Kisalföld logö

2019. 07. 17. szerda - Endre, Elek 14°C | 26°C Még több cikk.

Simon ügy - Az MSZP-nek nincs hatásköre arra, hogy nyomozzon

A sajtótájékoztatón a szocialisták képviselje kifejtette: remélik a hatóságok minden részletet kiderítenek az ügyben, mert az MSZP-nek is ez az érdeke.
Sem az MSZP-nek sem más politikai szervezetnek nincs sem hatásköre sem eszköze arra, hogy nyomozzon - mondta a volt szocialista elnökhelyettes, Simon Gábor vagyonbevallása kapcsán egy keddi, budapesti sajtótájékoztatón a szocialisták szóvivője.

Kérdésre válaszolva Budai Bernadett hozzátette, remélik a hatóságok minden részletet kiderítenek az ügyben, mert az MSZP-nek is ez az érdeke. Szavai szerint a szocialista párt mindent megtett, ami ilyenkor egy politikai szervezettől elvárható. Hozzátette: szeretné, ha ezt mindenki más, többek között a Fidesz is megtenné azokkal, akiknek a vagyonnyilatkozatában „finoman szólva is rések mutatkoznak".

A sajtótájékoztatón Karácsony Gergely, az Együtt-PM politikusa azt mondta, mindannyian abban érdekeltek, hogy az ügy tisztázódjon. Azt is kijelentette, hogy az MSZP a helyes döntést hozta meg az ügyben, mert Simon Gábor már nem a párt tagja és hamarosan az Országgyűlésnek sem lesz képviselője.

Molnár Csaba, a Demokratikus Koalíció (DK) ügyvezető alelnöke úgy fogalmazott: az MSZP megtette, amit meg kellett tennie, a szocialisták lépése „a tisztességes politikai döntés és a tisztességes politikai magatartás mintapéldája".

Az ellenzéki képviselő ezzel szembeállítva azt kérdezte, hogyan lehetséges, hogy Orbán Viktor miniszterelnök – pusztán képviselői, miniszterelnöki és pártelnöki fizetéséből – feleségével együtt „már több száz millió forintos vagyon tulajdonosa és birtokosa".

Múlt héten a legfőbb ügyész adócsalás és magánokirat-hamisítás megalapozott gyanúja miatt kezdeményezte Simon Gábor mentelmi jogának felfüggesztését. Simon Gábor egy ausztriai pénzintézetnél nyitott értékpapírszámlára 2008 januárjában 575 ezer eurót, majd 2009 áprilisában 169 ezer amerikai dollárt helyezett el készpénzben. A számlán tavaly októberben az akkori árfolyamon 228 millió forint volt. Simon Gábor az elmúlt évekre vonatkozó adónyilatkozataiban egyetlen esetben sem szerepeltette a külföldi betétszámlán elhelyezett megtakarításait - közölte a Legfőbb Ügyészség szóvivője.

Simon Gábor, az MSZP addigi elnökhelyettese február 6-án jelentette be, hogy minden, a szocialista pártban viselt tisztségéről lemond, kilép az MSZP-ből, visszalép a képviselő-jelöltségtől, és február 12-ei hatállyal lemond parlamenti képviselői mandátumáról.

A politikus hétfőn új vagyonnyilatkozatot nyújtott be az Országgyűlés mentelmi bizottságának, de az nem ad választ a kifogásolt kérdésekre, a bécsi számlán lévő összeg nem szerepel benne. A képviselő - aki kedd estig még módosíthat vagyonnyilatkozatán - nem jelent meg a bizottság ülésén, amelyen az ő ügyével foglalkoztak.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szócska: ˝Evolúciós ugrást˝ jelent a mentők új irányítási rendszere

"Az Országos Mentőszolgálat munkája célzottabb, hatékonyabb lehet az új informatikai rendszernek… Tovább olvasom