Kisalföld logö

2019. 04. 25. csütörtök - Márk Még több cikk.

Romagyilkosságok: a tatárszentgyörgyi áldozatokra emlékezte

A két évvel ezelőtt történt tatárszentgyörgyi fegyveres támadás két halálos áldozatára emlékeztek gyertyagyújtással és engesztelő szentmisén roma és nem roma szervezetek, közéleti személyiségek kedden a budapesti Szent István-bazilikában, illetve az előtte lévő téren.

A Pest megyei Tatárszentgyörgy cigánysorán 2009. február 23-ára virradóra, az utca utolsó házára dobtak gyújtópalackokat az elkövetők, akik az égő házból menekülőkre sörétes fegyverekkel tüzet nyitottak. A támadásban a 27 éves családfő, Csorba Róbert és ötéves kisfia életét vesztette, a szülők hatéves kislánya súlyosan megsérült.

A gyanú szerint a támadás a romák sérelmére elkövetett bűncselekmény-sorozat része volt. A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) kilenc bűncselekmény ügyében folytatott eljárást, a támadások hat halálos áldozatot követeltek.
A Szent István téren kedd délután tartott megemlékezésen, amelyet a Közéleti Roma Nők egyesület és roma közéleti személyiségek szerveztek, az áldozat családtagjai mellett mintegy százan vettek részt, gyújtottak gyertyát a meggyilkolt apa és kisfia emlékére.

Daróczi Ágnes, a Phralipe Független Cigány Szervezet alelnöke az éppen két évvel ezelőtt történt bűncselekményről azt mondta: "újnáci gyilkosok" lőtték agyon a családi házból menekülő apát és fiát, ezért azt várják az előzetes letartóztatásban lévő feltételezett elkövetők márciusban kezdődő bírósági tárgyalásától, hogy kiderül, kik álltak a háttérben, kik voltak a megbízóik.

"Nem engedhetjük meg, hogy kettészakítsák az országot, hogy embereket ölhessenek csak azért, mert cigánynak születtek" - fogalmazott Daróczi Ágnes.

A megemlékezésen jelen voltak Csorba Róbert szülei is, akik azt mondták: több mint 12 óra elteltével, a tragédia helyszínen tartózkodott roma vezetők tiltakozása miatt elrendelt újabb helyszíni vizsgálat után ismerte be a rendőrség, hogy a Csorba család két tagja gyilkosság, és nem baleset áldozata lett, halálukat nem az elektromos tűz miatt kiégett ház lehulló gerendáiból kiálló szögek, hanem sörétek okozták.

A bazilika lépcsőjénél tartott gyertyagyújtás után emlékező szentmisét mutattak be a tatárszentgyörgyi áldozatok lelki üdvéért, majd az OSA Archívumban a Beszélő folyóirat rendez felolvasóestet Tatárszentgyörgy kiáltó éjszakája címmel. A folyóirat szerzői, költők, értelmiségiek emlékeznek a tragédiára, és gyűjtést szerveznek az áldozatok hozzátartozóinak.

A nap folyamán az ország több kisebbségi önkormányzata megemlékezést szervezett saját településén.

A romák ellen intézett támadássorozat, illetve a tatárszentgyörgyi helyszíneléskor elkövetett hatósági hibák miatt megszólalt az akkori államfő, a miniszterelnök, a belügyminiszter, illetve az Országgyűlésben - rendhagyó módon - felszólalt Kállai Ernő kisebbségi ombudsman is. A kormányfő akkor arra utasította az érintett tárcavezetőket, hogy folytassanak le az általuk irányított szervek munkatársainak személyi felelősségére is kiterjedő vizsgálatot, mivel szakmai és eljárási hibákat követtek el a bűncselekmény kivizsgálásában közreműködő rendőrök, egészségügyi dolgozók és tűzoltók. A vizsgálatot követően több fegyelmi vizsgálat is indult.

Az NNI több mint száz tagból létrehozott külön nyomozócsoportja által felgöngyölített romagyilkosságok ügyében a bírósághoz már tavaly októberben benyújtotta a vádiratot a Pest Megyei Ügyészség. A dokumentum szerint az első-, a másod- és a harmadrendű vádlott, akiket a kislétai gyilkosság után három héttel, 2009. augusztus 21-én egy debreceni szórakozóhelyen fogták el a rendőrök, 2007 végén, 2008 elején arra az elhatározásra jutott: mivel az igazságszolgáltatás nem megfelelően látja el feladatát a romák által elkövetett bűnesetek kapcsán, saját kezükbe veszik a "rendcsinálást", fegyveres támadásokat hajtanak végre romák lakta házak ellen, hogy félelmet keltsenek az ott élőkben, illetve felhívják a figyelmet a fenti "problémára".

