Kisalföld logö

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

Románia mégis Irakban tartja katonáit

Románia mégsem vonja ki csapatait Irakból - így döntött az ország legfelsőbb védelmi tanácsa, amely 10:2 arányben leszavazta Tăriceanu kormányfő és védelmi minisztere javaslatát a kivonásról.
Trăian Băsescu úgy nyilatkozott, hogy Románia betartja a szövetségeseivel szemben vállalt kötelezettségeit, és óriási hibának nevezte, hogy a liberális párt egyik napról a másikra akart változtatni a külpolitikán. Egyenesen a nemzeti érdek megsértésével vádolta Tăriceanu miniszterelnököt, aki nem konzultált sem a kormánykoalíció tagjaival, sem az Egyesült Államokkal vagy Nagy-Britanniával.

Románia tehát Irakban tartja katonáit. A 809 fős kontingens létszáma viszont valószínűleg csökkenni fog.

Egyébként a miniszterelnök csapatkivonási javaslata a kormánykoalíción belüli háború leghevesebb szakaszát indította el, és azt jelzi, hogy teljesen elmérgesedett a viszony az államfő és a kormányfő között. Az utóbbi is alig két hónapja, amikor merénylet áldozata lett az első román katona Irakban, még azt mondta, hogy addig maradnak a románok ott, amíg szükség van rájuk. Csakhogy a legfrissebb közvélemény-kutatási adatok azt bizonyítják, hogy a romániai lakosságnak immár több mint a fele ellenzi az iraki katonai jelenlétet. A liberális párt pedig elsősorban a legfontosabb koalíciós szövetségesével, a demokrata párttal folytatott belharcban óriásit vesztett népszerűségéből, míg partnere, amelynek párton kívüliként is húzó ember Băsescu államfő, megerősödött, és ha most választásokat tartanának, biztosan nyerne.

Az előrehozott választásokra akár hamarosan is sor kerülhet, hiszen a romániai kormánykoalíciót már csak az európai integrációs felzárkózás tartja össze. S ha az Európai Bizottság őszi országjelentése megjelöli a január elsejei csatlakozási dátumot, akkor elkezdődik a nyílt harc a hatalom újra elosztásáért.

(Krónika hírszolgálat)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jó pont a motivációs levél

Tovább olvasom