Kisalföld logö

2019. 04. 25. csütörtök - Márk Még több cikk.

Selmecbányára tolják a rönköt

Soproni egyetemisták Selmecbányára tolnak egy 2,7 méteres, a karok címereivel ékesített gesztenyefa rönköt, a miskolci diákok pedig egy csillét. A farönk és a csille ünnepélyes avatására ősszel, a három város partneri szerződésének aláírásakor kerül sor.
– A soproniak közel háromszáz kilométeres rönktolásos gyalogtúrája tisztelgés a Nyugat-Magyarországi Egyetem jogelődje, a III. Károly császár által 1735-ben alapított selmeci bányatisztképző iskola, a „Berg-Schola” előtt. Büszkék vagyunk arra, hogy kétszázhetvenegy évvel ezelőtt nemcsak hazánk, hanem egész Európa első műszaki felsőoktatási intézménye jött létre – mondta érdeklődésünkre dr. Takáts Péter, az egyetem oktatási rektorhelyettese. – A selmecbányai hagyományokhoz a soproni intézményen keresztül a miskolci egyetemet is szoros szálak fűzik. A miskolciak ez alkalommal csillét tolnak a felvidéki városba.

Jelenleg tizenöten vannak

– Jelenleg tizenöten tartozunk a rönktolók táborába, de a városokban többen is csatlakoznak majd hozzánk, illetve cserélődik a társaság. Kísérőautó is figyeli minden lépésünket – avatott a részletekbe Komáromi Gábor, a faipari mérnöki kar hallgatója. – Akadnak köztünk erdőmérnöki és közgazdász diákok is. Az első napon Fertőszentmiklósig húztuk-toltuk a rönköt tartó kocsit. Az éjszakát a focipályán sátorokban és hálózsákokban töltöttük. Ha esett volna az eső, az öltözőkben biztosítottak volna szállást.

Augusztus 11-én érkeznek

– Az első, 27 kilométeres táv megtétele remek hangulatban telt, s jó edzésnek bizonyult: a terv szerint a leghosszabb szakasz – Csornától Győrig – 33 kilométer lesz, a legkisebb pedig 11 kilométer, Prencov és Selmecbánya (Banska Stiavnica) között – vette át a szót Vezendi Gergely faiparimérnök-hallgató, a rönktolás egyik főszervezője. – Többnyire kollégiumokban, iskolákban, tornacsarnokokban éjszakázunk. Augusztus elsején indulunk Csornáról Győrbe, ahol szerdán egynapos pihenőt iktatunk be. Ezután már csak Esztergomnál tartunk huszonnégy órás „leállást”, hogy augusztus 11-én megérkezzünk Selmecbányára. Előtte két nappal Parassapusztánál találkozunk a csillét toló miskolci társakkal, akikkel együtt vonulunk be a selmecbányai bányászati múzeum udvarára. Úgy tudjuk, a csille és a farönk ünnepélyes felavatására ősszel kerül sor, amikor Sopron és Selmecbánya, illetve Miskolc és Selmecbánya között partneri szerződést írnak alá a városvezetők. Azt követően a soproni farönköt az erdészeti, a csillét a bányászati palotában fogják elhelyezni.

Szakestélyen örülnek Miskolcon

Vállalásuk teljesítése után a soproni és a miskolci egyetemisták Selmecbányáról autóbusszal Miskolcra utaznak, ahol szakestély keretében ünneplik meg a gyalogtúra sikerét.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ismét feljelentik Duray Miklóst

Ismét feljelenti Duray Miklóst a szlovák kormánykoalícióhoz tartozó Szlovák Nemzeti Párt (SNS),… Tovább olvasom