A négy gyanúsított kilenc helyszínen intézett támadást romák ellen: 2008. július 21-én Galgagyörkön, augusztus 8-án Piricsén, szeptember 5-én Nyíradonyban, szeptember 29-én Tarnabodon, november 3-án Nagycsécsen, december 15-én Alsózsolcán, 2009. február 23-án Tatárszentgyörgyön, április 22-én Tiszalökön, augusztus 3-án Kislétán támadtak romákra. A kislétai és a tiszalöki bűncselekményben egy-egy ember halt meg, míg Nagycsécsen egy testvérpár, Tatárszentgyörgyön egy 27 éves apa és 5 éves kisfia vesztette életét.

A hat emberéletet követelő támadássorozatban összesen 78 lövést adtak le, hét helyszínen összesen 11 gyújtópalackot dobtak el. További öt súlyos sérült mellett összesen 55 ember testi épségét veszélyeztették.
A gyanúsítottakat - többek között - előre kitervelten, aljas indokból, több emberen, részben sok ember életét veszélyeztetve és 14. életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettével, fegyveresen, csoportosan elkövetett rablás bűntettével, valamint lőfegyverrel és lőszerrel visszaélés bűntettével vádolja az ügyészség.
A négy férfi büntetőügyének tárgyalása márciusban kezdődik a Pest Megyei Bíróságon.

Olvasóink írták

 • 7. janus 2011. február 24. 22:33
  „Az is bun ha lelonek valakit/mindegy hogy kit/es az is bun hogy egy idos embert bantanak.Az egeszbe csak az bosszant hogy seholse latok olyasmit emlekezes a ciganyok altal megoltekre.Tudod gondolom te se orulnel ha este felkeltenenek es vernenek a penzedert a sajat laksodba amiert te meloztal.Vagy ha hozzad betornenek te mit tennel?Szuleidet megvernek a nyugdijert mit szolnal?”
 • 6. meir 2011. február 24. 15:07
  „5-os!
  -esakkor az amit irtal, Felmentest kellene hogy adjon azoknak akik lelonek egy 5-eves kolkot???”
 • 5. janus 2011. február 24. 10:15
  „meir mert egy oreg nyugdijas agyonveresehez mennyi batorsag kell?Vagy inkabb szerinted ugy jobb let volna ha a gyereknek acelbetetessel allnak neki?Amugy ha a sajat ertelmisegbelijuk nem kezdi oket tanitani hogy nem szarunk oda ahonnent eszunk /bar ez alap/<moderálva>”
 • 4. meir 2011. február 23. 13:22
  „Hat igen kerem!!
  kellhetett is oriasi batorsag az ego hazbol menekulo OT EVES gyerekbe beleloni vadaszpuskabol!!!!
  igazan hudehosies tettre vall!!!”
 • 3. elihu 2011. február 23. 12:06
  „Ha cigány az áldozat, akkor azt mondják hogy romagyilkosság történt. Ha a cigány bánt magyart, akkor az hirtelen mindenki magyar lesz. Szánalom ami ebben a putri országban történik!”
 • 2. Pofátlan 2011. február 23. 11:26
  „A magyarokat nem sajnálja senki. A sok megölt öreget, akiket a kisebbségiek öltek meg brutálisan. Egyes fajvédő oldalakon kisebbségi "értelmiségiek" (érsd úgy hogy tud szorozni és osztani) nyíltan uszítanak a magyarság elleni erőszakos fellépésre.”
 • 1. janus 2011. február 23. 09:32
  „Mi mikor emlekezunk meg a romak altal megolt megvert megfelelmlitet emberekre?Vagy ok nem is emberek voltak talan hanem adozok?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hamis tízezreseket tett be a bankszámlájára egy 15 éves fiú

Hamisított tízezreseket tett be egy 15 éves tiszakanyári fiú a saját bankszámlájára Kisvárdán. Tovább olvasom