Kisalföld logö

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -6°C | 1°C Még több cikk.

Schmitt Pál kérdések széles köréről tárgyalt Varsóban

Aktuális külpolitikai kérdéseket, a kétoldalú kapcsolatok, az egymást váltó magyar és lengyel EU-elnökség problémakörét vitatta meg Schmitt Pál köztársasági elnök lengyel kollégájával, Bronislaw Komorowskival és Donald Tusk miniszterelnökkel kedden Varsóban.

Komorowski a közös sajtótájékoztatón elmondta: Lengyelország nagyra értékeli a magyar EU-elnökség munkáját. A tárgyalási témák közül kiemelten szólt a keleti partnerségről, az energiabiztonságról és a nukleáris energia kérdésköréről.

Schmitt Pál a tárgyalások témái közül kiemelte az európai régiók, az észak-afrikai fejlemények, a kelet-európai partnerség, a Duna-stratégia, illetve a Japánban bekövetkezett természeti katasztrófa kérdéskörét.

A Líbiában, az arab világban zajló eseményekkel kapcsolatban hangsúlyozta: Európának azt kell elősegítenie, hogy az érintett országok lakói a saját országukban boldoguljanak, s így meg lehessen előzni a tömeges bevándorlást Európába, ami nehezen megoldható problémákat vetne fel.

Komorowski egyebek között kiemelte: az észak-afrikai helyzetből az Európai Uniónak le kell vonnia a tanulságokat, hogy a jövőben jobban reagáljon arra, ami közvetlen szomszédságában történik.

A keleti partnerséggel összefüggésben Schmitt Pál elmondta, hogy bár a csúcstalálkozót a lengyel EU-elnökség időszakában, Varsóban rendezik meg, Magyarország szorosan együttműködik Lengyelországgal ebben a kérdésben is, "társházigazdaként" megosztva a feladatokat.

Magyarország elsődleges fontosságúnak tekinti a nyugat-balkáni országok EU-integrációját, és azt szeretné, ha Horvátország csatlakozásának ügye még a magyar EU-elnökség idején lezárulna.

A lengyel elnök meghívta Schmitt Pált a közép-európai államfők május végén rendezendő varsói találkozójára, amelyen Barack Obama amerikai elnök is részt vesz. Schmitt Pál bejelentette, hogy még a májusi közép-európai csúcs előtt Komorowski Magyarországra látogat, és részt vesz nyolc térségbeli ország vezetőinek kötetlen találkozóján.

A magyar köztársasági elnök délután Bronislaw Komorowski társaságában felavatta azt az új lengyel-magyar nyelvű emléktáblát, amely az 1919-21-es lengyel-orosz háború idején Lengyelországnak nyújtott magyar katonai segítséget örökíti meg.

A lengyel és magyar címeres emléktábla magyar szövege a következő: "Tisztelettel adózva a magyar nemzetnek, amely baráti segítséget nyújtott a bolsevik agresszió által halálosan fenyegetett Lengyel Köztársaságnak. Sorsdöntő jelentőségű küzdelmeink időszakában, 1920. augusztus 12-én 22 millió lövedéket tartalmazó szállítmány érkezett Skierniewicébe Budapestről a csepeli Weiss Manfréd Művektől. A Magyar Királyság kormánya 1919-1921 között közel 100 millió karabélytöltényt, nagy mennyiségű tüzérségi lőszert és katonai felszerelést küldött Lengyelországnak. A hálás lengyel nemzet".

"Mi, lengyelek és magyarok, valahogy mindig adtunk egymásnak; azt, amink volt, amit adni kellett és lehetett: szakembereket, művészeket, fegyvert és fegyverrel felérő gondolatokat, hitet és reményt, menedéket és ételt az asztalra, emberséget, biztatást, együttérzést" - mondta köszöntőjében Schmitt Pál.

Ezen a varsói belvárosi területen ez már az ötödik magyar emléktábla. A Lengyel Tudományos Akadémia falán lévő emléktábla az 1830-1831-es lengyel felkelés iránti nagy magyar rokonszenvről emlékezik meg, a Szentkereszt-templom falán II. Rákóczi Ferencre emlékeztet egy tábla, néhány épülettel odébb az 1956-os magyar forradalomnak nyújtott lengyel segítséget örökíti meg egy másik, az óvárost övező várfalon pedig id. Antall Józsefnek, a második világháborús lengyel menekültek patrónusának emléktáblája látható.

Szerdán a magyar államfő és kísérete Poznanba utazik, ahol részt vesz a magyar-lengyel barátság napjának megnyitó ünnepségén.

Olvasóink írták

  • 3. öszödiböszme 2011. március 22. 21:04
    „Társházigazda? Hogyan? Mi adjuk az ÁLAMFŐK mellé a helyesírási kéziszótárt?”
  • 2. Maori 2011. március 22. 19:52
    „Egy büntetett előéletű képvisel minket a világban? Ez ám a garancia!!!”
  • 1. Boli 2011. március 22. 19:44
    „Könyörgöm, csak írásba ne adjon semmit, mert még a nemzetközi sajtó is ezen fog csámcsogni! A testőrnek munkaköri kötelessége kell, hogy legyen az, ha a Palinál tollat lát, ráveti magát és elkobozza azonnal!!! Ne már...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MSZP: súlyos figyelmeztetés Orbánnak

Az MSZP szerint súlyos figyelmeztetés Orbán Viktornak, hogy ha más néven is, de az eredeti… Tovább olvasom