Kisalföld logö

2019. 04. 22. hétfő - Csilla, Noémi Még több cikk.

Sólyom László a méregről is beszélt újévkor

A köztársasági elnök szerint csalódni fog, aki az újat, s az ahhoz képzelt jót csakis kívülről, a politikától várja.

"Köszöntöm Magyarország minden lakosát és a magyar nemzet minden tagját! Honfitársaim! Lehetetlen, hogy újévkor ne az újrakezdésről beszéljünk.

Hiszen karácsony, újév, vízkereszt ugyanannak az ünnepkörnek a tagjai. S ezek az ünnepek a megújulás örömét adják nekünk. Ezek azok a napok, amikor megújul a világ. A Nap pályája ismét győzedelmesen emelkedni kezd. Immár hosszabbodnak a nappalok. Hiába van tél, a tavasz közeledtének jegyébe fordult már minden. A kozmosz nagy változásai azonban nélkülünk csak körben forognak. Az ember életének viszont célja van; a mi időnk nem forog körbe. A megújulást, az újrakezdést mi mindnyájan életünk és történelmünk egyenesére írjuk. A karácsony üzenete is ez: egyszer csak megérik az idő a beteljesedésre, egyszer csak mindenki szívében megszülethet a remény.

Magyarország is nagyon megérett már a megújulásra. S mivel 2010 választási év lesz - az új esztendő alkalmat kínál a politikában és a közügyekben is az újrakezdésre. A változás szükségét mindenki érzi - és sok politikus is tudja, hogy mit akarnak az emberek. Ezért aztán a megújulás, az új irány, az új kiegyezés, az újjáépítés és így tovább, gyakran hallott jelszó lett. Az ünnep magasából azonban a megújulásnak egy ennél teljesebb képe látszik. A politika része, sőt szükséges alkotórésze az újrakezdésnek. De csalódni fog, aki az újat, s az ahhoz képzelt jót csakis kívülről, a politikától várja. A kilencvenes évek elején sokan képzelték, hogy a rendszerváltás önmagában meghozza a nyugati életszínvonalat - s keserves kiábrándulás lett a vége. A választás nagy esély - ám csupán a kezdet. Hiszen a lényege a változtatás lehetősége, ezért is nyújt reményt. Hogy a remények beteljesednek-e, a folytatáskor válik majd el. De ehhez mindenkinek hozzá kell járulnia a maga területén, legyen az munkahely, család, vagy a közélet. Honfitársaim! Négy évvel ezelőtti újévi beszédemben - 2006 is választási év volt! - azt mondtam, hogy a felelős ember ad magára, alaposan megvizsgálja az ígéretek és ígérgetők hitelességét.

És persze mérlegeli azt is, milyen teljesítményt nyújtottak, hová juttatták az országot azok, akik korábban már kormányoztak, és akik nem, azoknak van-e fedezetük, képességük a jelszavak valóra váltására. Azt hiszem, mára sok tapasztalattal lettünk gazdagabbak. Megéreztük, hogy választási döntésünknek súlya van. Olyan következményekkel jár, amelyek bizony nemcsak a négy éves ciklusra, de annál is tovább érnek. Megtapasztalhattuk saját erőnket, a választópolgárok erejét. Csak az utóbbi években is minden országos szavazás - a népszavazás, az európai parlamenti választások - jelentős politikai változásokat indítottak el. Tehát felelőssége teljes tudatában kell döntenie minden választópolgárnak arról, kinek ad felhatalmazást. Az állammal szembeni elvárások és a feladatok világosak: közbiztonság, a törvényes rend garantálása; a gazdaság olyan szabályozása, hogy biztonságosan fejlődjön és adjon munkát, a szegénység enyhítése, az ország tekintélyének helyreállítása a világban. Vannak azonban olyan feltétlenül szükséges változások, amelyeket semmilyen kormány nem tud véghezvinni az emberek, a mi közreműködésünk nélkül. Ilyen mindenekelőtt a korrupció visszaszorítása. Korrupcióban fuldoklik ma az ország. Ez teszi tönkre a gazdaságban a tisztességes versenyt, az intézményekben a tisztességes működést. Joggal háborítanak fel mindenkit a százmilliós és milliárdos kifizetések - de a mindennapok kis korrupciója, a visszacsorgatott megbízási százalékok, a hatósági engedélyért adott és kapott pénzek is méregként hatnak.

