Kisalföld logö

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

Senki sem felejti el Mádl Ferenc mindenen átsugárzó derűjét

Örök nyugalomra helyezték Mádl Ferenc volt államfőt kedd délután a budapesti Fiumei úti Nemzeti Sírkertben.


17:50

Örök nyugalomra helyezték Mádl Ferenc volt államfőt kedd délután a budapesti Fiumei úti Nemzeti Sírkertben.

Mádl Ferencet a sírkert 28-as számú parcellája első sorának 40. sírhelyén temették el.

Az MTI felvételei.

17:45

Granasztói György történész igazodási pontnak nevezte Mádl Ferenc volt államfőt a néhai elnök keddi budapesti temetésén.

- Igazodási pont volt, ezért ragaszkodnak hozzá olyan sokan az országban - jelentette ki a történész, egyetemi tanár. Úgy fogalmazott: a volt államfőt a hitén is alapuló jósága és erkölcsisége, nagy tudása, kritikus intelligenciája tette tekintéllyé, igazodási ponttá.

Az ELTE nyugalmazott egyetemi tanára azt mondta, hogy hiányozni fog Mádl Ferenc kikezdhetetlen erkölcsisége és szellemisége, tévedhetetlen ösztöne, egyszerű szívbéli jósága, szelíd tekintélye.

- Mádl Ferenc az országot felemelni képes erények megjelenítője a közéletben, amely ma egyöntetűen tiszteleg előtte, és amelyet ő mindig meg akart békíteni - mondta Granasztói György a volt államfő sírhelyénél.


17:20

Mádl Ferenc a szelíd erő politikusa volt, az átfogó műveltségből, felelős mérlegelésből, a hivatás iránti alázatból, évtizedes külföldi és hazai tapasztalatokból, jóakaratból és szeretetből építkező szelíd erőé - mondta Király Miklós, az ELTE Állam- és Jogtudományi Karának dékánja Mádl Ferenc temetésén.

"Ezért is tudta államfőként egész nemzetét hitelesen képviselni. Ugyanakkor az alapvető értékek védelmében a nagy elvi kérdésekben szilárd és hajlíthatatlan volt, lett légyen szó akár az Országgyűlés által elfogadott törvények Alkotmánybíróság elé viteléről" - tette hozzá.


17:05 

A volt köztársasági elnököt katonai tiszteletadás mellett, a katolikus egyház szertartása szerint búcsúztatják. 

A temetésen beszédet mondott Schmitt Pál államfő is.

Erős jellemű embernek nevezte elhunyt elődjét Schmitt Pál. A köztársasági elnök azt mondta, hogy Mádl Ferenc azok közé tartozott, akik a saját sorsukon túl egy nemzetnek adnak belső tartást, jövőt remélő szilárdságot. A néhai államfő ilyen erős jellemű ember volt, aki műveltségével, erkölcsi nagyságával, szolgálatkész életével állandóságot tudott teremteni maga körül: az értékek bizonyosságát - jelentette ki Schmitt Pál.
 
Mádl Ferenccel kapcsolatban szinte senki sem felejti el megemlíteni mindenen átsugárzó derűjét, közvetlen emberségét. Nem csak a pulpitusról hirdette, naponta kipróbálta, hogy két ember között a legrövidebb út tényleg egy mosoly - tette hozzá.
 
A köztársasági elnök búcsúbeszéde zárásaként az utódok nevében megköszönte a néhai államfő életművét, példamutatását, szellemi és erkölcsi hagyatékát.
16:40

Megkezdődött Mádl Ferenc volt államfő búcsúztatása a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben kedd délután.


Korábban:


Ma délután helyezik örök nyugalomra a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben Mádl Ferenc volt államfőt.

A volt köztársasági elnököt katonai tiszteletadás mellett, a katolikus egyház szertartása szerint búcsúztatják. A temetésen beszédet mond Schmitt Pál államfő is. A szertartást a Magyar Televízió közvetíti.

Mádl Ferenc temetése fél ötkor a Fiumei úti Nemzeti Sírkert 28-as számú parcellája 1. sorának 40. sírhelyén lesz, amelyet a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság múlt szerdai ülésén nyilvánított a Nemzeti Sírkert részének. A bizottság arra kérte a közintézményeket, hogy a temetés napján fekete zászlót tűzzenek ki az épületekre. Az állami temetésre minden gyászolót várnak.

Este nyolc órakor a Szent István-bazilikában engesztelő szentmisét celebrál Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek. A gyászmisét a Duna Televízió közvetíti, és a bazilika előtti téren kivetítőkön is követni lehet.

Mádl Ferenc akadémikus, aki 2000 és 2005 között volt Magyarország köztársasági elnöke, május 29-én, életének 81. évében hunyt el.

Olvasóink írták

 • 5. Yoav-Ben-Meir 2011. június 08. 14:11
  „4-es/Annobon!!
  Igy Igaz!!!”
 • 4. annobon 2011. június 08. 13:33
  „Így van. Nyugodjék békében. Viszont egy dolog azért kikívánkozik belőlem. Nevezetesen az, hogy ez a Fiumei úti Nemzeti Sírkert számomra (és szerintem sokak számára) mindig Kerepesi temető marad. Meg a Liszt Ferenc Repülőtér is csak Ferihegy néven fut tovább a köznyelvben. /Győri példa is van: Marcalváros="Kunbéla"/”
 • 3. Ildi25 2011. június 07. 19:13
  „Nyugodjon békében!”
 • 2. dorombolok 2011. június 07. 18:38
  „Isten segítségével nyugodjék békében.”
 • 1. Yoav-Ben-Meir 2011. június 07. 18:22
  „Az O.-rokkevalo Vigasztalo Szeretete Legyen a Gyaszolo Csaladdal!!!
  Nyugodjek Bekeben!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Budapesten, Debrecenben és Baján lesz állami tűzijáték augusztus 20-án

Három helyszín augusztus 20-i tűzijátékát finanszírozza idén a Hungarofest Nemzeti Rendezvényszervező Nonprofit Kft. Tovább olvasom