Kisalföld logö

2019. 03. 25. hétfő - Irén, Irisz 7°C | 14°C Még több cikk.

Romániai kényszervágások

Továbbra is vesztegzár alatt van az erdélyi Fogaras város a Brassó megyében az utóbbi napokban felfedezett madárinfluenza miatt, kedden több százezer baromfit készülnek elpusztítani a járvány „eredőjének” tekintett feketehalmi tenyésztelepeken, a hatóságok pedig folytatják az ország különböző pontjain az e neveldékből engedély nélkül szállított baromfihús lefoglalását.
A Brassó megyei Fogaras továbbra is egészségügyi vesztegzár alatt van, a helyi vasútállomást lezárták, a hazaérkező helyi lakosok bemehetnek ugyan vonattal a városba, de senki nem jöhet ki onnan. Fogarason délutánra várhatóan befejezik a kényszervágásokat. Hétfőn Bukarestből megérkeztek Brassó megyébe a szaklaboratóriumi vizsgálatok, amelyek megerősítették az első gyorstesztek mintáiban a vírus jelenlétét. Ennek alapján az illetékes állat-egészségügyi válságstáb úgy döntött, hogy a Fogarastól Nagyszeben felé tartó DN1 országút mentén fekvő, fertőzöttnek bizonyult településekre (Betlen, Ucsa, Alsóvist) is kiterjeszthetik a vesztegzárat. Az említett országúton eddig a gépkocsiknak át lehetett haladni rendőri kísérettel, de nem volt szabad megállniuk. Várhatóan ezt a rendelkezést is tovább szigorítják – mondta az alprefektus.
A feketehalmi Drakom Silva baromfitenyésztő telepen – ahonnan engedéllyel szállítottak baromfihúst az ország legalább kilenc-tíz megyéjébe – már bevezették a teljes vesztegzárat. A telep tizenhat munkatársa hétfő déltől egy hónapig nem hagyhatja el munkahelyét. Azonosították a vírust az ottani másik, Pati Prod elnevezésű cég telepén. E két neveldében összesen 440 ezer baromfi található, a kényszervágásukat megkezdték. A harmadik – Avi Prod elnevezésű – cégnek két telepe is van Feketehalmon. Ha a bukaresti laboratóriumi eredmények pozitívnak bizonyulnak, a feketehalmi telepek összes állományát, azaz egymillió 200 ezer baromfit kellene elpusztítani – mondta az alprefektus. Hivatalosan kilenc megyében fedeztek fel olyan vágott baromfit az üzletekben vagy az élelmiszer-áruházak raktáraiban, amelyet Feketehalomról szállítottak oda. Bukarest két nagyobb áruházában is találtak ilyen árut. A hatóságok folyamatosan kobozzák el a Feketehalomról engedély nélkül eladott húst, eddig több mint négy tonnát foglaltak le. A madárinfluenza más megyékben is jelen van, így Vranceában, Buzauban és Kovásznában. A Kovászna megyei – román lakosságú – Szitabodza községben egy háztáji gazdaságban mutatták ki a fertőzést, amelyet a bukaresti szaklaboratórium megerősített. A családot egészségügyi megfigyelés alatt tartják.
A román mezőgazdasági miniszter menesztését, illetve eljárás indítását tervezi azok ellen az állat-egészségügyi tisztségviselők ellen, akik a H5N1-es vírus kimutatása után is engedélyezték az érintett gazdaság működését. A járványt a hét végén fedezték fel a Románia középső részén lévő Codlea város közeli farmon, majd utána a hatóságok 220 tonna húst vontak ki a boltokból. (mti)
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vesztegzár

Az erdélyi Fogaras várost teljes egészségügyi vesztegzár alá helyezték, bezárták a Feketehalomban… Tovább olvasom