Kisalföld logö

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

Ruppertné Hutás Kinga

A fiatal tanítónőbe az emberszeretetet édesanyja, a katedra iránti vágyat egykori tanítónője oltotta.

Kategória: általános iskolai tanító

Név: Ruppertné Hutás Kinga
Öveges Kálmán Gyakorló Általános Iskola, Győr

Ruppertné Hutás Kinga duplán is tanít: a győri gyakorlóiskola tanítónőjeként a kisgyerekeket, mentorként az iskolában gyakorlatukat töltő „kistanítókat" okítja.

A fiatal, mindig mosolygó tanítónőbe az emberszeretetet édesanyja, a katedra iránti vágyat egykori tanítónője oltotta, s örök tyúkanyóként azóta is egykori iskolájában tölti mindennapjait. Mivel magából is csak biztonságos, nyugodt légkörben tudja kihozni a maximumot, arra törekszik, hogy a gyerekeknek is ezt biztosítsa.

– A mai teljesítményorientált világban ez nem mindig könnyű, de ha becsukjuk magunk után a terem ajtaját, sikerül megteremteni a magunk zárt, védett kis világát – mondja mindenki Kinga nénije, aki sok év tanítással a háta mögött ugyanazzal a kíváncsisággal fordul minden gyerek felé, mint pályája legelején.

– Ha kell, letöröm egy kicsit a gyerek szarvát, ha pedig arra van szüksége, segítek bontogatni a szárnyait, hiszen ilyenkor nagyon lehet hatni a személyiségükre, az önbizalmukra. Ez akkor sikerül igazán, ha a szülőket is bevonom, a legtöbben igazi partnerek ebben, s néha hosszú évekre szóló baráti kapcsolatok szövődnek.

A bizalom a kicsikkel is megvan, szívesen osztják meg vele gondjukat-bajukat, amelyeket a tanítónő szerint nem is tudnának „otthon hagyni", hiszen ez még neki sem mindig sikerül. Fordítva is így van: az iskolai örömök, bánatok gyakran elkísérik haza – még szerencse, hogy a család megérti, mivel jár a tanítói hivatás. Három fiú anyukájaként a tapasztalatok oda-vissza kamatoztathatók, igaz, bevallja, hogy otthon már nem mindig tud olyan türelmes lenni, mint az iskola falai között...
Ruppertné a „tanítók tanítója" is, az iskolában gyakorlatukat töltő tanítóképzősöket ő vezeti be elsőként a gyakorlatba, s ez sem mindig egyszerű feladat.

– Ilyenkor az a legfontosabb, hogy ne menjen el a kedvük a tanítástól, kellemes élményekkel térjenek haza, s felébresszem bennük a vágyat az iskolai munka iránt. Nekem is hihetetlenül jó érzés, amikor az első végigtanított órájuk után odamennek hozzájuk a kicsik, azzal, hogy „de jó óra volt".

Ha valaki, Kinga néni tudja, milyen jólesik egy-egy ilyen megjegyzés: a gyerekek szívesen járnak hozzá, nemrég pedig, amikor nem tudta megtartani a szokásos matematika szakkört, a nebulók a következő hétre kettőt „rendeltek"...  

Igazgató: Dr. Varga József
– Messzemenően egyetértek a szülők és gyerekek javaslatával, hiszen Kinga olyan pedagógus, aki tudja, hogy a tanító, vagy ahogyan Gárdonyi megfogalmazta: „az apostolutód" meghatározó a felnövekvő generáció személyiségének alakításában. Nevelő munkáját elhivatott szakemberként végzi, tanítványaink jó érzékkel vették észre, hogy mosolygása nem valami „csízmosoly", nem az arcára erőltetett póz, neki a szeme is mosolyog. A szem pedig esetében a gyermekszerető lélek tükre. Lassan húsz éve a tanítójelöltek képzésében is nagy alapossággal vesz részt.

Ajánló: Dr. Vétek Lajosné két csemetéjének is Ruppertné volt az osztályfőnöke.
– Ő az, akit erre a pályára teremtettek, és joggal övezi a szülők, valamint korábbi és jelenlegi diákjainak szeretete és tisztelete. Gyermekeim szívesen mentek az iskolába, mert várták Kinga nénit, tudták, hogy lelkileg is számíthatnak rá. Mindig volt ideje mindegyik gyerekre, nem számított, milyenek a képességei. Még a gyengébb tanulókból is kihozta a legjobbat, sikerélményhez juttatta őket.