S a korrupcióhoz legalább ketten kellenek. Megszüntetéséhez az állam legszigorúbb fellépése mellett az kell, hogy a korruptság szégyenét az emberek többsége le akarja vetni. S tudom, hogy mindenki megkönnyebbülne. Hiszen az emberek többsége tisztességesen szeretne élni. Az kell, hogy tisztesség és siker ne válhasson el egymástól. Honfitársaim! Karácsonykor a gyermek születése tölt el bennünket reménnyel. De a mi gyermekeinknek is meg kell születniük. Követelhetünk az államtól családbarát politikát, ám ehhez legelőször is családok kellenek, összetartó, gyermekeket nevelő, szerető légkörű családok. Továbbá a családok és az iskolák együttműködése. Az iskolaügy, amely nemzetünk jövőjének kulcsa, csakis akkor tud megújulni, ha az iskolák és tanárok támogatása nemzeti üggyé válik. Ha mind azon vagyunk, hogy az iskola olyan közösségként működjön, amely biztos értékekre, tisztességre nevel, s minden gyereket a maga legjobb képességei szerint, önbizalmat adva készít fel egy megelégedett és értelmes életre.

A gyermekekben nemzetünk jövőjét látjuk. A magyar nemzetért a magyar állam is felelős, de leginkább a nemzet tagjai. Hiszen a nemzet lényege a közös vágy, közös elhatározás és akarat arra, hogy együtt kívánjuk folytatni gazdag örökségünket. Ez az örökség - a magyar nyelv, a magyar kultúra, történelmünk és magyarságtudatunk - közös kincse minden magyarnak határoktól és állampolgárságtól függetlenül. S a szükséges megújulás alapja itt nem más, mint közösségünk átérzése, a magyar nemzet egészének szeretete. Ilyenkor, újévkor, sokan beszélnek békéről, szolidaritásról. Erre nagy szükség van, s nem véletlen, hogy vallási és világi vezetők kifejezik és megerősítik a bennünk élő békevágyat. Ha azonban egészen konkrétan a magyar társadalom megbékélésére is gondolok, az nem választható el az újrakezdéstől. Az új helyzetben új hangvételű kormányzásra, s új típusú ellenzékiségre van szükség. Magyarország békességét csak új alapokon lehet elérni és megteremteni. Erre várunk. Tisztelt Honfitársaim! Az év megújulásának napján reményteli szívvel kívánok mindenkinek az országban, és minden magyarnak boldog új esztendőt. Isten áldd meg a magyart!"

Olvasóink írták

96 hozzászólás
 • 96. Joel 2010. január 06. 17:11
  „Jörg !
  Köszönöm a verset !
  Nincs rokonom erdélyben, nem onnan származok, de nagyon jó barátaim laknak ott.
  Csodálatos a táj, és nekünk elemi kötelességünk kiálni a véreinkért.
  Sólyom úr nagyon helyesen teszi hogy látogatásaival támogassa az elszakított területeken élő magyarságot.”
 • 95. Mankapunka 2010. január 04. 23:28
  „gyagyástóni Akkor bújjál el.

  Valami a 30-40 éves emberke kéne,nem aki az unokákra akar vigyázni.”
 • 94. gyagyástóni 2010. január 04. 21:36
  „93. hozzászólás Mankapunka 2010.01.04. 14:29
  Tudom, nektek sokkal jobban tetszett "Árpi bátyátok" Aki még véletlenül sem kritizálta, elvtársaitok ténykedését.”
 • 93. Mankapunka 2010. január 04. 14:29
  „jörg Tem ég hiszel a mesékben,annyi baromságot írnak le az ilyen újságokban,hogy az valami hihetetlen.

  Tudod,van az a mondás:Az arc a lélek tükre,Sólyom meg egy jellemileg meg gyenge.Olyan ,mint akkor a Tabáni,lehet ügyes,lángelme,de ha nincs meg a magabiztossága,akkor onnantól le van szarva.
  Ennyi.”
 • 92. gjozsi88 2010. január 04. 11:32
  „kolombela!
  (GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT: A MÚLT RENDSZER KISZOLGÁLÓI AZ AKKORI PÁRTTAGOK, KÁDEREK!!)
  Ezek szerint te a múlt rendszerben nem dolgoztál?
  Abban az időben ,pedig csak a kiváltságosok kedvezménye volt munka nélkül élni!
  Csak nem pártitkár voltál?
  Akkor értem, miért vagy fusztrált, miért komcsizol állandóan!
  A te logikád szerint, aki abban a korban élt és dolgozott, az mind kommunista volt????”
 • 91. kolombela 2010. január 04. 10:51
  „86. gjozsi88 2010.01.03. 19:16
  Mivel 25 évet a multrendszerben éltél, akkor elképzelhető az is hogy dolgoztál. Ha dolgoztál, akkor a szocializmusban dolgoztál és ezzel te magad is hozzájárultál a szocializmus építéséhez, mint ahogyan még nagyon sokan rajtd kívűl.
  Igazán jó lenne, ha befejeznéd a hülye okoskodásaidat, mert folyamatosan céfolatnak teszed ki magad.”
 • 90. jörg 2010. január 04. 00:42
  „Jav. ".... egész Csíkban..."”
 • 89. jörg 2010. január 04. 00:37
  „Joel

