Kisalföld logö

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Sólyom: Alkotmányos volt az új kormány megválasztása, de...

Szerencsésebb lett volna az előrehozott választás, ám az új kormány megválasztása alkotmányos és törvényes volt - mondta szerdán a köztársasági elnök, miután fogadta Bajnai Gordon miniszterelnököt. Sólyom László tisztességes és alkotmányos együttműködést szeretne az új kormánnyal. A köztársasági elnök és az új kormányfő társadalompolitikai, külpolitikai, gazdaságpolitikai és környezetvédelmi kérdésekről is egyeztetett. A köztársasági elnök a gyors válságkezelésen túl hosszú távú terveket, elképzeléseket is vár az új kormánytól. Sólyom László üdvözölte, hogy a szakértői kormány programja tárgyszerű és szakmai. Sólyom László arra kérte az új kormányfőt, hogy közvetítsen a Legfelsőbb Bíróság elnökének mihamarabbi megválasztása érdekében, és álljon ki az olyan független szervezetek mellett, mint az ügyészség és a bíróságok.
Az államfő a szerdai másfél órás találkozón a kormányzat strukturális átalakítását is szorgalmazta. Sólyom László szerint vissza kellene állítani a közigazgatási államtitkári posztot és a Belügyminisztériumot is. A kormányfő azonban idő hiányára hivatkozva ezt a felvetést elutasította. A köztársasági elnök a megszorítások közül a gyes és a gyed korlátozásának átgondolását kérte a miniszterelnöktől. Az államfő beszélt a megszorítások miatt várható társadalmi nyugtalanságról is. Sólyom László szerint a rendőrségnek minden eszközzel fel kell lépnie azokkal a tüntetőkkel szemben, akik az utóbbi időben egyre erőszakosabbak. Az államfő azonban kiállt a békés demonstrálók törvényes joggyakorlásának biztosítása mellett. Az államfő beszélt a parlament feloszlatását kezdeményező petíciókról is. Közölte: erre nincs alkotmányos lehetősége. Az államfő arra kérte Bajnai Gordont, hogy álljon ki a független szervezetek mellett, annak érdekében, hogy többé ne lehessen politikai elfogultsággal vádolni az ügyészséget és a bíróságokat. A köztársasági elnök szerint tűrhetetlen a társadalmi diszkrimináció, ugyanakkor a cigánykérdést sem lehet tabuként kezelni. Az új kormánynak segítenie kell a romatársadalom integrációját, amelyhez nagy segítséget nyújthat az ország 33 legelmaradottabb térségének uniós pénzből történő fejlesztése is. A köztársasági elnök a "zöldipar", valamint a MOL további támogatását is elvárja az új kormánytól.

Olvasóink írták

 • 4. jirzi1 2009. április 15. 20:10
  „Lackó Ahelyett hogy oszanád az észt tennél valamit az érdekünkben.”
 • 3. Komissar 2009. április 15. 15:58
  „Hogy a jelen államfői posztot egy bárgyú bábu bitorolja, ez ebben a formában igaz.
  Legjobban jellemző tette, hogy egy párt elnöke előbb tudja a választások időpontját, mint a nyilvános bejelentéskor kihirdetett időpont...”
 • 2. law 2009. április 15. 15:11
  „Várjunk csak!
  Most Sólyom a Köztársasági Elnök, vagy alkotmánybíró vagy ő az axiómakirály?
  Okosságát a pórnép kétségbe sem vonhatja, de a kinyilatkoztatás valami felsőbb szervnek volt fenntartva legjobb tudomásom szerint.
  Néha olyan érzésem van a nyilatkozatai hallatán, mintha Tibald szövegét Rómeó mondaná.”
 • 1. comet 2009. április 15. 14:47
  „érdekes dolgokat beszél Sólyom, lehet hogy szenilis.
  Fletó lemondását nem a képviselő társai szorgalmazták, hanem saját maga, sőt Bajnai barátját is ő jeleölte a képcviselő társai helyett. A konstruktív bizalmatlansági indítvány viszon egyértelműen a képviselőknek van kitalálva, hogy elmozdíthassák a miniszterelnököt saját jelölt állításával. Fletó tehát egyszerűen kisajátította a képviselők eme eszközét, azért hogy a szálakat a lemondása után is ő huzogathassa. Fletó semmibevette mind a képviselők mind a választópolgárok jogait. Blogjában hangoztatta is hogy a gazdasági válságban legfőbb célja az előrehozott demokratikus választások meghiúsítása.
  Fletó azt is beismerte hogy hazudozott, meg azt is hogy köp a demokráciára.
  Hogy ezt megtehette, ehhez kellett egy bárgyú köztársasági elnök.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az emberi jogi bizottság támogatta Kiss Péter kinevezését

Tíz igen szavazattal, nyolc nem és egy tartózkodás mellett támogatta az Országgyűlés Emberi jogi,… Tovább olvasom