Kisalföld logö

2019. 04. 26. péntek - Ervin Még több cikk.

Sok a tejjel kapcsolatos tévhit

Sok a tejjel kapcsolatos tévhit a magyar lakosság körében annak ellenére, hogy évi 68,9 literes fogyasztásunkkal még mindig valóságos "tejnagyhatalomnak" számítunk - hangzott el azon a csütörtöki budapesti sajtótájékoztatón, amelyen a GfK Hungária Piackutató Intézet országos felmérésének adatait ismertették.

A felmérés a Tetra Pak Hungária Zrt. megbízásából készült.
"Nagyon sokféle kutatásunk van, ilyen jellegű, amely a tejfogyasztására vonatkozik az első" - hangsúlyozta Sánta Zoltán, a GfK Hungária Piackutató Intézet kutatásvezetője, aki elmondta, hogy 2010 áprilisában végezték a vizsgálatot 500 fős országos reprezentatív minta bevonásával. A felmérés célcsoportja a 15 évnél idősebb népesség volt.
A kutatásvezető kitért arra, hogy a viszonylag magas tejfogyasztás ellenére, amellyel például a magyar népesség megelőzi az osztrákokat és az olaszokat, az utóbbi időben lassú visszaszorulása tapasztalható.
"Az elmúlt 4 évben 3 százalékkal csökkent a tejfogyasztás" - emelte ki Sánta Zoltán.
A felmérés szerint a 15 évesnél idősebb magyar lakosság 84 százaléka hetente legalább egyszer fogyaszt tejet. A fogyasztásban azonban igen nagy a szóródás. A megkérdezetteknek mindössze 41 százaléka fogyaszt naponta tejet. A válaszadók 33 százaléka hetente többször iszik tejet, 10 százaléka hetente egyszer. A népesség nyolc százaléka havonta 1-2 alkalommal iszik tejet, 5 százaléka ennél ritkábban. A fennmaradó 4 százalék allergia vagy más betegség miatt nem ihat, illetve nem iszik tejet.
A hazai fogyasztók árérzékenyek, és korosztályi, iskolázottsági sajátosságok is megmutatkoznak. Az alkalmi fogyasztók között magasabb az idősebb, viszonylag alacsonyabb iskolai végzettségűek aránya. A rendszeres tejfogyasztók körében - ide sorolják a legalább heti egy alkalommal tejet fogyasztókat - felülreprezentáltak a nők, a gyermekes családok, a szellemi foglalkozásúak, a budapestiek és a nagyvárosiak.
A fogyasztás mértéke mellett a magyar népesség tejfogyasztással kapcsolatos tájékozottságát is vizsgálták. A gyakori fogyasztók viszonylag tájékozottabbnak bizonyultak.
"Vannak olyan témák, amelyekben viszonylag tájékozottak a magyar fogyasztók. Ilyenek például, hogy egészséges a tejfogyasztás, hogy nem tartalmaz egészségtelen zsírokat, hogy érdemes hőkezelni fogyasztás előtt. Emellett azonban vannak olyan kérdések, amelyekben bizonytalanabb a lakosság: például abban, hogy magas, vagy alacsony-e a tej kalóriatartalma. E kérdésben három részre oszlott a válaszadók véleménye: nagyjából a megkérdezettek harmada vélte, hogy magas a kalóriatartalma, harmada szerint kevés, s ugyanennyi a bizonytalanok száma" - fogalmazott Sánta Zoltán.
Miháldy Kinga, az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézetének dietetikusa a tévhitekről beszélve, kiemelte: a lakosság 47 százaléka véli, hogy a pasztőrözés és UHT (ultramagas hőmérsékleten történő) kezelés során elvesznek a tejből fontos tápanyagok. Ezzel szemben a tejet fehérjetartalma és ásványi anyagai, valamint a D-vitamin miatt fogyasztjuk. Ezek a komponensek a hőkezelések során gyakorlatilag változatlan maradnak, a tápanyagnak pedig legfeljebb 10 százaléka vész el.
A megkérdezettek 82 százaléka véli a legegészségesebbnek a házi, kimért tejet. Ezzel szemben a házi, kimért tej az egészségre káros mikroorganizmusokat, például Mycobacterium tuberculosist, azaz a tébécé kórokozóját tartalmazhatja. Jelenléte az adott állatállomány egészségi állapotán és a feldolgozás helyszínén múlik.

Olvasóink írták

 • 5. 983 2010. május 06. 17:52
  „Vazi, itt írja, hogy 30 éve nem is létezik ez a betegség Magyarországon! Nevetséges!!!! Tanuljanak már meg tárgyilagos, informatív, nem félretájékoztató cikket írni!!! Lehetőleg forrásmegjelöléssel, tudjuk IQ-s helyről vették-e a tartalmat vagy valami színvonaltalan, kommersz vacak már megint! (Szokás szerint!)