  Közben megtaláltam és küldök neked egy szépet:

  Kányádi Sándor: Nyergestető

  "... Úgy haltak meg a székelyek,
  Mind egy szálig, olyan bátran,
  Mint az a görög háromszáz
  Termopüle szorosában.
  Nem tud róluk a nagyvilág,
  Hőstettükről nem beszélnek,
  Hírük nem őrzi legenda,
  Dicsőítő harci ének,
  Caak a sírjukon nőtt fenyők
  Fönn a tetőn a nyeregben,
  S azért zöldell az az erdő
  Egész csíkban a legszebben."”
 • 88. jörg 2010. január 04. 00:33
  „Mankapunka

  Ajánlom figyelmedbe és mindenki figyelmébe a Heti Válasz karácsonyi számában a Sólyom Lászlóval készült 4 oldalas beszélgetést!!!

  A komáromi ügyről idézem őt:

  Kérdés: Nem lett volna jobb itthon maradni, amikor már látszott, hogy nem engedik be?
  Sólyom: "Pontosabban: el sem indulni? Azzal elismertem vola, amit ők állítottak, hogy tudniiillik provokációnak szántuk a komáromi koszorúzást. Magáról a tiltó jegyzékről útközben, Komárom előtt 10 perccel kaptam hírt telefonon."

  Amúgy pedig, minrt tudjuk, két éve is elment Szlovákiába Szent Istvánt ünnepelni, a szervezők akkor sem hívtak meg szlovák nobilitásokat, mégsem volt gond. Az idei utat is időben bejelentették....

  És ő volt az első magyar köztársasági elnök, aki márc. 15-én Kolozsvárrról!!! intézett beszédet az egész magyar nemzethez, és mint már mondtam, bejárta az összes magyar lakta területet.

  Nem hőbörögni kell, hanem szívós kitartással és stratégiával dolgozni a magyar ügyért, SOHA köztársasági elnök még ennyit nem tett és szenvedett el megaláztatást a magyarokért!!!!”
 • 87. jörg 2010. január 04. 00:17
  „Joel

  Hát a Nyergestetőért irigyellek... maga a hely szelleme, hisz ott annyi székely esett el és az alkalom együtt, gyönyörű lehetett!!!

  Nem tudom, ismered-e A Magyar Trikolór Tizenkét hónapja c. Nemzeti Naptárat, a Szkítia boltokban talán még kapsz 2010-est, a címlapon , mint díjnyertes fotón egy a Nyergestetőn nemzeti színű lobogót tartó székely látható, döbbenetes kép, maga a naptár is egy csoda, okvetlenül ajánlom!!!

