezi, hiszen mind a nyugati, mind a keleti egyház szentjei sorába iktatta. A magyar állam egysége ma akkor lesz élő, ha a bizalmatlanságot és félelmet kivetjük szívünkből.

(Krónika hírszolgálat)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eltűnt a Dunába borult kajakos

Beleborult egy páros kajak a Dunába a Szentendrei-szigetnél, az egyik kajakozó, egy 30 év körüli… Tovább olvasom