Kisalföld logö

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Segítséget ígért az EU a kelet-európai államoknak

Segítséget ígért az Európai Unió nevében a karabahi, a moldovai és a grúziai konfliktusok megoldásához Javier Solana, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főmegbízottja csütörtökön a baltikumi és fekete-tengeri állami vezetők vilniusi csúcstalálkozóján.
"Az EU ezután is aktívan szerepet vállal Moldávia és a Dél-Kaukázus lappangó konfliktusainak megoldásában" - jelentette ki a vezető spanyol EU-tisztségviselő, utalva a Moldovától elszakadt Dnyeszteren túli köztársaság, az Azerbajdzsánhoz tartozó, de túlnyomórészt örmények lakta Hegyi-Karabah, illetve a Grúzia két szakadár országrésze, Abházia és Dél-Oszétia körüli konfliktusokra. Hozzátette mindazonáltal, hogy a konfliktusban szemben álló felek felelőssége, hogy megoldást találjanak a válságra.

Beszédében Javier Solana döntőnek nevezte Oroszország részvételét a szóban forgó konfliktusok feloldásában. Hasonlóan lényegesnek mondta a demokrácia megerősítését. Szavai szerint ugyanis "összefüggés áll fenn a demokrácia és a konfliktusok feloldása között. A demokrácia - mondta - magával hozzá a konfliktusok megoldásához szükséges alapvető jogokat".

Valdas Adamkus litván elnök meghívására Javier Solana mellett Dick Cheney amerikai alelnök, a bolgár, az észt, a grúz, a lett, a moldovai, a román és az ukrán államfő, valamint további vezető politikusok vesznek részt a "Közös elképzelések a közös szomszédságról" címet viselő vilniusi konferencián, amelynek a fő témája a volt szovjet blokk országainak az EU-hoz és a NATO-hoz fűződő viszonya.

AFP/MTI/hirado.hu

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mennyibe kerül a ballagás?

Tovább olvasom