  Ezért is becsülöm az előbb idézett MTA doktorát, mert ő legalább a szakmája csúcsát képviseli és elkötelezett a honfitársai támogatásában egészségüket illetően, tudását jó célra használva. Több kéne ilyen szakemberekből! Senki nem érthet mindenhez, a sok reklám elborít minket, kell, szükség van az értelmiségünkre, nyissák már ki a szájukat! Tájékoztassanak minket!”
 • 4. 983 2010. május 06. 17:47
  „dr. Fekete Sándor György az MTA-doktora, a Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Karának egyetemi tanára, a Laborállat-Tudományi Osztály vezetője, a Laborállat-tudományi Társaság elnöke írta ezt az ennél lényegesen színvonalasabb összefoglaló cikket.

  http://www.origo.hu/archivum/20100323-kecsketej-vagy-tehentej-melyik-a-legizesebb-tej.html

  Egyébként úgy tudtam van TBC ellen védőoltás. Egyébként is, házitejet felmelegítjük, továbbá a cikkben is írja, h a magyar állatorvosok nagyon jók, szigorú az ellenőrzés, ami mindig is jobb szinten volt, mint az EU által diktált. (Biztos ez sem véletlen, sajnos! Mindig a sz@rt kényszerítik ránk mindenből! :( )”
 • 3. LuciusCorneliusSullaFelix 2010. május 06. 17:13
  „Csak most ötlött a szemembe:A felmérés a TETRA-PAK megbízásából készült. Innentől NO Comment miért csinálják az UHT tejnek a reklámot.Több UHT tej eladás több TETRA PAK doboz eláadást generál....”
 • 2. LuciusCorneliusSullaFelix 2010. május 06. 15:01
  „Ja és még egy: az iparszerű élelmiszergyártást a nagyfokú chemizáltság jellemzi, azaz minden termék tele van ízfokozókkal, tartósítókkal, színezékekkel, melyeknek a jó ég tudja milyen hatása lesz a következő generációkra.....
  E tények ismeretében arra a döntésre jutottam, hogy az élelmiszerek döntő hányadát a közeljövőtől kezdve saját magam fogom előállítani kezdve a tejtermékektől a húsipari termékekig.....”
 • 1. LuciusCorneliusSullaFelix 2010. május 06. 14:32
  „TIsztelt miháldy kinga! Mennyit kapott az áruházaktól, hogy ezeket a baromságokat hirdesse? Mert az tény, hogy az UHT tej nem más, mint fehér víz, mivel a hőkezelés nem csak a káros mikroorganizmusokat öli ki, hanem tönkreteszi a hasznos tápanyagokat is.
  Sztem nincsen párja a házi tejnek, nagyságrendekkel egészségesebb. Azon meg különösen jót mosolyogtam, hogy esetleg Mycobacteriumot tartalmazhat a házitej. UGyanis ma már a feldolgozók csak MYCOBACTERIUM TUBERCULOSISMENTES állományokat tartalamzó tehenészetektől vesznek át tejet. Ha tehetem én mindig házi tejet iszom és mióta tehenészetben dolgozom telepvezetőként, azóta minden nap akár egy liter házitejet is megiszom. Egy évben legalább 100 liter tejet megiszom, s ezek mellett átszámolva vagy 6-700 liter tejet is elfogyasztók tejtermékként (sajt, joghurt, túró). De az egészségi állapotomat meg is lehet nézni. Annak ellenére, hogy vagy 25 kiló többletem van, mégis nagyon jó egészségi állapotnak örvendek, kiváló vércukorszint-értékekkel (tavaly 5,3-at mértek-nagyjából a mostani súlyom mellett).
  EGy tejipari szakember.

  Nem tudom miért kell a "fehér vizet" reklámozni. Lehet azért, hogy jobban el lehessen adni.
  Más: el a kezekkel a szupermarketekben kapható ilyen-olyan bizonytalan eredetű zöldségektől, elsősorban paprikától, paradicsomtól! Mert ki honnan származnak és miel lettek permetezve. Nemrég találtak Mo-on 16 tonna ciánnal szennyezett zöldpaprikát. Csak hát erről az átlag fogyasztónak nem kell tudnia, legalábbis a hatóságok szerint..... így csinálnak helyet a a betelepülni kívánó zsidóknak, akik Magyarország helyén szeretnék létrehozni Új Izraelt, mivel az arabok már nagyon szorongatják őket....
  Mindenkinek csak ajánlani tudom, hogy a zöldségféléket csakis kizárólag megbízható forrásból szerezze be, vagy a piacon, vagy még jobb, ha saját maga termeli meg a kiskertben, ahogy teszem én is....”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rangos díjjal ismerték el munkajogi szakértőinket

A ˝SozialMarie 2010˝ pályázat díját kapta meg az Osztrák Szakszervezeti Szövetség (ÖGB) és a Magyar… Tovább olvasom