Kisalföld logö

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv 1°C | 8°C Még több cikk.

Sikeres kistérségi munkaközvetítő

Sikerrel működik a pázmándfalui cigány önkormányzat kistérségi mobil munkaközvetítő szolgáltatása, amelynek köszönhetően az elmúlt hetekben több mint húsz, eddig tartósan munka nélküli romát helyeztek vissza a munkaerőpiacra.
A programot az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány 12 millió forinttal támogatja. Pázmándfalun, illetve a környék kistelepülésein mintegy 10–20 százalékos a munkanélküliség, a mezőgazdasági szövetkezetek évekkel ezelőtti megszűnésével pedig szinte teljesen beszűkültek a lehetőségek. S noha Győr közelsége vitathatatlan, a tartósan munka nélküli, alulképzett romák számára hátrányt jelent a távolság, a szakképzettség és a személyes ismeretség hiánya. Ezen próbál most változtatni az a program, amelynek vezetője egyben a helyi kisebbségi önkormányzat elnöke.
– A lehetőséget illetően bizakodóak vagyunk – vélekedett Járóka János projektmenedzser.

– Felméréseink szerint a tartósan munka nélküli romák többszörösen is hátrányos helyzetűek, kitörési lehetőségük szinte a nullával egyenlő. A mostani program ezen változtat, s a lehetőséggel élni szeretnénk. Jó partner ebben a megyei munkaügyi központ, a Sorskerék Alapítvány, a Sokoróalji Gyermekjóléti Szolgálat és a környék településeinek polgármesterei, kisebbségi önkormányzati vezetői.
– Januártól több mint 100 családot szólítottunk meg – kapcsolódott a beszélgetésbe Bán Edina mentor –, ezek az emberek többnyire kilátástalan körülmények között élnek. A mi munkánkban is siker, hogy több mint húszan már a ravazdi erdőgazdaságban, egy bőnyi tetőfedőnél, valamint a Nokiánál dolgoznak, de a gyarmati Szent Erzsébet pékség is fogadott munkavállalót.
Az eddig tartósan munkanélküliek kezdetben talán hiszik is, meg nem is a változást, ám egy biztos: családjaik életminősége, mentalitásuk, önbecsülésük alapvetően megváltozik. A győrságiak, a győrszemeriek és a bőnyiek is örömmel fogadták a lehetőséget, amelyhez folyamatosan csatlakoznak. A www. pmmsz.hu-n már lehívható internetes információ nemcsak a munkahelyek lehetőségét tartalmazó adatbázis lesz, de a weblapon közérdekű információt is talál az érdeklődő a pázmándfalui és a bőnyi roma közösségi házban, illetve a kistelepülések iskoláiban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bókok nőknek

Nézem és azon gondolkodom, kegyed tetszik-e már nekem vagy igyak még? Még több bók itt. Tovább olvasom