Kisalföld logö

2019. 02. 20. szerda - Aladár, Álmos 2°C | 10°C Még több cikk.

Semjén-dolgozat: ˝súlyos tudományetikai vétség történt˝, ügy lezárva

Nem lesz további vizsgálat az ELTE társadalomtudományi karán Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes szociológiai szakdolgozata ügyében, azt ugyanakkor a háromtagú vizsgálóbizottság megállapította, hogy „súlyos tudományetikai vétség történt" - összegzett Tausz Katalin dékán pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.
14:54 - Jobbik: Semjén Zsolt nem maradhat a hivatalában
 
A Jobbik szóvivője szerint Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes nem maradhat a hivatalában, ha valóban tisztességtelen módon járt el a diplomaszerzése esetében.

Dúró Dóra pénteki sajtótájékoztatóján kérdésre válaszolva leszögezte: "az ügynek mindenképpen lesz folytatása" és az eset politikai felelősséget is felvet, ahogy az korábban Schmitt Pál korábbi államfő esetében is felmerült.

Pénteken, sajtótájékoztatón jelentették be, hogy nem lesz további vizsgálat az ELTE társadalomtudományi karán Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes szociológiai szakdolgozata ügyében, ugyanakkor a háromtagú vizsgálóbizottság megállapította, hogy "súlyos tudományetikai vétség történt"; nagyon jelentős szövegegyezés található a szakdolgozat konzulense, Molnár Attila Károly később publikált írása és Semjén Zsolt szakdolgozata között.

14:30 - Az LMP lemondásra szólítja fel Semjén Zsoltot

Az LMP miniszterelnök-helyettesi posztjáról való lemondásra szólítja fel Semjén Zsoltot, miután az ELTE háromtagú vizsgálóbizottsága "súlyos tudományetikai vétséget" állapított meg diplomamunkája készítése során.

Erről szóló közleményét Csiba Katalin és Heltai László, a párt két szóvivője pénteken juttatta el az MTI-nek. Ebben közölték azt is: ha Semjén Zsolt a morális terhet nem érzi önmagától, akkor a miniszterelnöknek kell figyelmeztetnie őt a lemondásra.

"A lopás az lopás, még akkor is, ha a kifinomult módszereket az adott időszak szabályai nem nevesítik" - fogalmaztak a szóvivők, szemérmetlen arroganciaként említve, hogy a KDNP a jogi lehetőségek hiányában lezártnak tekinti az ügyet. Ez a két szóvivő szerint "az erkölcsvezérelt kereszténydemokrácia alapjainak megkérdőjelezése".

Pénteken, sajtótájékoztatón jelentették be, hogy nem lesz további vizsgálat az ELTE társadalomtudományi karán Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes szociológiai szakdolgozata ügyében, ugyanakkor a háromtagú vizsgálóbizottság megállapította, hogy "súlyos tudományetikai vétség történt"; nagyon jelentős szövegegyezés található a szakdolgozat konzulense, Molnár Attila Károly később publikált írása és Semjén Zsolt szakdolgozata között.

11:56 - Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes tudomásul veszi az ELTE bizottságának hivatalos állásfoglalását, amelynek alapján semmilyen intézkedés nem indul szakdolgozata ügyében. A kereszténydemokrata politikus - csakúgy mint az egyetem - "véglegesen és hivatalosan is lezártnak tekinti a témát" - közölte a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője pénteken az MTI-vel.

Havasi Bertalan azt követően tudatta ezt, hogy Tausz Katalin dékán pénteki budapesti sajtótájékoztatóján bejelentette, nem lesz további vizsgálat az ELTE társadalomtudományi karán Semjén Zsolt szociológiai szakdolgozata ügyében, azt ugyanakkor a háromtagú vizsgálóbizottság megállapította, hogy "súlyos tudományetikai vétség történt".

A dékán a karon most lezárult vizsgálatot ismertetve kifejtette: a háromtagú bizottság megállapította, hogy nagyon jelentős szövegegyezés található a szakdolgozat konzulense, Molnár Attila Károly később publikált írása és Semjén Zsolt szakdolgozata között.

