Kisalföld logö

2018. 12. 10. hétfő - Judit 3°C | 7°C Még több cikk.

Sólyom László Albániában - Albánia magyar befektetőket is vár

Albánia nyitva áll a magyar befektetők előtt - jelentette ki az albán államfő pénteken Tiranában, miután tárgyalt Sólyom László köztársasági elnökkel.

Bamir Topi kifejtette a magyar elnökkel folytatott megbeszélés utáni sajtóértekezleten, hogy Albánia többek között a turizmus, az áramfejlesztés és az infrastruktúra fejlesztése terén várja a magyar befektetéseket.

Sólyom László kifejezte reményét, hogy útja lökést ad a két ország közötti gazdasági együttműködésnek. Megemlítette, hogy a november végi tiranai nemzetközi vásáron magyar vállalatok is jelen lesznek.
Mindkét államfő hangsúlyozta, hogy Magyarország támogatja az Albániával szemben érvényben lévő európai uniós vízumkényszer feloldását. Sólyom László kijelentette, Magyarország technikai jellegűnek tekinti ezt a kérdést, vagyis ha Albánia teljesíti az ezzel kapcsolatos európai uniós előírásokat, akár jövő nyárig vízummentességet kaphat a 27-ektől. A nyugat-balkáni országok tervezett EU-csatlakozása kapcsán utalt rá, hogy Magyarország ellenzi a csoportos felvételt, minden jelentkezőt egyenként kell megvizsgálni. Nem megengedhető, hogy politikai alapon olyan országok csatlakozzanak az EU-hoz, amelyek nincsenek felkészülve - mondta.

Sólyom László kijelentette, Magyarország elkötelezett a Balkán stabilitása mellett. Mint kifejtette, az Európai Uniónak az az érdeke, hogy két "karja" - az egyik oldalon Románia, Bulgária és Görögország, a másikon Szlovénia és Olaszország - között ne legyen akár politikai, akár gazdasági értelemben ingatag terület. Szavai szerint Magyarország nagyra értékeli azt a szerepet, amelyet Albánia betölt a régióban, bizonyítva, hogy olyan országnak is kiegyensúlyozó szerepe lehet, amelynek jelentős kisebbsége él a környező országokban. Arra utalt, hogy Koszovón kívül Macedóniában, Montenegróban és Görögországban is él kisebb-nagyobb albán közösség.

Bamir Topi azt mondta, egyetértettek vendégével abban, hogy a fiatal állam stabilitása hozzájárul az egész térség stabilitásához. A jövő hónapban esedékes koszovói helyhatósági választásokon a nemzeti és etnikai kisebbségeknek a többségi nemzettel azonos esélyesekkel kell indulniuk - jelentette ki.

A magyar államfő kitért arra, nagyra értékeli, hogy Bamir Topi elnök milyen kiegyensúlyozó szerepet játszik az albán belpolitikában. Megjegyezte, hogy nemzetközi elvárás az albán parlament működésének a helyreállítása. Arra utalt, hogy az albán szocialista ellenzék a június 28-i parlamenti választások óta bojkottálja a törvényhozás munkáját.

Olvasóink írták

 • 4. janika 2009. október 31. 12:13
  „Hét ez az öreg úr szerintem már az albán lányokat sem képes befektetni az ágyába. Persze töketlenkedni, azt még tud ma is!”
 • 3. fióka 2009. október 30. 21:30
  „Kezdem azt hinni ,hogy ez a Sólyom Laci bácsi úgy táncol ahogy az MSZP fütyül.”
 • 2. jánosi 2009. október 30. 19:36
  „Maffia kapcsolatok, módszerek kölcsönös megismerése, együttműködés ........”
 • 1. iparos 2009. október 30. 16:55
  „Fa tüzelésü autokat akar gyártatni? Ez még rosszabb, mint a cseresznye volt.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az egy százalékról

Az egyszázalékos felajánlások kedvezményezettjeinek november 2-ig kell igazolniuk az adóhatóság felé… Tovább olvasom