Kisalföld logö

2019. 03. 19. kedd - József, Bánk 3°C | 10°C Még több cikk.

Semjén: Botrány a Benes-dekrétumok hatályban maradása

Szégyenteljesnek nevezte Csehországnak az Európai Unió (EU) alapjogi chartája alóli mentesítésének ígéretét Semjén Zsolt, a KDNP elnöke, mivel az engedményt a Benes-dekrétumok hatályba maradásaként is értelmezte pénteken Pécsett, újságíróknak adott nyilatkozatában.


"Botrány, hogy a Benes-dekrétumok, mint nemzeti közösségek kollektív jogfosztására épülő törvények így, vagy úgy, de hatályban maradhatnak" - fogalmazott a pártelnök a KDNP pécsi szervezete fennállásának 20. évfordulójára rendezett ünnepséget megelőzően.

Úgy vélte: "amit Václav Klaus cseh államfő csinált, az túlmegy minden határon. Országa parlamentjének döntésével szemben packázott egy félmilliárd lakosú Európai Unióval". Hozzátette, hogy ebben a kérdésben elfogadhatatlan volt az EU "maszatolása", hiszen az egész közösség alapvető értelme, alapító atyáinak álma az emberi jogok evidenciaként való tisztelete.

Semjén Zsolt megítélése szerint "elfogadhatatlan, hogy a magyar kormány kollaborált egy ilyen dologban". Botrányos volt a kormány és külügyminiszterének álláspontja, miszerint "ezekben a kérdésekben van némi mozgástér, lavírozás".

"A kormány elfelejtette megkérdezni azokat a magyarokat, akiknek szüleit megfosztották jogaiktól, kitelepítették a Felvidékről, vagy megnyomorították, meggyilkolták" - jegyezte meg. Kijelentette: "gazdasági kérdésekben lehet alkudozni, de emberi jogi kérdésekben nincs alku, a Benes-dekrétumokhoz pedig magyar nemzeti szempontból sem lehet asszisztálni".

Semjén Zsolt felvetette, mit szólna a világ, ha valamilyen indokkal a Benes-dekrétumokhoz hasonlóan más, jogfosztó törvények is hatályban maradhatnának. Példaként az 1920-as úgynevezett numerus clausus-t említette, amely származás szerint határozta meg a felsőoktatásba felvehetők létszámát Magyarországon. Megítélése szerint ez ugyanúgy elfogadhatatlan lenne.

A Cseh Köztársaság az EU csütörtöki csúcstalálkozóján kapott ígéretet a charta alóli mentességre, amelyet azért kért, nehogy arra hivatkozva a második világháború után a dekrétumok alapján Csehszlovákiából elűzött szudétanémetek leszármazottai kártérítési igényekkel léphessenek fel. Az ígért cseh mentességet az uniós országoknak még ratifikálni kell.

Olvasóink írták

  • 2. jánosi 2009. október 31. 20:49
    „1.-es
    Igazad van ma nem időszerű, szócséplés a téma emlegetése. De nem volt egy korrekt dolog annak
    bizonyos Benes úrnak a dekrétumainak bevezetése. Erről sok német és magyar tudna mesélni ........”
  • 1. pulci 2009. október 31. 19:09
    „Érdekes amikor Anglia meg Lengyelország megkapta a felmentést a charta alól akkor a KDNP nem okoskodott. Ha a többi országnak jó ez a kompromisszum akkor mi miért akasszuk meg egy olyan dolog miatt ami már rég lezárult és emiatt veszélyeztetni az unió erősödését. Jó lenne ha egy párt amely már ki tudja mióta nem merte magát megmérettetni a választásokon nem tenne úgy mintha ők lennének itt az istenek.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyengült a forint este

A forint gyengült pénteken a csütörtök késő esti euróhoz viszonyítva: az eurót valamivel 275 forint… Tovább olvasom