  Székelyföldet valóban el akarták csúfítani az oláhok, még egyedül Gyimes érintetlen... de hidd el, nekünk így is drága!”
 • 86. Mankapunka 2010. január 03. 22:30
  „Sólyomnak végre lejár a mandátuma,annyira egy gyenge jellem,hogy az valami hihetetlen.
  Komáromi hídnál is behúzta fülét-farkát."Majd az Unió megoldja" Ja,az Unió meg nagy ívben leszarta.”
 • 85. gjozsi88 2010. január 03. 19:16
  „pancser!
  De igen az a lényeges! Azt hívjuk kommunistának aki az volt!
  De ti azt hívjátok komcsinak aki nem ért egyetek veletek!
  Tudod kik szoktak lebőszebben komcsizni?
  Akik az átkosban meggyőződésük ellenére, kiszolgálói voltak annak a rendszernek és a fusztráltságukat vetítik ki! (Ez pszichológiailag alátámasztatott!)
  Én, annak ellenére, hogy a múlt rendszerben éltem, igaz csak egy negyed évszázadot, soha nem voltam kénytelen megalkudni, pártnak kiszolgálója lenni, ezért fusztrációm sincs!
  Azt a korszakot a történelem részének tekintem és látom hibáit, amit ti nem akartok felszámolni, csak dumában, miközben annak az ellátó rendszereit konzerválnátok!!!”
 • 84. jánosi 2010. január 03. 19:02
  „82. gjozsi
  valóban észrevetted, hogy mindenki szembejön, menekülj az első lehajtónál !
  83. pancser
  nekem is gyanús a fiú, hogy koránál fogva halvány gőze sincs az " átkosról ", ezért csak a véletlenül
  kezébe került brossúrát nyomatja, ha így van megbocsátható, ha viszont tudatos a szöveg akkor
  provokál !”
 • 83. kolombela 2010. január 03. 18:27
  „82. gjozsi88 2010.01.03. 16:57
  Persze, hogy lehuzzák, hiszen a zsidóknak sohasem tetszett az igazság, főleg ha a fejükre olvassák mocskos üzelmeiket.”
 • 82. pancser 2010. január 03. 18:24
  „gjozsi88! A szám 88-as születésre utal? Ha így van, még nagyon keveset, vagy még nem is voltál a frontvonalban, mert a szüleid eltartottak. Az általad folyamatosan felemlített ostobaságok, hogy ki volt párttag meg ki nem, ez nem lényeges. A legtöbben, a 880 ezerből azért léptek be, mert így egy támadási felülettel kevesebb volt, ha papíron tagok lettek. Mihelyt lehetett menkültek onnét, mert kényszerzubbonynak érezték mindig is a tagságot. Az igazi kommunisták a Munkáspártban vannak. Aki demokrata volt az a demokratikus pártokat választotta. A leghaszonlesőbbek, akik tényleg anyagi előnyök miatt lettek párttagok, úgy gondolták, összetartással megőrzik új néven a közösségüket, jól ismnerték fel, hogy a nép egy része, főleg az idősebbek megriadnak a kapitalizmiustól. Ezt használták ki. Elég magas tisztséget viselő mai MSZP prominenstől hallottam 1990-ben: Aki most nem tud meggazdagodni az nem is fog. Ez volt a gyurcsányi út, hiszen jó helyeken ültek rokonaik ismerőseik. Ez a cinikus magatartás akkor is felháborított most is felháborít. Az lett volna a tisztességes, ha a szoci pártot lenyomják a lopási szint alá. Sajnos az SZDSZ pálfordulása, Antall József betegsége, halála ezt megakadályozta. Bejött amire a szocik számítottak, lopási poziciójuk megerősödött meg is tettek mindent ezért!”
 • 81. gjozsi88 2010. január 03. 16:57
  „jánosi!
  Mosdassátok a szerecsent..!
  Aki szembe ment a forgalommal, az is azt hitte, hogy a többség a hülye...!!!
  Az, hogy a világ gazdasági és politikai szereplői sorban huzzák le a meghívási listákról és mondják vissza a meghívásokat a jobbik eu. képviselönek(lásd:Morvai Krisztina) az nem a te igazad támasztja alá!!!!”
 • 80. jánosi 2010. január 03. 16:46
  „80.
  helyes”
 • 79. kolombela 2010. január 03. 14:06
  „moderálva”
 • 78. gjozsi88 2010. január 03. 12:14
  „Joel!
  76-ra!
  Ha kizárta volna a egykori komcsi vezetőket....!
  Akkor a jobboldal üres lenne!!!
  Mi a különbség a jobboldal és az MSZP volt MSZMP tagjai közt?
  Ugyanis a legnagyobbak , Szürös Mátyás, Pozsgai Imre, Csintalan Sándor, Széles Gábor..., mind a jobboldalon vannak, hogy köteles Kövér elvtérsat ne is említsük!!!”
 • 77. Joel 2010. január 03. 08:25
  „Jörg!
  Igazad van. Sólyom úr az elszakított részeken élő magyarok irányában kifejtett törekvéseit én is pozitívan értékelem. A révkomáromi kitiltása a tótok szégyene.
  A nyergestetőn tavaly én is ott voltam, megható volt az ünnepség.
  Csodálatos dolog kokárdával járni az oláhok által balkánivá tett Csíkszeredán.”
96 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Villanyoszlopnak csapódott egy rendőrautó

Villanyoszlopnak csapódott egy rendőrautó Békéscsabán - közölte a rendőrség pénteken az MTI-vel. Tovább olvasom