Vétek Solt
– Az iskolában ő a legjobb tanár, mert mindig mosolyog. Kiváló tanár, jó szívű, kedves, még a házába is elvitt palacsintára. Türelmes, segítőkész, mindenkit egyformán szeret.

Szabó Veronika
– Szuperül tanítja a matematikát és a környezetismeretet. Jó bulikat szervez, egyszer meghívott minket a lakásába. Lehet, hogy elevenek vagyunk, de ő sose mondana rólunk rosszat.

Komlós Boldizsár
– Kinga néni mindig mosolyog és kedves, sosem sajnálja ránk az időt. A felmérőnket gyorsan ki szokta javítani. Mindenféle dologgal lehet hozzá fordulni.


A tanulók véleményei:
Judi István 7.b

Kinga néni 3. és 4. osztályban volt az osztályfőnököm. Egy nagyon kedves, rendes és megértő tanár benyomását keltette bennem. Sokszor mentünk vele osztálykirándulásra, és a  saját házukban is rendezett bulit. Ha valami bajom volt, például egy rossz jegyet kaptam, kedvesen és megértően tudott velem beszélni, és ez engem mindig jó kedvre derített. Ha valaki valamit rendszeresen rosszul csinált, akkor mindig megpróbálta kideríteni annak okát, indokát és megpróbált segíteni az illetőn. Kinga néni a legkedvesebb osztályfőnökeim közé tartozik.

Győrffy Soma 5.c
Kinga néni két évig volt osztályfőnökünk. Nagyon szerettük őt. Kiválóan tanított, mindent érthetően elmagyarázott, a gyengébbeknek segített. Nemcsak mint tanárt, hanem mint embert is tiszteltük. Kedves, jólelkű, emberséges, vidám volt, mindig mosolygott. Az osztályközösséget még jobban összekovácsolta. Sokat kirándultunk vele. Még az otthonában is vendégül látott minket. Azokat a palacsintasütéseket sosem felejtjük el ! Amikor a 4. osztály végén elköszöntünk egymástól mindenki nagyon szomorú volt.

Vétek Rebeka  7.b
Kinga néninek hívják, 3. és 4. osztályban volt az osztályfőnököm, ének, matek, technika tanárom. Szerette az osztályt, a gyerekekkel nagyon jól bánt. Többször is meghívott minket magához palacsintát és gofrit sütni, pedig nem volt nagy lakása, az volt a fontos, hogy jól érezzük magunkat és együtt legyünk.

Sok kedves emléket őrzök róla:

Minden farsangon beöltözött valaminek és rengeteg szellemes játékot talált ki. Kinga nénivel együtt jól éreztük magunkat a tanórákon, farsangokon, kirándulásokon és osztály bulikon. Gyakran előfordult, hogy a lányok veszekedtek, ilyenkor mindig kibékített minket. Rengeteg programot szervezett nekünk , kirándulásokat, túrákat.

Még most is visszasírom azt a sok dolgot, amit csináltunk. A testvérem két évvel fiatalabb, mint én, ő is Kinga nénihez járt. és nagyon szerette. Emlékszem mikor nekik volt a farsangjuk, akkor is vissza mehettem és ott segédkezhettem.  Negyedikben búcsúztunk év végén, majdnem mindenki sírt, még több szülő is. A mai napig rendszeresen visszajárunk meglátogatni és nagyon örül nekünk!!!

A tanításáról: Nagyon segítőkész és nem tesz különbséget a gyengébb és jobb tanulók között. A gyerekkel egyforma és nagy szeretettel, de mégis máshogy foglalkozott. Tudta minden gyerek más és más. Az óráin jó volt ülni mert figyelemfelkeltők, érdekesek és változatosak voltak.

Kedves Olvasónk!
Ha Ön is úgy gondolja, hogy bármelyik jelöltet szívesen támogatná  szavazatával illetve jelölné valamelyik kategóriába, akkor nem kell mást tennie mint a tanar@kisalfold.hu e-mail címre elküldenie annak a tanárnak a nevét, akire szavazni szeretne (vagy jelölni), és természetesen az Ön nevét és telefonszámát, hogy éresíteni tudjuk ha Önre mosolyog a szerencse. Örömmel vennénk ha szavazatát ill. jelölését röviden néhány sorban megindokolná.

További részletek a kampányról itt >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kosarasbúcsú és váratlan focigyőzelem

Vegyes hétvégét hagytak maguk mögött a soproni „kirakatcsapatok”. Az MKB Euroleasing… Tovább olvasom