Ezután tanulmányozni kezdték az 1992-ben érvényes tanulmányi és vizsgaszabályzatot. Ennek alapján arra jutottak, hogy az akkori szabályok alapján „a záróvizsga rendjében nincs semmiféle részletes útmutatás arról, melyek a szakdolgozattal kapcsolatos részletes szabályok, illetve, hogy mi történik akkor, ha utólag kétség merül fel egy vizsgázó teljesítményével kapcsolatban".

Tausz Katalin hangsúlyozta: semmiféle lehetőség nincs hivatalos eljárás lefolytatására ebben az ügyben, és szándékában sem áll kezdeményezni ilyet. Hozzátette: sem az akkori, sem a most hatályos jogszabályok nem adnak eligazítást arra, mit kell tenni, ha az oklevél kiadását követően derül fény arra, hogy a dokumentum kiadásának feltételei nem álltak fenn.

Más szerzők műveinek idézőjel és pontos hivatkozás nélküli átvétele a tudományos élet normái szerint 1992-ben sem volt megengedett, ezért az eset megítélése a tudományos közélet, az egyetemi közösség és az érintettek kompetenciája - mutatott rá. A dékán hozzátette: az erkölcsi kérdések nem avulnak el.

Kérdésre megjegyezte: nem állítja, hogy ma nem fordulhat elő, hogy nem veszi észre a záróbizottság a szövegegyezést. További felvetésre hozzátette: Molnár Attila Károly ma is a kar oktatója, és nem látja okát, hogy a történteknek bármilyen következménnyel kellene járniuk rá nézve. Felidézte az oktató korábbi nyilatkozatát, amelyben leszögezte, hogy soha nem vett át szövegrészeket más szerzőktől, így korábbi hallgatóitól sem.

Az ügy morális tanulságnak nevezte, hogy további jelentős lépéseket kell tenni, hogy minden diák számára világos legyen, későbbi pályájukra is hatással lehet a tudományetikai vétség.

Ez két mondat átvétele esetén is fennáll - hangsúlyozta. Azt ugyanakkor leszögezte: az egyetem nem veheti át sem a bíróság, sem a nyomozóhatóság szerepét, annak eldöntésére, hogy ki hibázott, nem kompetensek.


Korábban írtuk:
Lezárult a vizsgálat az ELTE társadalomtudományi karán Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes szociológiai szakdolgozata ügyében, a jelentés eredményét ma sajtótájékoztatón ismertetik.

Tausz Katalin dékán november 29-én az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, "Semjén Zsolt szociológia szakdolgozatának más szerzők által publikált tanulmányokkal való részleges azonosságára vonatkozó állítások láttak napvilágot a sajtóban, melyek az ELTE Társadalomtudományi Kart és intézményünk oktatóinak szakmai hitelességét is érintik". Ezen állítások valóságtartalmának tisztázására háromtagú bizottságot bízott meg - közölte, hozzátéve: a testület tagjai a kar magas szintű tudományos kvalifikációval rendelkező oktatói.

Semjén Zsolt november 19-én tette közzé 1990-ben kelt doktori dolgozatát és az átminősítéséről szóló hivatalos okiratot, valamint az ELTE-re, 1992-ben készített szociológia szakdolgozatát a kormányzati portálon azzal összefüggésben, hogy a hvg.hu november 18-án Plágiumgyanú Semjén Zsolt doktorija körül címmel közölt cikket, másnap pedig azt írta, hogy a KDNP-s politikus 1992-ben megvédett szociológusi diplomamunkája jelentős átfedést mutat az egy évvel korábban doktori fokozattal jutalmazott teológiai értekezésével. A Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője politikai provokációnak minősítette a portál közlését.

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem későbbi állásfoglalása szerint jogosan minősítették át Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes korábbi tudományos fokozatát PhD-vé. Az ELTE szociológiai tanszékének vezetője korábban az MTI-nek azt mondta: nincs Semjén-féle plágiumügy.

Olvasóink írták

 • 13. miracle 2012. december 09. 14:22
  „Senki
  Miért, más nyerte volna a választást 2010-ben? Nem? Akkor most rend van?”
 • 12. Valaki 2012. december 09. 09:28
  „Igazad van lóvári! És azokat is el kell tíltani a szavazástól akik valaha a szadeszmaszopra szavaztak! Lenne itt rend egyből. :)))”
 • 11. BJ.MÓVÁR 2012. december 08. 00:22
  „Ilyen "tisztességes" emberek irányítják az országot! Alkotmányoznak,törvényeket hoznak saját szájuk íze szerint!!
  Az összes politikust aki eddig képviselő volt/az elmúlt 20 évben/ ki kellene zavarni a parlamentből,és örökre eltiltani a közügyektől!! Ezért tartunk itt, köpönyegforgató KISZ titkároktól,MSZMP funkcionáriusoktól ez telik,amit tettek az országgal !!!”
 • 10. pillow 2012. december 07. 21:34
  „9. rommel2 2012.12.07. 21:07

  Itt a "keresztényüldözés", a hazugság és a sunnyogás a gond, meg hogy Semjén ´"lezárta" az ügyet, nem az hogy mit másolt a törzsfőnökhelyettes”
 • 9. rommel2 2012. december 07. 21:07
  „NEKI LEGALÁBB MEG VOLT A DOLGOZATA ..................................
  DE HOL VAN GYURCSÁNYÉ ÉS A TÖBBI BALOSÉ ...........................”
 • 8. pancser 2012. december 07. 19:33
  „Nem baj, hogy az ilyesmire is figyelem irányul, bizony sok doktor nem doktor, sok diplomás nem diplomás. Ha mindenhol csalnak, miért éppen a tudomány maradna ki?”
 • 7. kotorék 2012. december 07. 19:11
  „Lesúlyosabb vétség , hogy ilyen emberek akik más álarcába bújva juthattak a parlamentbe.”
 • 6. Losba 2012. december 07. 18:34
  „...az emmútnyócév miatt !!”
 • 5. miracle 2012. december 07. 16:46
  „Idáig sem volt, de most már végképp semjén becsülete sincs.”
 • 4. kerteszb 2012. december 07. 16:30
  „Látom tömjénzsóti, érdemes lett volna megfogadnod, hogy "ne lopj" - de ez a ti szektátokban elképzelhetetlen.”
 • 3. embertelen 2012. december 07. 15:39
  „Súlyos tudományetikai vétség történt. Ilyen hülye dodonai szöveg, magyarul kellett volna fogalmazni, pl. így Semjén lopott, vagy nem lopott! Szerintem a süket szövegelés hátterében az van, hogy az ELTE vezetői nem merték direktben kimondani, hogy Semjén Zsolt ugyanúgy lopott, mint a volt fideszes köztársasági elnök.”
 • 2. LAZA 2012. december 07. 15:10
  „Miféle morális terhekről beszélnek?
  Erkölcs, tisztesség, moralitás,becsület?
  Ezeknél a" keresztényeknél"? No Ne röhögtessük már ki magunkat kedves ldmps-ek!”
 • 1. pillow 2012. december 07. 15:02
  „Szegény keresztény Semjén Zsoltot pedig úgy üldözték a gyaur kutyák, és kiderült. hogy nem plagizált, csak "súlyos etikai vétséget" követett el.
  Mi az egy igazi kereszténynek? Már le is zárta az ügyet gyorsan.
  Természetesen marad a hivatalában, és az vesse rá az első követ, aki úgy havi másfél milláért - amit mi dobunk össze neki - ne érezné jól magát ott így is, a hasonszőrűek között.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lefoglaltak egy ukrán mozdonyt a pénzügyőrök

Lefoglaltak egy ukrán mozdonyt a pénzügyőrök Záhonynál, miután csempészett cigarettát találtak… Tovább olvasom